Bell P-39 Aircacobra е едноместен, еднодвигателен витлов изтребител, разработен като прехващач, но поради липсата на турбокомпресор, воювал предимно като изтребител на малки и средни височини и самоелт за непосредствена огнева поддръжка. Конструкцията му е твърде любопитна, с централно разположен двигател, зад пилотската кабина, като тягата се предава по дълъг вал до витлото в носа. Тази компановка води до изчистена аеродинамична линия на фюзелажа, освобождава място в носа за мощно въоръжение и налага използването на тристойков колесник с носова стойка. Не намира радушен прием в родината си, а най-успешното му използване е в ръцете на пилотите от СССР. Произведени са 2095 самолета P-39N.

Модел, с който се снабдих абсолютно случайно. Видях го на витрината на една книжарница в Стара Загора. По принцип в града ни няма магазини за стендови модели. Реших, че за 9 лева си струва, пък каквото и да има в кутията.

Кутията е от мек картон със странично отваряне. От горе е с добър бокс-арт, отразяващ поредна победа на руски P-39 над Bf.109E, а отзад са нарисувани двете предлагани камуфлажни схеми.

В найлонов плик са опаковани една платка от зелена непрозрачна пластвмаса, платка с прозрачни детайли, декален лист, а в кутията намираме и грубо сгъната инструкция за изработка.

Инструкцията е напечатана на евтина вестникарска хартия, но схемвите са достатъчно ясни и разбираеми. Декалният лист жълтее и най-вероятно ще трябва да търся други декали.

Предлаганите от Zvezda варианти са два:

- P-39N на Речкалов (wingman-а на Покришкин)

- P-39N от U.Z.Air Force

Отливката на детайлите е сравнително добра. Гравироката на детайлите е вдлъбната, но доста преекспонирана. Непрозрачните детайли на платката са 38, а отделно от тях в неасипно състояние намираме и двете горни полукрила. Платката с прозрачните детайли има пет елемента, отливката е на ниво, с добър фрейминг, но дебела. Прозрачността е в разумни граници. Лявата врата може да се остави отворена... Което буди недоумение, защото по принцип пилота влиза от дясната врата. На лявата врата е командния блок за управлението на двигателя и витлото. Тук сравнявам с модела на Academy, който също предлага отворена... лява врата. Обяснението е просто - и двата модела са ъпгрейди на HELLER-ската матрица. Като геометрия наистина са доста точни с изключение на някои по-дребни детайли, основно при формата на заборника зад фанара. Колкото до вратата, това е недомислица на проектантите от Хелер, но има много снимки на които може да се видят Кобри и Кинг кобри с отворена лява, че и двете врати.

В заключение - сравнително добър модел на добра цена. Иска детайлизация по интериора.