Лично за мен един от най-добрите серийни немски изтребители. Една от машините е използвана за тестове с планиращата бомба BV-246 "Hagelkorn". Моделът може да се каже, че е колекционерска рядкост - релийзът му е преди близо десет години. Настоящия модел е закупен от "Борса".

Интересна е историята на BV-246 - управляема планираща бомба, която е трябвало да замести Fieseler Fi-103 (позната ни като V-1). Предвиден е вариант на Ju-88, който да може да носи до три планиращи бомби. През юли 1943 година в Karlshagen е получена заповед за продължаване на тестовете с Ju-88, а след неговата загуба, те продължават на FW-190. Планираната продукция от планиращи бомби обаче е проваляна неколкократно. Между юли 1943 и юли 1944 год. общо 238 BV-246 са тествани с различни системи за контрол. Тестовете с FW-190 са прекратени преждевременно поради унищожителна въздушна атака, при която са загубени последните 29 планиращи бомби. Всичко са построени 1100 BV-246. Планиращата бомба е с дължина 3,53 м, разпереност 6,41 м, диаметър 0,542 м и тегло 730 кг. Масата на експлозивният заряд е 430 кг.

Кутия - прекрасен бокс-арт в стил Luft '46. Мек картон и странично отваряне. Made In Poland, 1998 година.

Грижливо опаковани в найлонов плик намираме две големи платки и една малка с непрозрачни детайли, както и две платки с прозрачните детайли. В комплекта има подробна инструкция и декален лист.

На първата платка са 18 детайла - долна част на крилото, две горни части за крилото, антени, стойки за основният колесник и т.н. Качеството е много добро, разшивката фино гравирана и детайлна. Препоръчвам замяна на отлетите за крилото оръдия с подобни от игла за спринцовка. При монтажа (правил съм тази поредица) трябва да се внимава за образувалият се луфт между горната част на крилата и фюзелажа.

На втората платка са двете половини на фюзелажа, капот на двигателя, капаци на колесника, кокпит, витло, колесники т.н. - общо 22 детайла. Кокпита е много добре направен, с чудесна детайлизация и правилно разположение. Основен недостатък е решението на дизайнерите да не допуснат възможност за отваряне на фанара.

Малката платка с въоръжението включва 13 детайла за BV-246 и четири детайла за 500 кг бомба, като последната препоръчвам да замените със смолна. BV-246 е с много добра отливка и чудесни сглобки.

Двете платки с прозрачните части съдържат по два елемента всяка - челно стъкло и фанар - единият е изпъкнал, а другия нормален. Прозрачността е нормална, въпреки сравнително дебелите стени. С малко кълцане може да се приспособи нормален фанар и по този начин да се направи машина с отворен кокпит, но тук задължително ще ви трябва допълнителна детайлизация.

Декалите са много добре напечатани, имат пълен набор служебни надписи и нямат разминаване на цветовете. Инструкцията е подробна, 6 листа 24 стъпки за изработване на модела.

Предлагат се две машини:

- FW-190 F-8, Komandeursmaschine einer unbekannten Einheit, April 1945 год. - долу RLM-76, горе основа RLM-76, с камуфлажни ивици RLM 75 и петна от сив цвят (90% dust grey + 10% white).

- FW-190 A-8 mit Lenkbombe Blahm & Voss BV-246 "Hagelkorn" bei der Flugerprobung, Winter 1943 - долу RLM-76, горе RLM-74 и RLM-75. Самата бомба е в RLM-02.

Като заключение - атрактивна машина. При заиграване с интериора може да се получи много добър и уникален модел за колекцията ви.