Opel Blitzbus Ludewig „Aero”(1937) е един от автобусите, произвеждани в заводите на Ludewig Brothers в гр.Есен, при които са използвани шасита от различни камиони, на които поставят свои дизайнерски каросерии. За конкретната машина е използвано шаси от тритонен Opel Blitz.

Машината е получила елегантни външни форми и необичаен интериор - пасажерите са били разположени в централната част на салона в специални кресла със закръглени форми. Самите кресла били разположени под ъгъл 45 градуса към прозорците. Използван е за транспорт на пътници между градовете, а така също и като пропагандно-агитационен. След началото на Втората световна война поне една такава машина е реквизирана от армията и е използвана на Източния фронт за превоз на офицерски състав от Вермахта. Била е боядисана изцяло в “panzergrau”.

Моделът е продължение на подетата от RODEN линията машини, базирани на "Opel Blitz". Кутията е гланциран мек картон със странично отваряне - мечтата на нескопосания куриер. Има хубав боксарт. на гърба е дадена цветна камуфлажна схема на единствения предлаган вариант – междуградски автобус от 1938 година.

В кутията, грижливо запечатани в общ найлонов плик, откриваме платки с детайли, прозрачен ацетатен лист с фреймове на остъклението и инструкция за сглобяване. Декали няма.

Инструкцията е тип книжка от четири листа. На първа страница има кратка история на автобуса, втора и трета страница изобразяват детайлите, а останалите страници онагледяват процеса на изработка, който е даден в 18 стъпки.

Ацетатния лист е с добра прозрачност, но това решение води до затруднения при монтажа, особено в частта си към огънатите панорамни стъкла отстрани на тавана.

Детайлите са отляти от сива пластмаса и са разположени на две големи и шест малки платки. Дублирани са платки G и J.

Платка А е стандартната за серията Opel Blitz и съдържа общо 44 детайла, като 17 от тях са маркирани да не се използват. Отливката им е прецизна, без забележки.

Платка L има четири детайла – две страни, горна част и задна част на каросерията. Отливката е много добра – забележително по-добра от предходните два автобуса. Не е предвидено да се отварят капака над моторното отделение или вратите.

Платка Р съдържа 12 детайла - седалки за задната част, дребни детайли. Детайлите за предните модели автобуси са маркирани да не се ползват.

На две идентични платки G са разположени по 10 детайла - седалки, фарове. Последните не се използват в този модел. По седалките има всмукнатини.

Двете еднакви платки J съдържат 15 детайла всяка - колелета, елементи на окачването, туби (които не се използват), и др. Колелетата са без разпробити вентилационни отвори.

Платка H съдържа общо 13 детайла – под на автобуса, предна решетка, брони, фарове и др. Отливката е без забележки.

Положителната новина е, че RODEN продължава усърдно да запълва с чудесни модели една ниша, която от дълго време е празна. Политиката на фирмата в това начинание е последователна (изключваме Blitz 4x4, който отново е анонсиран).

Мога да добавя само, че новият детайлен сет на NHDetail - 72-033 Opel Blitzbus AERO Detail Set позволява да се премахнат пластмасовите решетки и предницата на автобуса да придобие правилен вид. Детайлния сет дава възможност да се облагороди малко както екстериора (чистачки, основи за номерата), така и интериора - приборно табло с филм, странични поставки, стъпенки, основи на волана и скоростния лост.

Струва ми се, че скоро ще видим вариянт на "AERO" в сивият цвят на Вермахта, с декали в нова кутия.

Моделът е доставен от "Нирахоби".