Още една машина на базата на ГАЗ-ААА - в случая това е "бензинозаправщик БЗ-38".

Кутията е запазена марка за UM - мек картон със странично отваряне - ужасът на моделиста, предвид нашенските пощи и куриерите, за които надписът "Чупливо" не предизвиква никаква мозъчна реакция.

С модела се снабдих от "Борса".

В кутията, грижливо опаковани в найлонов плик откриваме пет различни по калибър платки от плътна пластмаса, в различни оттенъци на зеленото. Първите четири платки са стандартните за серията GAZ-AAA на UM и от тях съвсем спокойно може да си изработите товарно камионче. Допълнителната платка с обозначение UM323E предлага необходимите детайли за да превърнете товарният камион във бензиновоз, а така също и да ви останат части за половин ГАЗ-ААА.

Платка UM317D съдържа 24 детайла - елементи на кабината, каросерията и предната горна част на камиона. Отливката е без дефекти, забелязват се леки всмукнатини по външната част на вратите, а по вътрешните повърхности на елементите на кабината има следи от ежектори, които ще се наложи да запълвате. Добрата новина е, че можете да оставите кабината отворена - вратите са отделни, но ще се наложи да приспособите долната им част.

Платка UM320C съдържа 15 детайла - елементи на рамата и предната долна част на камиона, броня и кормилни щанги, двигател. Първото, което задължително ще трябва да направите е да отрежете подобията на фарове на детайл 17 и да ги замените (примерно с Елфовски). От двете страни на блока на двигателя има дълбоки всмукнатини, всмукнатина има и по долната част (картера). Тук е момента да отбележа, че пластмасата е лесно чуплива, което в неочаквано добра комбинация с дебелите държачи на елементите...

На двете малки платки с обозначение UM320A са елементите на ходовата част - джанти, главини, мостове, ресори - общо 2х21 детайла. Тук отливката е добра, няма дефекти. Главините изглеждат обаче неестествено дебели.

И както споменах по-горе, на една платка UM323E са дадени 19 допълнителни детайла, които ще ви помогнат да изработите бензиновоз - елементи на цистерната, калници, помпа, ръкохватки. Добра отливка, без забележки. Разочарование е, че нищо не можете да оставите отворено - всички люкове са си отляти по мястото. Ще се наложи сами да изработите някои характерни ситни елементи по екстериора, или да се снабдите с детайлният сет на Part с каталожен номер 72-022, който е за Газ АА/ААА и не е за UM, но според мнения в интернет става.

В херметично пликче има прозрачно фолио с отпечатани фреймове на остъклението, декален лист и 12 резинови гуми. Декалите са отпечатани добре и без забележки. Гумите са с много добра текстура и надписи по бордовете.

Инструкцията е на четири страници формат А4, като описанието е на украински, английски и немски. Има схема на платките с детайлите, на която са маркирани частите, които не се използват за тази модификация. Изработката на модела е в осем стъпки, доста разхвърляно и без показване на сглобените детайли. На последната страница има две схеми за позицията на декалите и за камуфлирането. Няма означения какви са машините и къде са служили.

На задната страна на кутията е дадена цветна схема на камиончето. Цветовете са дадени в цветни чипове по Humbrol. Машината е камуфлирана нацяло в Humbrol 86 Matt Light Olive, рамата е в черно, а пожарогасителите от двете страни на кабината - червени.

Като заключение - интересен модел и чудесно допълнение за всяка диорама с руски самолети, а опцията да изработите и чист товарен ГАЗ-ААА не е за изпускане.