Heinkel He-111 H-6 е най-масовата серия на този забележителен самолет. Произведени са близо 1800 машини в периода от 1941 до 1942 година. Самолетът има силова установка от два двигателя Jumo 211 – първоначално от F-1 с 1300 к.с., а по-късно и от F-2 с 1340 к.с. Самолетът има вътрешна бомбова шахта с вертикално разположение на бомбите, но може да носи по две бомби SC 1000, SD 1000 или торпеда, окачвани на външни точки под фюзелажа.

Отбранителното въоръжение е реализирано от шест 7,92 мм картечници – една в носа, една в дорсалната точка на гърба, две от страничните прозорчета и две в гондолата под тялото, стрелящи съответно напред и назад. При някои H-6 стрелящата напред картечница е заменена от 20 мм оръдие MG FF. Понякога единична 7,92 мм картечница е монтирана в опашката за обезкуражаване на атакуващи отзад самолети.

He-111 H-6 бързо става най-широко използвания модел на този самолет. Той бързо се появява практически на всички фронтове на въздушната война и е популярен сред екипажите с отличната си управляемост и маневреност. Използва се в широк кръг от задачи, въпреки остарялата му конструкция. Производството на самолета продължава и заради провала на преките му конкуренти – Heinkel He-177 и Junkers Ju-288.

Самолетът е добре усвоен от производителите, не изисквал голям разход на материали и труд, и бил удобен при обслужване. Напълно е бил приемлив за Източния фронт, където му противостояли сравнително слабата противовъздушна отбрана, въпреки че сравнително малката далечина на полета не му позволявала да се използва по стратегически цели в тила на Съветския съюз.

При избор на модел на този самолет имате нямате възможности – старите матрици на Matchbox, Frog, Airfix, и Italeri (преопакована от Monogram/Revell). Имал съм работа с последната, която въпреки доброто си стиковане е с почти липсващ интериор, изпъкнала и бедна разшивка. Затова пък има предвидени торпеда и екипаж. Новата матрица е на Hasegawa и представлява една добра основа за изработване на модел на този чудесен самолет. Настоящият кит съдържа точно тази матрица, в допълнение с огромен и доста подробен декален лист.

Кутията е от гланциран картон, с чудесен боксарт, но със странично отваряне. Има отпечатана информация, че сглобеният модел е дълъг 23 см и широк 31,4 см. Отстрани има кратко описание на машината, четири снимки на изработен модел, табличка с необходимите бои и информацията, че детайлите са изработени в Япония.

Самите пластмасови детайли са опаковани в две найлонови пликчета – в едното са непрозрачните, а в другото – прозрачните плюс poly-caps. Това е добро решение за да не се драска и наранява остъклението.

В кутията има инструкция и декален лист.

Инструкцията е тип книжка във формат А4 и шест листа, черно-бяла. На първа страница има снимка на изработения модел, историческа справка и тактико-технически данни. Втора и трета страница са с обичайните упътвания и предупреждения. На четвърта страница са дадени необходимите бои, в обичайната процентна схема на смесване. В горната част на пета страница има схема на платките с детайлите, като са маркирани елементите, които не се ползват. Изработването на модела е дадено в 26 стъпки на страници от пет до седем. Схемите са доста сбити, но сравнително ясни.

Предлаганите схеми за оцветяване са на страници от осем до единадесет. Вариантите са четири:

- Heinkel He-111 H-6 of 5./KG 26 “Lowen-Geschwader” (Lion-Wing), Grosseto, Italy, December 1942 – стандартен камуфлаж RLM 70/71/65.

- Heinkel He-111 H-6 of 5./KG 4 “General Wever”, Russia, Winter 1942/43 – стандартен камуфлаж RLM 70/71/65, като само фюзелажа е покрит с бяло.

- Heinkel He-111 H-6 of 5./KG 4 “General Wever” on Pathfinder and Marker Missions for IV.Fliegerkorps, Hungary, Summer 1944 – стандартен камуфлаж отгоре RLM 70/71, с боядисани в черно долни повърхности.

- Heinkel He-111 H-6 Personal Aircraft of Oberstleutnant Kuhlmey, Commander of “Gefechtsverband Kuhlmey”, Part of Schlachtgeshwader 2, 20th June 1944, Immola, Finland - стандартен RLM 70/71/65, покрит с износен зимен камуфлаж.

Декалният лист е с размери 24 на 11,5 см и дава пълен набор служебни и тактически обозначения за предложените схеми. Отпечатан е през 2006 год., без забележки, без дефекти.

Пластмасовите детайли са отляти от сива пластмаса, без забележки, с ясно откроена и прецизна разшивка. Прави впечатление странното разхвърляне на самите детайли по платките.

Платка А съдържа 16 детайла – двете половини на фюзелажа, хоризонтални стабилизатори, елементи от интериора и екстериора. От вътрешна страна на фюзелажа е даден фрейминга на оребрението. Елементите на интериора изглеждат плоско и безлично.

Платка В съдържа четирите детайла за крилата – горни и долни части на полукрилата. Там, където трябва да има нитове ги има без да се натрапват. Но липсва цялостното и подробно нитоване на повърхностите. Управляващите повърхности са отляти заедно с полукрилата. Ако искате да ги раздвижите ще е необходимо да ги отрежете прецизно.

Платка С съдържа 16 детайла – основа на кокпита, долна част на бомбовата шахта, вътрешна част на шахтите на колесника, радиатори, капаци на бомбовите шахти. При желание и възможност от изпраната схема да оставите шахтите отворени, ще трябва да разрежете капаците им. Това ще позволи да се виждат долните части на бомбите, които са си по местата.

Платка D съдържа осем елемента за мотогондолите. Имат си чудесна текстура, няма забележки.

А две платки J, с общо по 26 елемента всяка, са разположени основните колелета, картечници, ауспуси, елементи на екстериора. Тук е момента да споделя огорчението си от картечниците, които са плоски и безлични. За сметка на това колелетата и ауспусите са чудесни. Сдвоените картечници не се използват на тази модификация.

Платки F и G съдържат по два ETC 2000 бомбодържателя. Цялата платка G не се използва на тази модификация.

Платка К съдържа 15 детайла – елементи от стойките на основния колесник, седалки, приборно табло и други. Седалките са доста груби и нямат дори загатване за колани, приборното табло е прозрачно парче пластмаса – явно се залага на декала с приборното табло.

На две платки М, всяка с по три детайла, са витлата и коковете им, заедно с основата. Отливката е добра.

На две платки V, всяка с по три детайла, са дадени елементите за изработване на две бомби SC 1000.

На две платки U, с по два детайла, са дадени елементите за изработване на вътрешната част на бомбовите шахти. Не съм сигурен дали ще се виждат през прозорците, но тъй като в бомбовите шахти са дадени телата на самите бомби, то при външно окачване ще трябва да премахнете излишната пластмаса и да оставите елементите празни.

Прозрачните детайли са на платки N и T. Всички са отляти тънкостенно, от пластмаса с чудесна прозрачност и без деформиране на образа. Имат чудесен фрейминг. Предвидена е възможност капака над пилота да бъде оставен отворен, за да имате директна видимост към интериора. Не, че има кой знае какво за гледане при ООВ изработка…. Хубавото е, че страничните прозорчета се монтират отвън към фюзелажа, което позволява тези, които са с картечни точки да бъдат поставени накрая. Никъде не е отбелязано, но козирката на дорсалната огнева точка трябва да се отреже, ако искате да я оставите отворена.

Платка Р са четири polly-caps, от които ще използвате само две.

В заключение – чудесен модел на този интересен и широко известен бомбардировач.

Допълнителен афтърмаркет за самолета се предлага от EDUARD – фотоецвани детайли за екстериора и интериора (предварително оцветени) и CMK – интериор (out of production), управляващи плоскости и двигатели. Маски за машината се предлагат от EDUARD и MONTEX, като последните предлагат и шаблони за тактическите обозначения.