Един от най-важните приоритети, изведен при бойните действия през Втората световна война, е бил отрязването на военните доставки по море. Предвид липсата на сериозен немски флот е решено тази задача да се поеме от авиацията. За съжаление Luftwaffe е зле екипирано да се справи с подобен род задачи, поради което в определени случаи се залага ... на импровизацията. В случая за торпедоносец е избран FW-190 A5/U14 и е започнато преоборудване. На първо място е повдигнато задното колело, добавен е нов тип държач за торпедото, а кормилото за посока е с увеличена площ за подобряване на стабилността в полет. С навлизането в производство на F-8, цялото това преоборудване е прехвърлено върху такава машина. За съжаление не е известно колко точно машини са преоборудвани като торпедоносци. Един самолет е предаден на KG-200 за тестове. През Януари и февруари 1945 год. 2-група на KG-200 провежда единични нощни атаки срещу британски бойни кораби в Скапа Флоу. Когато през април 1945 година KG-200 на практика е разформирована, останалите самолети преминават на директно командване на Германския Райх. С капитулацията на Германия се прекратяват и морските мисии от Flensburg.

Кутия - мек картон, впечатляващ бокс арт, странично отваряне. Моделът е Made In Poland, релийз 2000 година. Към момента - рядко срещан

Грижливо опаковани в найлонов плик вътре са две големи и една малка платка с непрозрачни детайли, платка с прозрачни детайли, инструкция и декали.

Няма да се спирам на детайлите за самолета - описах ги по-горе. Разликите - удължена задна стойка на колесника, увеличена площ на вертикалното кормило и разбира се - платката с въоръжение, която е съвсем нова. Включва 9 елемента, като четири от тях са маркирани като Parts not for use. Торпедото е добре представено, от горна страна на хоризонталния му стабилизатор има следи от ежектори.

Инструкцията е четири листа формат А4, изработката на модела е в 19 стъпки. Декалите са чудесни, с пълен набор служебни надписи и без разминаване на цветове или дефекти.

Може да се изработят две машини:

- FW-190 F-8/R14 - 11./KG 200, April 1945, Flensburg - отдолу RLM-76, отгоре RLM-74 и RLM-75

- FW-190 F-8/R14 - Erprobungsstaffel/Torpedo Waffenplatz Gotenhafen-Hexengrund, 1944 - отдолу RLM-76, отгоре RLM-74 и RLM-75

Като заключение - атрактивен модел, но минималното, което изисква е преработването на фанара.