Цена и начин на придобиване: Luckymodel.com, 36.99$, без доставката.

История. F-16 Fighting Falcon е еднодвигателен, реактивен, многоцелеви изтребител, разработен от General Dynamics през '70-те години на ХХ век за ВВС на САЩ и ред съюзни държави. В него е реализирана концепцията за лек, масов изтребител, който да допълва тежкия и скъп F-15 Eagle. За историята на самолета е изписано много, затова няма да се впускам в подробности.

Моделът, който ще разгледам е F-16C block 25/32 Fighting Falcon ANG на Tamiya, мащаб 1/48. Излезе някъде през март 2008 г. Продължава серията F-16 на Tamiya в 1/48, започната с F-16CJ block 50.

Кутия. Среднотвърд картон, достатъчна като размер, с горно отваряне. Спокойна композиция на рисунката, изобразяваща флагманската машина F-16C блок 32 от 194 FS/144 FW "Griffins" от състава на въздушната национална гвардия на щата Калифорния. По бордовете има картинки с опциите за боядисване и оборудването.

Частите на модела са разпределени на девет рамки (две двойки от които (почти)еднакви) от сива пластмаса и общо три рамки с прозрачни детайли. В комплекта още има инструкции, три листа с ваденки за 3 варианта на маркировките и пликче с метални нитчета и пръстенчета "poly caps". Рамките са опаковани грижливо в найлонови пликове.

Подробности.

Качеството на отливките е отлично, без дефекти. На места има следи от изхвъргачи, които трябва да бъдат заличени. Разшивката е вътрешна, фина и подробна. На места си има чудесни изпъкнали подробности. Детайлността е отлична за мащаба.

Кабината си има всичко необходимо: вана, седалка ACES II от общо 6 части плюс ваденки за коланите; лост, ръчка за двигателя, табло с добре оформени дисплеи и прибори плюс ваденки за дисплеите, козирка на таблото, частите за системата за прожектиране на дисплея на челното стъкло, педали, плоски детайли с релеф за уредите за страничните конзоли. Дадена е и чудесна фигурка на пилот с два варианта за шлема: обикновен и шлем от ново поколение със система за целуказване JHMCS.

Фюзелажът е разделен на няколко части: горна от носовия обтекател до приемника за зареждане в полет; горна от приемника за зареждане в полет до соплото, на която са отляти и горните повърхности на крилото; голяма долна част от носа до соплото. Има два варианта за панела пред кабината - с и без ножовидните антени на системата "свой-чужд", както и отделни странични панели с антените за предупреждение за радиоооблъчване. Носовият обтекател е от две части с делене по вертикала - малко необичайно решение, но явно е било необходимо за постигане на правилната форма. Отделно са дадени различни панели от фюзелажа, включително този с отвора за снарядите на бордното оръдие с коректните вентилационни отвори, горните плоскости на въздушните спирачки и др. Спирачната кука е отделен детайл.

Двигателните установки са представени от сопло за двигателя Pratt & Whitney F-100 PW-220 с чудесни релефни детайли отвътре и отвън и дълбока форсажна камера с последна степен на турбината. Въздухозаборникът е коректният за оборудваните с двигател P&W машини NSI с по-малък отвор. Има части за целия канал за въздух плюс диск с първата степен на компресора.

Крилото е разделено на две горни повърхности за полукрилата, долни повърности отляти на фюзелажа и флаперони от по две части. Флапероните могат да се монтират в долно или в неутрално положение, като за целта на предните им ръбове има опционални прави и наклонени пластинки за закрепване към крилото, като ненужните пластинки за избраната опция се отстраняват. Чудесно инженерно решение.

Опашното оперение заслужава специално внимание. Хоризонталните стабилизатори са от по една цяла част и е предвидено да се закрепват без залепване с помощта на пръстенчета "poly caps". Така може лесно да се репозиционират или да се демонтират например за транспортиране на модела. Вертикалният стабилизатор и основата му с форкила след сглобяване на съответните части образуват цял детайл, който също се закрепва без залепване с метални нитчета и "poly caps" пръстенчета. Браво на Tamiya Bravo

По изходящите ръбове на крилото и стабилизаторите са отляти и основите за закрепване на електроразрядниците. Самите пръчици на разрядниците могат да бъдат изработени от разтеглен леяк, косъмчета от четка за зъби или кой каквото обича.

Нишите на основния колесник е с много добра детайлност, но и там са най-много следите от изхвъргачи. Нишата на носовата стойка е също прилична. Створките на колесника са коректните за ранните блокове на F-16, без издутини на основните створки, с чудесни структурни детайли отвътре. Стойките са много добри, механизмите за спускане и прибиране на колесника са доволно подробни, за основните стойки са дадени кръгли фарове, както е коректно за тези варинати на F-16. Колелата са без сплескване, детайлите на джантите са фини и подробни, основните колела с по-малките, правилни за ранните F-16 преди блок 40. Има ваденки за основните стойките и створки.

Подвесният инвентар е доста добре представен. Дадени са всичките седем пилона (шест подкрилни, един подтелен), четири пускови устройства LAU-129/A за ракети AIM-9L/M, AIM-9X и AIM-120, две пускови устройства LAU-114 за ракети AIM-9L/M, опция за левия външен подкрилен пилон със система за буксируема примамка, два тройни бомбодържателя TER, средните подкрилни пилони са без касети за инфрачервени капани и диполни отражатели - PIDS. Въоръжението е две ракети AIM-9X (яко гъзария Wink ), две AIM-9L/M, две AIM-120C и четири 500 паундови лазерноуправляеми бомби GBU-12 Paveway II. Допълнителното оборудване е един подтелен резервоар от 300 галона, два подкрилни резервоара по 370 галона, контейнер за РЕБ AN/ALQ-184 и чудесен прицелен контейнер AN/AAQ-28 Litening II със съответния пилон за закрепване към десния борд на въздухозаборника. Всичко е с чудесни детайли и си има екстра ваденки за служебните маркировки. Главата на прицелния контейнер се сглобява така, че да бъде подвижна и около надлъжната, и около напречните оси. Резервоарите и контейнерът за РЕБ се закрепват към пилоните без залепване и позволяват лесно демонтиране. Кеф!

Прозрачните части са на три рамки. Прозрачността е отлична, остъкленията са тънки. Едната рамка е с дребни части за фарове, светлини, дисплей на челното стъкло, лазерни детектори за GBU-12 и пр. Другите две платки са идентични и съдържат по две части за остъклението на кабината - подвижна и неподвижна - съответно в прозрачен и тониран вариант. В инструкциите е указано да се ползват прозрачната неподвижна част и тонираният фанар. Склонен съм да вярвам, но все пак справка със снимки на конкретната машина е по-сигурният вариант. Рамките с остъклението са с предпазни литъци, против надраскване, а по дължината на фанарите има технологична релефна линийка, която трябва да бъде заличена - чудесните изпъкнали остъкления си имат цена. Фанарът може да се монтира отворен или затворен, като са предвидени и съответните разлики в рамката и механизма за задвижването му. Тук е и може би единственият недостатък, заслужаващ да бъде споменаван - в задната част на фанарите се забелязва една фина коса линийка, дефект от отливането, който датира още от предния вариант на F-16 на Tamiya в 1/48. Линийката е по-тънка от косъм, но ако знаеш къде да гледаш се забелязва. По западните форуми ореваха света заради този дефект, снимал съм го със специално насочена светлина, за да може всеки да види и да прецени за себе си. Лично мен този дефект не ме притеснява ни най-малко, но пък има и хора, за които самото знание за съществуването му е проблем.

Ваденки. Един лист с маркировките за трите варианта, втори лист със служебни надписи и обозначения и малко листче с ленти с надпис ARKANSAS със зелени ивички за вертикалния стабилизатор, които да заменят съответните ленти с черни ивички от листа с маркировките. Отново максимална коректност от Tamiya! Ваденките са добре напечатени, чудесни цветове, качеството на листовете е без забележки. Вариантите за маркировки са три:

F-16C block 32, s/n 87301 - флагманският самолет на 194 FS/144 FW "Griffins" от въздушната национална гвардия на щат Калифорния, 2007г.

http://www.f-16.net/f-16_fighting_falcon_airframe-2327.html

В инструкцията е дадено този вариант да се направи с по две ракети AIM-9X и AIM-120 и три резервоара, а пилотът да бъде с шлем с JHMCS;

F-16C block 25, s/n 83144 - самолет на 194 FS/144 FW "Griffins" от въздушната национална гвардия на щат Калифорния, 2006г. Самолетът носи почетни маркировки послучай налетени 5000 часа.

http://www.f-16.net/f-16_fighting_falcon_airframe-1474.html

В инструкцията е дадено този вариант да се направи с по две ракети AIM-9L/M на пускови устройства LAU-114 под крилото и AIM-120 на върховете на крилото, и три резервоара, а пилотът да бъде с нормален шлем;

F-16C block 32, s/n 86279 - самолет на 184 FS/188 FW "Flying Razorbacks" от въздушната национална гвардия на щат Арканзас, 2006г. Самолетът е носил специална червена опашка през 2006 г.

http://www.f-16.net/f-16_fighting_falcon_airframe-2062.html

В инструкцията е дадено този вариант да се направи с две ракети AIM-9L/M на пускови устройства LAU-129 под крилото с буксируема примамка на левия пилон, две ракети AIM-120 на върховете на крилото, два резервоара, контейнер за РЕБ под тялото, прицелен контейнер Litening II и четири бомби GBU-12 на тройни държатели. Пилотът е с нормален шлем.

Камуфлажът и на трите машини е еднакъв - двуцветна Hill схема в Medium Grey FS36270 отдолу, а отгоре Medium Grey за носовата част до зад кабината и Gunship Grey FS36118 назад. Tamiya са дали инструкции с некоректен за периода на маркировките трицветен камуфлаж с долни повърхности в Light Ghost Grey FS36375. Този камуфлаж е коректен за ранните F-16 и при производството на машините е бил такъв, но в последствие новите машини излизат в двуцветен камуфлаж, а старите трицветни са пребоядисани своевременно.

Инструкция. Добре напечатена, оформена като брошурка с 16 страници. Съдържа кратка историческа информация, 39 стъпки за сглобяване и списък с частите, които не се използват. Отделно има голям лист със схемите за маркировки. Инструкциите са ясни и подробни. Цветовете за боядисване са с референции към боите на Tamiya.

Заключение. Разкошен модел, доказателство за технологичното лидерство на Tamiya. Високо качество, чудесна детайлност, симпатични опции, премислено проектиране с цел облекчаване на изработката и обслужването на модела. Цената не я коментирам, за мен си заслужава абсолютно. Не смятам, че моделът е особено сложен за изработка, но все пак търпението и внимаването са задължителни. За още по-висока достоверност Tamiya пуснаха отделно детайлно комплектче с фотоецвани планки за усилване на планера, колани, чудесна металнa тръба на Пито и датчици за ъгъла на атака. За това комплектче четете по-долу. Маниаците на тема детайлност може би ще намерят място и за смолни кабини, сопла и пр., за мен изработването на електроразрядниците за изходящите ръбове и евентуално малко жички за хидромагистрали е напълно достатъчно. Отзивите, които съм чел общо взето потвърждават и моите впечатления.