Вариантът А-8/R-11, з разлика от чистия А-8, е имал двигател BMW 801 TU и модифицирано въоръжение с две MG 131 и четири MG 151/20 оръдия. От лятото на 1943 год. започва прилагане на система на нощните изтребители, която дава възможност на дневни изтребители да извършват нощни прехвати, водени от наземен радар. Системата е наречена "Дива свиня". От 1944 год. новият експериментален нощен изтребител с борден номер 10 прави изпитания с различно радарно оборудване - FuG 217 Neptune J-20 или FuG 218 Neptune J-3.

Кутия - прекрасен бокс-арт в стил Luft '46. Мек картон и странично отваряне. Made In Poland, 1999 година.

Грижливо опаковани в найлонов плик намираме две големи платки и една малка с непрозрачни детайли, както и две платки с прозрачните детайли. В комплекта има подробна инструкция и декален лист.

На първата платка са 18 детайла - долна част на крилото, две горни части за крилото, антени, стойки за основният колесник и т.н. Качеството е много добро, разшивката фино гравирана и детайлна. Препоръчвам замяна на отлетите за крилото оръдия с подобни от игла за спринцовка. При монтажа (правил съм тази поредица) трябва да се внимава за образувалият се луфт между горната част на крилата и фюзелажа - един от основните проблеми на този модел.

На втората платка са двете половини на фюзелажа, капот на двигателя, капаци на колесника, кокпит, витло, колесники т.н. - общо 22 детайла. Кокпита е много добре направен, с чудесна детайлизация и правилно разположение. Основен недостатък е решението на дизайнерите да не допуснат възможност за отваряне на фанара.

Малката платка с въоръжението включва 12 допълнителни детайла - допълнителен резервоар за гориво, подкрилни пилони за оръдия (ако правите А-8 ), антени и пламегасители (за R-11). При мен радарните антени бяха счупени от транспорта или съхранението, но грешката е поправима.

Платката с прозрачните части съдържа два елемента - челно стъкло и фанар. Прозрачността е нормална, въпреки сравнително дебелите стени. С малко кълцане може да се приспособи нормален фанар и по този начин да се направи машина с отворен кокпит, но тук задължително ще ви трябва допълнителна детайлизация. Все пак по-добрият вариант е вакуумен фанар.

Декалите са много добре напечатани, имат пълен набор служебни надписи и нямат разминаване на цветовете. Инструкцията е подробна, 6 листа 25 стъпки за изработване на модела.

Предлагат се две машини:

- FW-190 A-8/R-11 der 1./Nachtjagdgeschwader 10 Oberfeldwebel Migge, Werneuchen, 1944 - долу RLM-76, а отгоре RLM 74 и RLM 75.

- FW-190 A-8 Bad Aibling, Mai 1945 - долу RLM-76, горе RLM-70.

Като заключение - атрактивна машина. При заиграване с интериора може да се получи много добър и уникален модел за колекцията ви.