Print

Закупен от LuckyModel.com за около 10$ без доставката, в края на 2006г.

История. Няма да се впускам в подробности. F-86 е един от най-известните реактивни изтребители от първото поколение. Прославил се е във войната в Корея, служил е дълги години във ВВС на САЩ, Япония, Западна Германия, Италия, Канада и др. Информация за него може да се намери в изобилие, от сухи технически данни, през исторически документи до откровена пропаганда, която го превъзнася или отрича.

Моделът, който ще разгледам е F-86F-30, производство на корейската фирма Academy, мащаб 1/48. Освен този вариант фирмата произвежда и F-86F с "Mig Killer" маркировки.

Кутия. Типична за производителя, от средно дебел картон, с горен капак. Рисунката е чудесна, изобразява F-86F-30 (s/n 52-4641) "Mike's Bird" в разгара на въздушно сражение над Корея, а на заден план се вижда поразен МиГ-15.

Частите са разпределени в 8 платки от сива пластмаса и една платка с прозрачни детайли. Опаковането на частите е отлично. Платките са групирани по двойки в запечатени целофанови пликове, прозрачните части са си в отделно пликче. Няма смачквания, надрасквания и пр.

Частите са отляти добре, без дефекти, с фина гравирана разшивка. Дадено е коректното за F-86F от войната в Корея удължено крило "6-3", без предкрилки. Интериорът на кабината е сравнително добре детайлизиран, но таблото и пултовете са по-коректни за изтребително - бомбардировъчната версия F-50. Седалката е сравнително бедна. Комплектът позволява монтирането на отворени въздушни спирачки, осигурени са силовите цилиндри за отварянето им и прилични детайли на фюзелажа под спирачките. Картечните отсеци в носа могат да бъдат оставени отворени, дадени са картечници и метални ръкави за лентите с патрони. Най-интересната част може би е възможността да се направи отделена опашната част на тялото (има си линия от вътрешната страна на частите на фюзелажа, по която да се отреже), има си части за цял двигател, силови пояси за монтиране на двигателя, истински дълъг канал за въздух и дори метална количка, на която да се сложи опашката. Има и защитни капаци за въздухозаборника и удължителната тръба на двигателя в опашката, които допълнително могат да придадат реализъм, ако се изработва модел на паркиран самолет. Като подвесен инвентар са дадени два вида подкрилни резервоари, две бомби със съответните държатели, две ракети AIM-9 Sidewinder с пускови направляващи, но ракетите не следва да се ползват, ако се прави модел на машина от войната в Корея. Прозрачните части са с добро качество, включват неподвижна козирка на кабината, подвижен фанар, прицелно стъкло и светлини. По дължината на подвижния фанар има технологична изпъкнала линия, която следва да бъде изшлайфана и съответното място полирано. Отляти са и нагревателите на фанара.

В комлекта са дадени и две пилотски фигурки, една седнала и една изправена.

Ваденки. Доста шарени, с добър брой служебни надписи и маркировки. Дават два варианта на маркиране:
F-86F-30 (s/n 52-4641), кап. Чарлз МакСуейн, 39 FIS/ 51 FIW, базирана в Суон, Корея 1953г. Това е популярният Mike's Bird;
F-86F-30 (според мен F-50) (s/n 52-4350), л-т Харви Браун, 67 FBS/ 15 FBW, базирана в Осан, Корея, лятото на 1953г. Това е изтребител бомбардировач и за него са бомбите от частите с въоръжението.

И двете машини са некамуфлирани, с естествен металиков финиш.

Инструкция. Добре напечатена, понятна, 8 страници с кратка историческа информация, схема на сглобяване в 15 стъпки и разбивка на частите по платките. Отделно има лист с инструкции за боядисване и маркиране. Цветът на кабината е посочен грешно като FS36231 (Dark Gull Grey). Това е цветът на късните машини, след войната в Корея. Коректният цвят на кабината е матово черно.

Заключение. Отличен модел, качествени части, даващи богати възможности (картечни шахти, въздушни спирачки, двигател, фигури), коректно крило за машина от Корейската война. Според ред материали в Internet, това е най-удачното предложение за модел на F-86 от Корейската война в 1/48.

За моя модел съм се снабдил и със скромното комплектче фотоецвани детайли на полската фирма Part, кат. номер 48096. Съдържа детайли за кабината (табло, прицел, ръчка за газ, колани, педали), детайли за колесниците, джанти, капаци на шахтите на шасито и въздушните спирачки, метални ръкавчета за патронните ленти. На ацетатна плака са отпечатени приборите на таблото и прицелни стъкла. Купих си го от JadarHobby за около 6$ без доставката.