Выходила на берег "Катюша"...

Думите от тази популярна песен добиват нов и страшен смисъл, когато започват да наричат така новите ракетни установки, които изстрелват стотици снаряди по немските войски... В края на Втората световна война на фронта действат 40 дивизиона с ракетни установки или повече от 9700 пускови единици от различни типове. Но към 1941 год. в СССР няма готова нито една установка, нито ракетен снаряд за нея... Едва през юли 1941 година по спешност се окомплектова една батарея с шест установки на базата на триосния товарен автомобил ЗИС-6. на 14 юли тази батарея под командването на капитан Иван Флеров открива огън по железопътния възел Орша. Там има съсредоточено голямо количество немски военни ешелони. Върху тях пада и огненият залп на батареята - 122 снаряда за 7 секунди. Унищожени са повече от 100 вагона с техника, убити и ранени са около 300 войници и офицери. А батареята веднага сменя огневата си позиция и скоро действа на 40 км от Орша.

Ефектът от залпа е зашеметяващ и по тази причина германците незабавно сформират специална група за унищожаване на батареята. И в началото на октомври 1941 год. тя попада в устроена от германците засада. Изстрелвайки целият боезапас капитан Флеров заповядва да се взривят установките. При това той и по-голямата част от състава загиват...

Установките М-13 на шаси ЗИС-6 се изработват до декември 1941 година. Всичко са направени 456 такива бойни единици. Тъй като по това време е прекратено производството на ЗИС-6, ракетните установки започват да се монтират на други шасита.

Кутия с капак от гланциран картон. Спокоен боксарт, типичен за този период на PST. Според надписа на кутията детайлите трябва да са 105.

В кутията, опаковани в едно найлоново пликче, има декално листче, инструкция за изработка на модела и три платки с детайли.

Инструкцията е тип книжка. Изработването на модела е показано в 26 стъпки. На първата страница има схеми на платките с детайли и номерация, тъй като на самите платки няма номера. Схемите за сглобяване са доста затормозяващи поради лошото качество, ситните картинки и пияните стрелки.

Декалите са на малко листче, цветовете са размити и общото качество е ниско. Същото листче се поставя и в кутиите на БМ-13 и БМ-13М, така че ще ви останат излишни декали. Позволяват изработването на машина Р-91-707.

За изработката на ЗИС-6 има две платки от сива пластмаса. Отливката е доста дебела, има доста леяци и всмукнатини.

На първата платка са разположени детайлите, познати ни от сета със ЗИС-5. Държачите са дебели, което налага повишено внимание при отделянето на детайлите. няма видими дефекти, освен общите за целия сет всмукнатини и леяци. Калниците искат изтъняване, а фаровете задължително трябва да се заменят с такива на ELF примерно.

На наполовина по-малка платка са допълнителните детайли, които трябва да помогнат да се изработи ЗИС-6. Още четири гуми, джанти, задни калници, нови страни на кабината зад вратите, задна част и таван на кабината, диференциали, ресори. Ресорите нямат страничен релеф, което доста неприятно бие на очи. На тази платка са и двата бронелиста, които се поставят на предното стъкло. Детайлите са дебели и замяната им с подходящи е задължителна.

Ракетната установка е на платка от зелена пластмаса. Детайлите са дебели, имат леяци, а по големите детайли има неприятни всмукнатини. Самите реактивни снаряди изглеждат добре, но трябва да замените неестествено дебелите им стабилизатори. Направляващите релси са дебелички и задължително трябва да се изтънят.

Като заключение - чудесен модел, но не е за начинаещи моделисти. PST пресъздават една чудесна и харизматична машина от Втората световна война, която няма да намерите другаде.

Моделът е закупен от "Нирахоби" за 18 лева.