Една от приятните и съвсем неочаквани изненади от RODEN тази година безспорно е моделът на Opel 3.6-47 Omnibus. Явно фирмата не се е отказала от експлоатирането на линията Opel Blitz, дано изненадите излизат своевременно, без тягостното очакване, което беше за Panzerwerfer 42.

Opel Blitz type W39 Ludewig е немски щабен автобус от Втората световна война, разработен на база шасито на известния тритонен камион Opel Blitz. Серийното производство започва от 1939 до 1943 год. в завода на фирма Ludewig в немския град Есен. За това време са произведени почти три хиляди машини от този тип, които са използвани на всички фронтове през войната в качеството на транспорт за офицерския състав, транспорт за ранени, а така също и като подвижен щаб, телефонна станция, радиостанция и т.н.

RODEN силно изневеряват на традицията и вместо обичайната кутия от твърд картон с горен капак, моделът е в кутия от гланциран мек картон със странично отваряне. Отгоре има изобразен Ludewig, в позната от една доста популярна снимка позиция. Отзад е дадена една цветна схема, заедно с необходимите бои по Model Master.

Всички детайли са опаковани заедно в найлонов плик, в малко пликце с цип са декалите и малка фотоецвана платка. Има и отпечатани на прозрачно фолио фреймове за прозорците.

Инструкцията е тип книжка в размер малко по-малък от А5, състояща се от четири листа. На първа и втоа страница има кратка историческа справка на няколко езика плюс технически характеристики. На трета страница имаме схеми на платките с детайлите. От четвърта страница до седма е същинската изработка, дадена в 22 стъпки. Схемите са ясно читаеми и добре разпределени. Последната страница съдържа две възможни камуфлажни схеми (третата възможна е на гърба на кутията). Може да изработите:
- Opel 3.6-47 Blitz Omnibus, Deutsche Afrika Korps, Autumn 1942. - изцяло песъчно-жълт камуфлаж.
- Opel 3.6-47 Blitz Omnibus, unnown medical unit, probably Western Front, Summer 1944. Цвят охра с тънки зелени линии.
- Opel 3.6-47 Blitz Omnibus, Eastern Front, Ukraine, near Kiev, Autumn 1941. Стандартен сив камуфлаж.

Декалното листче е добре отпечатано, препоръчвам за медицинската машина да си изработите шаблони.

Самите детайли са от стандартна сива пластмаса, отляти сравнително чисто. Първата платка съдържа рама, резервоар, всякакви дреболии по интериор и екстериор, двигател, приборно табло, ауспуси и др. От задна страна на някои детайли има доста груби следи от ежектори, по двете части на резервоара и стойката за резервната гума има всмукнатини. Похвално е, че този път RODEN са дали двата капака над двигателното отделение като отделни детайли, което осмисля заигравката с двигателното отделение. Детайлите тук са 45 броя. Не мога да не отбележа, че предната решетка е по-къса от тази на стандартния роденов Blitz. Учудващо е само, че е и сравнително по-широка, а би следвало да няма никаква разлика, тъй като шаситата са стандартни и се различават само по монтираните каросерии.

Другата голяма платка съдържа елементите на автобуса - под, таван, предна и задна част, две страни. Чиста отливка, със следи от ежектори от вътрешна страна. Подът е даден гладък, в което не съм убеден. В задната част, където се намира задния мост, би следвало да има леко повдигане.

На две малки платки са дадени общо 14 седалки. Имитирано е, че са дървени, но на задната им част има доста сериозна следа от ежектор, каято трябва да се отреже и заличи.

На две идентични платки има по 15 детайла - колелета, окачване, фарове, туби, куки. На тубите има всмукнатина, а самата стойка е прекалено схематична.

Фотоецваната платка ни дава елементите за багажника отгоре, стълбата отзад, габарити, чистачки, огледало. Самите детайли изглеждат пекалено плоски и двуизмерни, но все пак идеята да има такива е сполучлива.

В заключение - чудесно моделче на съвсем нормална цена. Позволява да имате в колекцията си ранна машина от този тип. Остава и обичайните заподозрени от NH Detail да пуснат фотоецван сет, който определено е необходим.