Защо в "Бронетехника"? Ами защото е част от новата линия на Special Armor, която освен A4/A2 включва A stoff Trailer, Meillerwagen, Vidalwagen, Hanomag SS-100.

Та... Фау-2 (V-2, от нем. Vergeltungswaffe 2, „Второ оръжие за възмездие“) е пропагандното обозначение на първата балистична ракета в света. Използвана е от Вермахта за обстрел на цели във Франция, Великобритания и Белгия през последните етапи на Втората световна война. V-2 е първият обект, направен от човек, който достига космоса (височина от 189 km) по време на изпитанията. Тя е предвестник на космическата надпревара, изпращането на човек на Луната и на съвременните космически апарати, които сега летят извън нашата система.

Ракетата с техническо обозначение А-4 (A = агрегат) е създадена в научноизследователския център на сухопътните войски Пеенемюнде на остров Узедом в Балтийско море под ръководството на главния конструктор Вернер фон Браун. След несполучливия атентат срещу фюрера Адолф Хитлер на 20 юли 1944 г. командването на ракетните оръжия е възложено на СС.

Червената армия е прекосила границите на Германския райх, а западните съюзници достигат Брюксел четири дни преди изстрелването на първите V-2. Общо са изстреляни повече от 4000 ракети V-2. Но от тях по-малко от 3000 достигат целта си — 1115 в Англия и 1675 във Франция, Белгия, Холандия и Германия (моста на Рейн край Ремаген). Последната ракета е изстреляна на 5 април 1945 г.

Въпреки че за времето си на разработка ракетата не е успяла да изпълни основната си мисия и да промени хода на Втората световна война, натрупаният опит е довел до строежа на първите пилотирани космически ракети.

Моделът:

Кутията е от гланциран картон, със странично отваряне. Естествено, пристигна леко притисната, но за моя радост вътре всичко беше ок. На капака има рисунка на камуфлирана ракета, до нея е ремаркето за установката за изстрелване. На гърба са дадени пет камуфлажни схеми:

1. Gezakt - Ragged Camouflage Pattern
2. Gebatikt - Batiked Camouflage Pattern, June 1943
3. Geflammt - Wavy Camouflage Pattern, June 1943
4. Gezakt 0 Ragged (early) Camouflage Pattern, Summer 1943
5. Standard Camouflage Pattern, 1945

В кутията има инструкция и самозалепващ се найлонов плик с две пластмасови платки, в който има и пликче с клипс за декалите. Опаковката е тип моделист friendly - позволява оглеждането на модела, без нарушаване на целостта и.

Инструкцията е черно-бяла, тип книжка от четири листа с формат А5. На първата страница има двуезичен текст с кратка историческа справка. На втора страница е схемата на детайлите и препоръчваните цветове по GUNZE. Изработката е в осем стъпки на 3,4 и 5-та страници, схемите са добри и ясни. На стр.6 са дадени четиристранните проекции на камуфлажна схема номер едно. Останалите са дадени само като едностранни проекции на стр.7. Последната страница е рекламна :)

Декалите са отпечатани от AVIPRINT и са с чудесно качество, без някакви дефекти.

Двете платки с пластмасовите детайли са от светло-пясъчна пластмаса и съдържат едни от най-прецизните, най-ювелирно отлятите и най-впечатляващите отливки в този мащаб.

Платка А съдържа 20 детайла - половина на ракетата, детайли на ремаркето и изстрелващата установка. Има невероятно фино отляти ръчки, елементи и текстура. Единствен дефект са четири малки всмукнатини по тялото на ракетата и при вглеждане с лупа - малки леячета от вътрешна страна на дръжчиците на ремаркето.

Платка В съдържа 26 детайла - другата половина на ракетата, стабилизатори, елементи от установката, ракетен двигател. Както и на предната платка, единствени забележки са съвсем леките всмукнатини по корпуса на ракетата. Останалите елементи са прецизно отляти, с чудесна структура и тесктура.

В заключение - невероятен модел. Провокира към събиране на останалите модели от линията. А качеството - просто не оставя място за коментар.

Моделът е доставен от "Нирахоби".