Какво да кажа в началото? Достатъчно известен самолет, странно защо сумати и фирми правят "Зеро", но пък "Вал" или "Кейт" почти няма... FUJIMI правят и D3A1, но лично аз предпочетох D3A2, защото Pavla Model предлагат вакумен фанар за модификацията, което ще ми позволи да поработя в кабината.

Кутия с капак - картон с много добър бокс-арт. Вътре намираме инструкция, плик с декали, плик с прозрачния детайл и плик с детайлите от непрозрачна пластмаса - общо 45 броя.

Инструкцията е последователна, добре отпечатана, а изработването на модела е реализирано в седем стъпки. Повечето от указанията са с йероглифи и съвсем малка част от тях са дублирани и на английски. ще се налага да се работи по усет. Инструкцията е релийз 1996 година. Не можах да открия какви бои трябва да използвам - обозначенията са с H и цифра, но пък има дублирано наименованието на съответния цвят и на английски.

Декалите са добре напечатани, тънки и на пръв поглед - много добри. Има декал за приборното табло на пилота. Позволяват изработването на две машини. Точно какви обаче не знам, защото е написано с йероглифи. Цветът отгоре е зелен, а отдолу - сиво.

Прозрачният детайл леко е замъглен, със средна дебелина и добро рамкиране. Но пък е от цял детайл, което означава, че ако ще го използвате - трябва да се реже. Аз избрах варианта с вакумен фанар от Pavla.

Разделил съм принципно платките на общо 4.

Първата съдържа 26 детайла - лява половина на фюзелажа, двигател, седалки, 4 х 60 кг бомби, бомбодържатели и т.н. Забелязват се леяци, но се отстраняват лесно. Гравировката е фина и геометрично правилна.

Втората съдържа общо 11 детайла - дясна половина на фюзелажа, колесник, 250 кг бомба, въздушни спирачки и под на кабината. Подът е верен, но съвсем гладък. Според мен FUJIMI са се изложили именно при колесника, тъй като колелетата са отляти за обтекателите. Срам!

Третата съдържа общо 14 детайла - пропелер, носова част, обтекател на пропелера, задно хоризонтално оперение, горна част на фюзелажа, бомбодържатели. Отливката е без забележки.

Четвъртата платка съдържа 3 елемента - долна част на крилото и две горни половини. Гравировката е безупречна.

Сега по същество... Споменах огромния проблем с колесника и колелетата. Вторият основен проблем е липсата на интериор. Не е даден детайл за гръбната бронирана плоча зад пилота, която даже има и прозорчета, не е даден перископа, стойката на картечницата не отговаря на истината. Eduard предлагат фотоецван комплект за машината и възнамерявам да си го поръчам... Иначе като цяло модела е опростен, иска прецизна изработка и сравняване на всеки етап с правилни чертежи. Нека прецизната гравировка не ви подвежда - за съжаление тя е само схематична. Няма пресъздадени нитовете и някои от елементите по екстериора. Но в 1/72 не е болка за умиране.