Цена и начин на придобиване: Нирахоби, 83.40 лв.

История. Bell P-39 Aircacobra е едноместен, еднодвигателен витлов изтребител, разработен като прехващач, но поради липсата на турбокомпресор, воювал предимно като изтребител на малки и средни височини и самолет за непосредствена огнева поддръжка. Първият полет на прототипа XP-39 е на 06.04.1938г., общо са произведени 9,584 машини. Конструкцията му е твърде любопитна, с централно разположен двигател, зад пилотската кабина, като тягата се предава по дълъг вал до витлото в носа. Тази компановка води до изчистена аеродинамична линия на фюзелажа, освобождава място в носа за мощно въоръжение и налага използването на тристойков колесник с носова стойка. Р-39 е един от по-скромно прославените бойни самолети от ВСВ, като най-ярки успехи с него постигат летците от Червената армия. Бил е на въоръжение в САЩ, Великобритания, СССР, Австралия, Франция, Италия и Португалия. Използван е по фронтовете на ВСВ по целия свят, най-активно в Пасифика, Средиземноморието и на Източния фронт.

Моделът, който ще разгледам е P-39L/N Airacobra на Eduard, мащаб 1/48, във варианта, предлаган от 2007 г. като двоен комплект, ограничена серия с маркировки от Средиземноморския ТВД. В този комплект има части за два модела, маркировки за шест варианта, допълнително фотоецвани части (цветни и не оцветени), маски за остъкленията и оловни тежести за носа. Комплектоването е малко по-богато от PROFIPACK вариантите на Eduard. Въпреки, че става дума за ограничена серия, този преглед почти изцяло е представителен за всички Р-39 на Eduard, доколкото пластмасовите части са едни и същи. Надолу ще говоря само за частите, необходими за изработване само на един модел.

Моделите на Р-39/Р-400 на Eduard в различни варианти са добре известни по света, Accurate Miniatures също ги издават в различни варианти.

Кутия. Среднотвърд картон, обемиста, с горно отваряне. Спокойна композиция на рисунката, изобразяваща два P-39 с пустинен камуфлаж в полет.

Частите на модела са разпределени на три рамки от сивозелена пластмаса и една рамка с прозрачни детайли. Частите са около шестдесет, реално се използват към четиридесет. Всичко е старателно опаковано в целофан, а прозрачните детайли са в отделно пликче. Допълнително има две платки с фотоецвани части (цветни и не оцветени), маски, тежест за носа.

Подробности.

Качеството на отливките е много високо, без дефекти. Разшивката е вътрешна, фина и подробна.

Детайлността е отлична. Кабината е подробна, има си всичко. даден е избор между доста добро пластмасово табло с фино очертани прибори, и предварително оцветено фотоецвано табло (два варианта). Допълнително има фотоецвани колани и куп ръчки, кабелчета, ръкохватки. Прицелът е от цяла прозрачна част, като е даден отделен ацетатет филм за визьора. Не е забравен и дългият вал за витлото, който минава през пода на кабината. Няма части за двигателя, зад кабината има рафт с радиооборудване, който така или иначе скрива двигателния отсек.

Фюзелажът е даден от две части, с делене по вертикала, на него е отлят вертикалният стабилизатор с кормилото за посока. Вратите са отделни, от прозрачна пластмаса, с допълнителни фотоецвани детайлчета. Могат да бъдат оставени отворени.

Крилото е разделено да две горни повърхности и една цяла долна повърхност, която включва и центроплана.

Хоризонталните стабилизатори са от две цели части.

Всички управляващи повърхности са отляти в неутрално положение.

За радиаторите в центроплана има чудесни фотоецвани решетки и задни створки. Ауспусите са от по един цял детайл за всеки борд и определено смятам да се улесня със смолни части на Quickboost, с готови отвори.

Нишите на основния колесник са изрязани на центроплана, а "таваните" им са отделни, с хубави структурни детайли и допълнителни фотоецвани части за доукрасяване. Нишатра на носовата стойка е подробна с отделни стени, фиксира се между половините на фюзелажа и също има допълнителни фотоецвани детайлчета. Створките на колесника са пластмасови с изключение на челната за носовата стойка, която е метална. Стойките са добре оформени, дадени са колела с два вида джанти, от всеки вид във вариант с гуми със и без сплескване. И за тук не са пропуснати разни метални дребосъчета за разкош.

В коплекта има два вида витла: трилопатно и четирилопатно, с отделни лопати, които се фиксират към кока.

Въоръжението е представено от 37 мм. оръдие и две. 50 калиброви картечници в носа и четири. 30 калиброви картечници в крилото (всичко това като предни части на цеви или просто отвори в обшивката - няма оръжейни шахти с цели оръжия, ленти и кутии в тях). Необходимо е пробиване на дулния отвор за оръдието. Цевите на крилните картечници са с перфорирани кожуси.

Под фюзелажа могат да бъдат закачени резервоар или бомба.

Прозрачните части се състоят от две врати, цяла част за остъклението на кабината, вътрешно прозорче зад седалката на пилота, прицел, фар за крилото. Прозрачността е отлична.

Ваденки. Два листа: голям с маркировките за шестте варианта и по-малък със служебните надписи. Добре напечатени, чудесни цветове. Варианти за маркировки:

P-39L USAAF, 93rd FG, Tunisia, 1943. Това е едната от машините на рисунката на кутията. Пустинен камуфлаж в кафяви два тона и светлосини долни повърхности. Има нарисуван нещо като папагал с униформа на пиколо и револвер, и надпис "THE PANTIE BANDIT" на двата борда на носа;

P-39L USAAF, 350rd FG, Algeria, summer 1943. Това е втората от машините на рисунката на кутията. Пустинен камуфлаж в кафяви два тона и светлосини долни повърхности. На левия борд на носа има сменен панел в маслиново зелено с надпис "EVELYN";

P-39N USAAF, 350rd FG, Algeria, winter 1942/1943. Стандартен USAAF камуфлаж в Olive Drab отгоре и Neutral Grey отдолу. Има нарисувани бели въпросителни знаци.;

P-39N French Air Force, GC 1/4 Navarre, Algeria 1944. Машина от френските ВВС с бели кръстове на опашката, френски трикольор на кормилото за посока, червен орел на вратите и жълти "А" на носа. Камуфлаж в Olive Drab отгоре и Neutral Grey отдолу;

P-39N French Air Force, GC L'Navarre, Algeria 1944. Машина от френските ВВС с емблеми с орел на вратите и френски трикольор на кормилото за посока. Камуфлаж в Olive Drab отгоре и Neutral Grey отдолу. На този вариант се монтира четирилопатно витло;

P-39N Italian Air Force, 97^ Squadriglia, 9о Gruppo, 4o Stormo, 1944. Машина от италианските ВВС. Камуфлаж в Olive Drab отгоре и Neutral Grey отдолу;

Инструкция. Добре напечатена, оформена като брошурка с 12 страници, формат А5. Съдържа схеми на частите с обозначения кои от тях не се използват, последователност за сглобяване, схеми за залепване на маските и нанасяне на служебните маркировки. Добре обяснена, засега не съм открил ребуси и недомислия. Отделно има цвета дипляна с шестте варианта с инструкции за боядисване и маркиране.

Цветовете са с референции към каталога с акрилни и емайлови бои на Gunze Sangyo.

Заключение. Отличен модел и може би най-добрият P-39, който може да се намери на пазара. Високо качество, чудесна детайлност, много опции, фотоецвани части, тежест за носа, маски. Цената е малко соленичка, но комплектовката е върховна. Не смятам, че моделът е особено сложен за изработка, но все пак търпението и внимаването са задължителни, предвид наличието на множество дребни части и подробните детайли.