Цена и начин на придобиване: LuckyModel.com, около 30 лв. без доставката.

История. Skyraider е известен с много имена: Dountless II, AD, A-1, Able Dog, SPAD, под които служи близо 30 години. Разработката му започва през юни 1944 г. като флотски ударен самолет, но не завършва преди края на ВСВ, затова бойният дебют на този тип самолети е през войната в Корея. Първият вариант е означен като AD-1. В продължение на 12 години са произведени повече от 3200 машини, най много във вариант AD-6. Последната модификация е AD-7, която е много подобна на предната, но има усилено крило и колесник. AD-7 е моторизиран с нов 18 цилиндров двигател Wright R-3350-26WB, двойна звезда, позволяващ развиване на максимална скорост от 285 възела (около 530 км/ч). След унифицирането на системата за означаване на машините на USAF и USNAVY, AD-6 и AD-7 стават A-1H и A-1J. Първоначално създаден като палубен самолет, пикиращ бомбардировач и торпедоносец, A-1 бива приет на въоръжение и в USAF, поради липса на достатъчно ефективен самолет за непосредствена поддръжка на наземните части, който да може да остава дълго над района на целите, да има голямо бойно натоварване и да може да атакува малки и подвижни цели. Просто по това време на мода са бързите и височинни реактивни самолети. Последната война на А-1 е във Виетнам. Флотските машини участват в първите удари, но постепенно са заменени с A-6 Intruder. През 1965 г., след повишаване на интензивността на американските въздушни операции над Виетнам стотици Skyraider, включително A-1J, са предадени на 14-то и 56-то крило за специални операции (14th и 56th SOW), където самолетите се прославят в мисиите за бойно търсене и спасяване на свалени пилоти в джунглите. За свалените пилоти А-1 се превръща в ангел-хранител, който изолира района на евакуация, за да позволи на спасителните хеликоптери да изнесат свалените летци.

Моделът, който ще разгледам е Douglas A-1J Skyraider U.S. Air Force на японския производител Tamiya, мащаб 1/48. Излиза в този вариант през 2000 г. Преди това Tamiya издава флотската модификация на A-1H.

Кутия. Среднотвърд картон, с горно отваряне. Красива рисунка, изобразяваща A-1J Skyraider "Sock It To 'Em", номер 029, в полет над джунглата, тежко въоръжен, фанарът на кабината е предизвикателно отворен.

Частите на модела са разпределени на осем платки от сива пластмаса (има две двойки с еднакви платки) и една платка с прозрачни детайли, опаковани старателно в найлонови пликчета. Има и отделно пликче с пръстенчета за закрепване на витлото и външните резервоари без залепване.

Подробности. Качеството на отливките е много високо, типично за Tamiya. Забелязах само няколко отпечатъчета от изхвъргачния пакет на матрицата, които са плитки и лесно ще бъдат заличени с кит. Разшивката е вътрешна и фина. Детайлността е на отлично ниво. Кабината е подробна, с чудесни изпъкнали детайлчета по страничните конзоли. Колани на седалката няма, но има ваденки за тях. Приборното табло е с фино очертани прибори, а за скалите има ваденка. Седалката е коректната за варианта, със система за катапултиране "Янки". Тялото е дадено от две части, като трите въздушни спирачки могат да се оставят отворени, а в нишите и по самите спирачки има фини детайлчета. Капотажът на мотора е от една цяла част, и отделни части със задните створки в два варианта, отворени и затворени. А-1 има една специална система с радиални створки пред двигателя, с шарнири по периферията на капотажа, които се затварят при пикиране, за да не позволят преохлаждане на мотора. Съответно, в комплекта има два варианта на тези створки, затворени и отворени. Детайлите на двигателя са прилични, от него не остава много за гледане, след поставянето на капотажа. "Снопчетата" ауспуси са отделни детайли и си имат отвори, вместо да са просто пръчки от пластмаса. Крилото е разделено по традиционния за модели на нископлощници начин, с цяла част за долните повърхности и центроплана, и две отделни части за горните повърхности. Долната повърхност е отлята с V-образност, както е коректно. Клапите са отделни, като има различни палци за задвижване за вариантите вдигнати и спуснати клапи. Нишите и стойките на колесника са с богати детайли, нобходими са само малко жички за хидромагистрали. Колелата са от една част, което спестява зора по заличаване на следите от сглобката, а заедно с тях и фините грайферчета. По вътрешната част на колелата, откъм стойките има много хубави подробности от спирачните апарати. Отделно са дадени и джанти за външната страна, което услеснява боядисването. Опашното колело е отлято с част от стойката. Витлото е четирилопатно, от една част. Цевите на четирите 20 мм. оръдия в крилото са фино отляти, но е необходимо да се разпробият дулата. Нарочно не казах нищо за въоръжението на А-1 в началото, защото подвесният инвентар в комплекта е изключително богат и представителен. Пилоните са 15 броя, 14 крилни и един под тялото, като нормално се запълват всички Rockenroll За тази версия са дадени за окачване: два крилни резервоара и един подтелен, две бомби Mk. 117, десет бомби Mk.82, към тях шест удължители за взривателите (т.нар. Daisy Cutters), шест стека SUU-14A за разхвърляне на малогабаритни заряди, четири контейнера с НУРС LAU-3 (за 19 снаряда), два контейнера с НУРС LAU-68 (за 7 снаряда) с опционални челни обтекатели, един контейнер SUU-11A/A с шест цевна картечница 7.62 мм. Minigun. Още, като наследство от флотския вариант на модела, идват две 1000 паундови бомби от стар тип, 12 по-малки бомби, 12 НУРС HVAR.

Все пак имам забележка (че как иначе): липсват напалмови контейнери, димни касети и фосфорни бомби, особено последните необходими за типичната мисия за бойно търсене и спасяване (SAR). Контейнерите с Minigun също можеше да са два.

Прозрачните части са с високо качество. Състоят се от неподвижна козирка, подвижен фанар, прицел и две кръгли фарчета, които така и не открих къде се слагат, явно не се ползват на този вариант.

Ваденки. Добре напечатени, хубави цветове, по-скоро бедни откъм служебни надписи и маркировки. Ваденките изглеждат малко дебелички на листа, както е типично за Tamiya. Дадени са два варианта за маркировки:
56th Special Operations Wing, 602nd Fighter Squadron, No. 029, 1969, Thailand. Това е машината с надпис "Sock It To 'Em" от рисунката на кутията;
56th Special Operations Wing, 602nd Fighter Squadron, No. 014.

И двете машини са в стандартен "виетнамски" камуфлаж отгоре: два тона зелено и светлокафяво. Първата машина е със светлосиви долни повърхности, втората е с черни.

Инструкция. Добре напечатена, без загадки и неясноти. Десет страници с кратка историческа информация, 18 стъпки за сглобяване, отделен лист със схеми за маркировки и боядисване. Има и голям лист с камуфлажна схема в мащаб 1/48, по която могат да се направят шаблони, много полезна добавка.

Заключение. Страхотен модел! Отлично качество, отлична детайлност, добра цена. Атрактивен самолет, богато въоръжение, с много опции и материал за "склада" с оръжия. Общо взето, в кутията има всичко необходимо за изработване на чудесен модел. За любителите на супер детайлността могат да бъдат намерени комплекти с фотоецвани и смолни детайли. Аз лично смятам да изработя модела "от кутията", като добавя някоя жичка тук-там. От добре премисленото делене на частите и инструкцията мога да предположа, че сложността на изработката едва ли ще е особено голяма.

Отскоро "братът" на този модел, Tamiya A-1H 1/48, може да бъде открит и у нас, благодарение на Нирахоби.