Кутия: твърд картон, горно отваряне

Закупен от: премиерно за Клуб "Стендов Моделизъм" от Squadron

Цена: лятно намаление на 25,60 USD

История: http://en.wikipedia.org/wiki/C-46_Commando ; http://www.airliners.net/aircraft-data/stats.main?id=171 ; http://www.air-and-space.com/Curtiss%20C-46%20survivors.htm

Моделът: За втори път се срещам с макет на Williams Brothers и бях подготвен, за това какво мога да очаква в кутията. Моделът е изпълнен по short-run технология, външна разшивка и всмукнатини с различна дълбочина в повечето части. Две платки в тъмно сива пластмаса и една с имитация на стъклата - общо 92 детайла. Беден интериор, но с верни линии на разшивката. Версиите, които може да произведете on the box, обаче са предостатъчни - предоставени са възможности за 3 различни кока на витлата, два вида пропелери - четити- и три-лопатни, антените за всяка една версия, както и инструкции за илюминаторите. В указанията за сглобяване са включени и чертежи в М=1/72 за измененията, които са търпяли хоризонталните стабилизатори и тримерите, както и края на крилата. Избирате измежду 5 американски ( 2 в натурален цвят, две камуфлажни, включително прочутите "Smiley's airlines" и "Back Braker" с доста атрактивен nose art) - 4 военни и една цивилна на Flying Tiger плюс една на Китайската Националистическа авиация на Чан Кай Ши.

Инструкции: Един лист, тип чаршаф, не особено подробни, но достатъчно ясни. Подробна информация за самолета и неговите версии - повече текст, по-малко картинки.

Декали: Един лист, с размери 24,6x17,7 cm

Версии: 6 броя:

1. C-46A, USAAF, Transport Air Command, борден № 15159, старите опознавателни знаци, 1942 г., трилопатно витло

2. C-46C, USAAF, Transport Air Command, боредн № 296803, опознавателни знаци от II СВ, 1944 г.; четирилопатно витло

3. C-46D, USAAF, "Smiley's airline, борден № 2101211 от 15-та Бойна Транспортна ескадрила, Бирма -1945 г.; четирилопатно витло

4. C-46A, USAAF, "Back Braker", борден № 261074 от I-ва ескадрила за превоз на жива сила от 443-та транспортна група, Бирма, 1946г.; трилопатни витла.

5. C-46B , авиокомпания Flying Tiger, бордна регистрация N67981, на служба от 1947г до средата на 60-те, с двата варианта витла, по често срещан е с три-витлова конфигурация

6.С-46А, Авиация на Китайските националисти, борден № С46289, 1946-1947г. - четирилопатни витла

Положителни страни: Възможност за изработка на практически всички варианти на CW-20/C-46, с подробни указания за разликите в кормилото за посока, краищата на крилете, стабилизаторите - различни приемници и предаватели, антени с разлчиен такелаж. Много качествени декали с голям избор м/у 6 самолета. Единствен модел в този мащаб, пластмасата е удобна за преразшиване.

Отрицателни страни: Изобилие на всмукнатини, беден интериор, външна разшивка, слаба детайлност като цяло, дебели стъкла.

Заключение: Предвид възрастта на модела, всички гореупоменати недостатъци са очаквани. С достатъчно труд може да се изработи страхотен модел директно от кутията. Препоръчвам покупката само на моделисти, които ще имат търпението да извършат необходимите доработки.