Цена и начин на придобиване: LuckyModel.com, около 30 лв. без доставката. Моделът ми е предоставен от съфорумника wolf_, за да заснема частите и да напиша настоящето "In-Box Preview".

История. Един от най-прочутите (и най-бързите) британски самолети от ВСВ. Произвеждан в различни варианти: бомбардировач, изтребител-бомбардировач, разузнавач, нощен изтребител. Предимно дървена конструкция, с класическа компановка и 2 двигателя Rolls Royce Merlin. Благодарение на високата си скорост, Mosquito имат възможност да изпълняват самостоятелни мисии над вражеска територия, без изтребително прикритие. Известни са т.нар. Night Intruder нападения над противникови обекти, както и успешните операции срещу морски цели. Доказателство за качествата на Mosquito e фактът, че различни варианти остават на въоръжение в различни армии по света години след края на ВСВ.

Моделът, който ще разгледам е DeHavilland Mosquito FB Mk. VI/ NF Mk. II на японските майстори от Tamiya, мащаб 1/48. Цялата серия включва още варианти BR IV/PR IV (бомбардировач с остъклен нос и фоторазузнавач) и NF XIII/NF XVII (нощен изтребител с голям радарен обтекател на носа).

Кутия. Среднотвърд картон с горно отваряне. Рисунката е добра, но без да е особено драматична. Представлява Mosquito FB VI в полет над зелени поля.

Частите са разпределени на 7 рамки от сива пластмаса и една рамка с прозрачи детайли. Опаковани са по двойки в найлон, прозрачните части и ваденките са си в отделни пликчета. Има и пликче с пръстенчета (poly caps) за монтиране без залепване на витлата.

Подробности за частите. Качеството на леене е върховно! Няма видими дефекти, освен няколко отпечатъка от изхвъргач (например отвътре на капаците на колесниците). Разшивката (поради дървената конструкция на самолета фугите между панелите са малко) е вдлъбната и фина, където трябва си има чудесни изпъкнали нитчета, болтчета и структурни елементи. Детайлността е на много високо ниво. Кабината е много добре оборудвана, органите за управление, радиостанциите са с фини подробности. Колани на седалките няма, но има ваденки за тях. Приборното табло е с добре очертани циферблати и си има ваденки със скалите за тях. За варианта нощен изтребител има отделен детайл с радарен екран с характерен "тубус". Носът с четирите 7.7 мм. картечници може да бъде оставен отворен, има си картечници и патронни кутии за тях. Вратичката за достъп до кабината също е отделна и може да бъде оставена отворена като има отделна стълбичка. Стойките на колесниците са представени достатъчно подробно, дадени са и маслените резервоарчета, които са закрепени в горната част на шахтите. Двигателите не дават възможност за разкапотиране "от кутията", има два вида пламегасители за ауспусите, като са дадени и самите ауспуси. Има два вида витла, с тесни и с широки лопати, както и различни дъги за краищата на крилото (за FB и за NF версията). Бомбовата шахта също може да бъде оставена отворена, като са дадени и характерните резервоари в нея. Подвесният инвентар е представен от 4 500 паундови бомби със съответните държатели за окачане в бомбовата шахта и под крилото, два крилни резервоара, 8 НУРС с направляващи за окачване под крилото. За NF варианта си има стреловидна антена за носа.

Прозрачните части са качествени, с добра прозрачност и се състоят от остъкление на кабината, навигационни светлинки за краищата на крилото, фарове за кацане, прозорче за корема зад бомбовата шахта и прицел. Остъклението на кабината си има освен въшните рамки и характерните вътрешни рамки, които следва да са с цвета на интериора.

В комплекта има и две фигурки на пилот и навигатор.

Ваденки. Добре отпечатени, с хубави, ярки цветове и приятен гланцов финиш. Общо взето бедни откъм служебни надписи. Прави впечатление, че ваденките са малко дебелички.

Дадени са три варианта за боядисването и маркировките:
EG-T FB Mk.VI, 487 Squadron в стандартен RAF камуфлаж (Dark Green и Ocean Grey отгоре, Medium Sea Grey отдолу);
NE-D FB Mk.VI, 143 Squadron. Това е машина от прочутото с противокорабните си операции Banff Strike Wing. В инструкцията е указан цвят за отгоре Dark Sea Grey (коректен) и някакъв Deck Tan (XF-55 по номенклатурата на Tamiya), което предполагам, че трябва да наподобява Sky, с какъвто са били боядисани отдолу машините на тази част;
RS-B NF Mk.II, 157 Squadron. Нощен изтребител, изцяло в матово черно.

Инструкция. Добре напечатена, подробна и разбираема. 10 страници с кратка историческа информация и 22 стъпки за сглобяване, отделен лист с камуфлажните схеми и нещо, което особено ми хареса, голям лист със схема за боядисване в реален 1/48 мащаб, по-която могат да се направят шаблони. Разбивката на частите и начинът на сглобяване правят отлично впечатление, особено ми се понрави, че полукрилата се закрепват към фюзелажа със специални надлъжници, които преминават през тялото и освен че правят конструкцията по-стабилна, задават и V-образността на крилото.

Заключение. Страхотен модел, страхотни детайли, отлично качество на съвсем приемлива цена. Най-доброто Mosquito изобщо. Имам Mosquito FB VI 1/48 на Airfix, който е чудесен модел и освен изпъкналата разшивка няма други недостатъци, но предложението на Tamiya е по-добро във всяко отношение и, поне за мен, е идеално за изработване "от кутията". Въпреки сравнително големия си размер и многото части, смятам, че моделът не е особено сложен и не изисква голям опит, майсторство или специални инструменти.