Мортирата е разработена през 1940 година от "Рейнметал". Основното и предназначение е било разрушаването на дълговременни огневи точки на противника и крепостни и фортификационни съоражения. Изработени са общо шест такива мортири, които са били на въоръжение в 628-ми и 833-ти дивизиона на артилерия с голяма мощност.

При 600-мм мортира "Карл" бетонобоен снаряд с тегло 2170 кг при начална скорост 220 м/сек пробивал бетонна стена с дебелина 3-3,5 метра или метален лист с дебелина 0,45 м. Мортирата е можела да стреля с фугасни снаряди на далечина 6700 м. Ъгълът по хоризонтала е бил 4 градуса, а по вертикала - 70 градусов. Механизмът за насочване се привеждал ръчно. Скорострелността на практика е била един изстрел за десет минути.

Боекомплектът се е състоял от осем снаряда, които са били превозвани на специално конструирани на базата на танк Pz.IV транспортьори на боеприпаси. На всеки транспортьор е имало стрела за товарене и разтоварване.

За придвижване на неголеми разстояния със скорост 10 км/час самоходната мортира е можела да разчита на собствената си специално конструирана ходова част. Сама по себе си това била верижна ходова част, в предната част на която се намирал 12-цилиндров дизелов двигател с течно охлаждане и мощност 750 к.с., който задвижвал хидромеханична трансмисия с три последователно включени хидротрансформатори. При стрелба машината се е спускала на дъното си. За тази цел торсионното окачване на опорните ролки на верижната ходова част е била свързана с разположен в задната част на машината механизъм за отпускане на грунда. промяната на оръдието от походно в бойно положение е отнемало средно по десет минути.

При придвижване на далечни разстояния по железопътни релси, самоходното оръдие се е прикрепвало между два специално оборудвани платформи. По шосе машината е придвижвана с ремаркета от различни видове.

600-мм мортира "Карл" е получила индекс "040", а 540-мм мортира "Карл" получава индекс "041". Тя се появява в резултат на недостатъчната далечина на стрелба на 600 милиметровата установка (едва 4500 метра). Мортирите "Карл" са използвани на Източния фронт при обсадата на Брестката крепост и Севастопол. През 1944 година няколко машини вземат участие в потушаването на Варшавското въстание. В края на войната те са пленени от американците като трофеи.

Едва ли ще напиша нещо повече от написаното в ТОЗИ САЙТ, изцяло посветен на "КАРЛ". Ще споделя само личните си впечатления. И разбира се - снимки.

Удобна кутия от гланциран картон с капак, чудесен боксарт на стрелящ "Карл". В нея намираме, опаковани в шест найлонови плика, пластмасовите детайли на машината, плюс найлонов плик с декали, плик с допълнителни метални части, инструкция и пълноцветна схема на гланциран лист.

Схемата изобразява мортирата "Карл" на German Army (?!), в сив камуфлаж и име "Ziu". Определено ще ви се наложи да търсите из книжките кое как да изработите и боядисате - има чудесна монография за "Карл", в която има схеми, проекции, снимки и пълноцветни камуфлажи. Още повече, че декалите позволяват изработването на "Ziu", "Thor" и "Lori". Декалите са отпечатани много добре, без разминавания. Именно тяхното многообразие беше и основната причина да се спра на Late version.

В малко пликче има... упс... трябва да има четири пружини за противооткатните механизми. При мен има САМО три. Явно късметът ми е винаги всичко да ми идва наполовина... Ще се наложи да ровя по железариите.

Веригите са винилови, черни, меки и с много добра текстура. До колко е вярна - книжки.

По ред на номерата. Дъно на корпуса. Добра текстура, оребрение за по-голяма якост, но от долна страна е гладко. Има и следи от ежектори.

Платката с детайли 17 и 18. Чудесна отливка. Всъщност това е основата на зареждащият механизъм - единият е за "изделие 40", другият - за "изделие 41".

Платка D е заедно с платка F. Общо 80 детайла по екстериора, в това число и 600 мм цев, която е с нарези от външния край (!). Няма видими дефекти. Решетката над мотора е много груба - препоръчвам използването на сета на Eduard или замяната и с подходяща мрежа. Мястото на механик-водача може да се скрие, а може да бъде оставено и открито. Изборът е в зависимост от ситуацията.

Платка Е съдържа 18 детайла. В това число дългата 540 мм цев (също с нарези от края), люлката на оръдието, зареждащата основа. Много добра и прецизна отливка, без забележки.

Платка С съдържа 14 детайла - горна част на корпуса, ограждения, опори за транспортиране. Огражденията са дебелички - препоръчвам сета на Eduard или да си ги изработите от подходяща тел (с много зор).

Двете платки G съдържат елементите на ходовата чст - опорни ролки, ходови ролки, задвижващи и водещи ролки. Всяка с 34 детайла. Чисто, без дефекти.

Инструкцията е от общо 12 страници, на които в 15 стъпки е дадена изработката на модела. Ще се наложи да хвърляте боб кое точно в какъв цвят трябва да боядисвате, защото няма обозначения на самата инструкция. Освен на китайски, обозначенията са дублирани и на английски (слава Богу!).

В заключение - чудесен модел на тази внушителна машина. Задължително ще ви трябват транспортьорите за снаряди - Hobby Boss вече ги обяви в новините си... Защото тези на Hasegawa са зле.

Цена - 43 лева от "Нирахоби".