Тигър II, наричан още - Кралски тигър (на немски: Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II, „Konigstiger“, обозначение по класификация на германската военна техника - SdKfz 182) е тежък немски танк, от последните години на Втората световна война.

Проектът е възложен на фирмите „Хеншел“ и „Порше“. Първоначално „Порше“ проектира танк базиран на предходния дизайн VK 4501 и въоръжен с 150 мм оръдие. Този проект е спрян в полза на монтираното на купол 88 мм оръдие. Скоро работата по този дизайн е отменена, тъй като за производството на електрическата трансмисия се изразходва много мед, която в този период е в ограничена наличност. Производството на куполите вече е започнато и е взето решение да бъдат монтирани на шасита на танкове произвеждани от „Хеншел“. Проектът на Хеншел, VK 4503(H), е завършен през октомври 1943 г. и в него са включени компоненти от Panther II.

В много отношения Тигър II е подобен на Пантера. Използва същият двигател както при късните разновидности на Пантера, но голямата маса на Тигър II води до по-лошо отношение между мощността и теглото, по-ниска ненадеждност, по-бавен и не толкова маневрен като Пантера. Тигър II разполага с много здрава и дебела броня, която осигурява почти пълна защита от оръдията на съюзническите танкове. Размерите му затрудняват предвижването и прикриването на бойното поле. Много машини са изоставени и унищожени от екипажите си, когато горивото им свършва.

Шасито на Тигър II представлява заварена конструкция с максимална дебелина от 150 мм в челната част. Механик-водачът е разположен в лявата предна част. В дясно от него се намира радиооператора, който използва картечницата в предната част на шасито. Куполът също е заварена конструкция с максимална дебелина от 100 мм в челната част. В него са разположени командира и стрелеца (лява страна) и пълнача (дясна страна). Двигателят е разположен в задната част на шасито.

Основното въоръжение на танка е дългостволното 88 мм оръдие KwK 43, което може да изстрелва бронебойни и високоексплозивни снаряди, като първите имат по-висока начална скорост от тези изстрелвани от Тигър. Коаксиално на оръдието е разположена картечница MG 34. Машината разполага с 84 снаряда за 88 мм оръдие и 5 850 патрона за картечниците.

Серийното производство на Тигър II започва през декември 1943 г. в Касел, Германия. На първите 50 произведени машини е монтиран купола на „Порше“, а на останалите на „Хеншел“. Произведени са общо 485 машини.

Тигър II е използван за първи път на Източния фронт през май 1944 г., а на Западния фронт се появява през август 1944 г. в Нормандия.

Кутия - тип "Revell" - мек картон и странично отваряне. Чудесен бокс-арт - Тигър ІІ на фона на горящо КВ. Отстрани на кутията има две снимки на детайли от готовия модел. Made in Korea, релийз 2002 година.

В кутията има найлонов плик с детайлите, инструкция и декално листче. Инструкцията е 6 листа формат А4. На първата страница имаме черно-бяла снимка на готов модел и кратка историческа справка на немскки и английски. На стр.5 са дадени цветовете. Изработката на модела е в 24 стъпки от стр.6 до стр.10. На стр.11 са двете камуфлажни схеми.

Декалното листче (Printed in Itally) е съвсем малко и схематично. Имате възможност да направите машината в два варианта:

- Schw.PzAbteilung 503, Ungarn/Ostrfront, Okt.1944

- Schw.PzAbteiling 506, Wesfront, Marz 1945

Разликата е в камуфлажа и декалите. При първият вариант е пясъчно с ивици от зелено и червеникаво-кафяво, а във вторият случай - пясъчно жълко с ивици само от червено-кафяво.

Детайлите са 145 на брой, разположени върху пет платки, отляти прецизно от пясъчно-жълта пластмаса. Много от оборудването е отлято по корпуса, което не ми се нрави особено... Ходовата част е пресъздадена добре, а веригите са много добре изработени - пластмасови и с отделни тракове. Определено ще има нужда от допълнителна детайлизация, особено решетките над моторното отделение. Танкът е масивен и изработен изглежда много добре. Няма да минете без допълнителна детайлизация, която обаче се предлага в широка гама и не е трудно да се намери. предлагат се и метални цеви, които определено изглеждат по-реалистично. Веригите са пластмасови и освен звената са дадени и отделни тракове.

Опциите, които предлага комплекта, са подвижна купола и подвижно по вертикала оръдие.

В заключение - добър модел на много добра цена.