Цена и начин на придобиване: около 35 лв. без доставката от JadarHobby.

История. Може би най-прославеният съветски боен самолет от ВСВ, прочутият "летящ танк", Ил-2 е вторият най-масов военен самолет след По-2 с над 30000 произведени бройки. Прототипът лети за първи път през 1939 г., а през 1941 г. е приет на въоръжение след ред усъвършенствания. Първоначално Ил-2 е едноместен, след това се появява Ил-2м с добавено място за стрелец зад пилота и картечница за защита на задната полусфера, последван от "класическия" Ил-2м3 с леко стреловидни крилни конзоли, което компенсира нарушената центровка от добавянето на място за стрелеца. Конструкцията на Ил-2 е смесена, с дървени и метални елементи, и има прилична за времето си защита от попадения, което заедно с простото обслужване и надеждността спечелва на самолета репутация на много сигурна машина. Въпреки не особено впечатляващите си летателни характеристики и спартанско оборудване Ил-2 се представя отлично като щурмовик за поддръжка на наземните части. След ВСВ Ил-2 и неговото развитие Ил-10 са приети на въоръжение в редица държави, попаднали в сферата на влияние на СССР, като България, Чехословакия, Полша и Югославия.

Моделът, който ще разгледам е Il-2 Stormovik, мащаб 1/48, на Italeri. Представлява Ил-2м3 и оригинално е на американската фирма Accurate Miniatures от 90-те години на ХХ век. В тази опаковка излезе през пролетта на 2007г. Няколко месеца преди това чехите от Eduard пък пуснаха Ил-2м (ранната двуместна версия с нестреловидно крило)

Кутия. Сравнително голяма, среднотвърд картон с горно отваряне. Рисунката не е нищо особено. Показва Ил-2 в полет над някаква зелена равнина.

Вътре в кутията се намират 2 целофана със 7 рамки от светлосива пластмаса и едно малко пликче с прозрачните части, лист с ваденки и инструкция.

Подробности. Отливката е с обичайното за Accurate Miniatures високо качество, на практика без дефекти. Разшивката е вдлъбната и фина, където е нужно има изпъкнали детайлчета като шарнири на сервизни капачета, усилващи планки и пр. Детайлността е на високо ниво. Кабината на пилота е представена подробно с фини детайли по пода, органи за управление, детайли по страничните конзоли, седалка (с ваденки за коланите) и прозрачно табло с гравирани прибори и ваденка със скали, която да се сложи на задната повърхност. Поне аз сякаш предпочитам този метод за правене на табла дори пред фотоецваните. Отделно е даден горивния резервоар зад пилота. Мястото на стрелеца е по-бедничко, но все пак прилично "обзавеждане", има си седалчица, колан, нелоша картечница. Тялото е от две големи части за фюзелажа от кабината до опашката и отделни части за капотажа, с които са дадени и детайли за S образния канал към радиатора под кабината. Крилото се сглобавя от двойка части за целите горни повърхности, центроплан и отделни конзоли за долната повърхност. Към центроплана се закрепват кабината на пилота и два оребрени надлъжника, които освен, че стават предна и задна стена на нишите на колесника, осигуряват правилната V-образност и на предния надлъжник има силови елементи, които носят гондолите на колесника. Дадено е метално крило. При желание за дървено крило трябва да бъде запълнена разшивката, но лично аз не смятам да го правя. Предпочитам си крилото с разшивка. Всички управляващи плоскости са отляти заедно с крилото и стабилизаторите в неутрално положение. За сметка на това палците за отклоняване на "Флетнер" тримерите на кормилата са отделни части с фини детайли, а не са отляти просто като гребени по плоскостите. Нишите и стойките на колесника са добре направени, даден е избор между нормални и "сплескани" гуми за основния колесник, джантите са с фини детайлчета и са отделно от гумите, което улеснява боядисванто. Опашната стойка и колелото за изляти на една част. Въоръжението е представено от цеви за вградените в крилото 23 мм. оръдия, гондоли с 37 мм. оръдия, 2 бомби, 4 НУРС с направляващи с отляти кабели за запалване, отбранителна картечница. Бомбовите шахти в крилото са отляти затворени, няма и интериор за тях в комплекта.

Прозрачните части са много качествени, тънки и с отлична прозрачност на материала. състоят се от неподвижна челна козирка, подвижно остъкление за пилота, неподвижна средна част, два вида остъкление за стрелеца (ранно и късно), прозрачно табло, задна стена на пилотската кабина, покритие за фара на крилото и прицел.

Ваденките са добре напечатени, без забележки. Бедни са откъм служебни надписи и маркировки. Вариантите за камуфлаж и маркировки са цели пет:

Ил-2м3 от неизвестна част, 1943 г. с надпис "За родину!" на левия борд. Зелено-кафяв камуфлаж отгоре, светлосин отдолу;

7-ми Гвардейски щурмови авиополк, кап. Емеляненко, 1943 г. На левия борд има нарисувано петолиние с ноти и самолетче. Зелено-кафяво-сив камуфлаж отгоре, светлосин отдолу;

233-ти Гвардейски щурмови авиополк, 1944-1945 г. Машината е с бяла опашка и зелено-кафяво-сив камуфлаж отгоре, светлосин отдолу;

23-ти Отделен щурмови полк, Черноморски Флот, 1943 г. Зелено-кафяв камуфлаж отгоре, светлосин отдолу;

ВВС на Полша, 6-ти Вроцлавски щурмови авиополк, 1948 г. Зелен камуфлаж отгоре, светлосин отдолу;

Инструкция. Добре напечатена, 10 страници с кратка историческа информация, 7 стъпки за сглобяване, схеми за боядисване и маркировки. За съжаление, Italeri не са се постарали особено с инструкцията за сглобяване. Просто са взели оригиналната инструкция на Accurate Miniatures, добавили са препратки към боичките на Model Master по схемите и толкоз. Схемите за сглобяване не са особено подробни и в оригиналната инструкция към схемите за сглобяване има коментари и съвети, кое къде да се закрепи. Точно тези текстове липсват в инструкцията на Italeri и на моделиста му остава да гадае само по схемичките. Добрата новина е, че оригиналната инструкция я има за свободен download на сайта на Accurate Miniatures. Препратките към боичките на Model Master също са редовна слабост на Italeri. Вместо да дадат АМТ кодовете на цветовете, те са праснали референции към най-близките цветове от гамата на ModelMaster и съответните им FS кодове, което за съветски самолет не е най-доброто решение.

Заключение. Отличен модел на важен самолет, при това бил на въоръжение и в родните ВВС, високо качество, в опаковката на Italeri и цената е добра. Най-добрият Ил-2, който може да се намери, според мен. За любителите на допълнителното детайлиране могат да се намерят доста детайли (интериор, бомбови шахти, въоръжение, фотоецвани детайли). Аз мисля да мина само с едни ауспуси от Quickboost. Не, че тези в комплекта са лоши, но нямат отвори, и ми е по-лесно да си купя готовите детайли, отколкото да дупча оригиналните ауспуси. С малко четене (предимно за цветовете от камуфлажа), внимаване и търпение (събирането на крилото с надлъжниците и напасването на детайлите от въздушния канал в носа ми изглеждат леко трикови) смятам, че резултатът би бил отличен.