Микоян-Гуревич МиГ-21 е свръхзвуков изтребител, конструиран и построен от Дизайнерското бюро на Микоян-Гуревич в Съветският съюз. Повече от 30 държави по света са използвали МиГ-21, и все още, половин век след първия си полет, той служи на много нации.

Възможността на този самолет да достига скорост 2 пъти по-голяма от тази на звука го прави по-бърз от много съвременни изтребители. Създадени са около 10 000 бройки от този изтребител, повече от който и да е друг свръхзвуков самолет.

МиГ-21Ф-13 (1959) е лек фронтови изтребител с двигател Р-11Ф-300, пригоден за използване на управляеми ракети К-13. Под крилата се монтират пускови установки АПУ-28 (впоследствие АПУ-13) за управляеми ракети К-13. Вместо тях могат да се монтират контейнери за неуправляеми ракетни снаряди (НУРС) С-5М (по 16 или 32 бр.), две пускови устройства ПУ-12-40 за НУРС С-24, както и бомби или контейнери с напалм. Стрелковото вооръжение е намалено на едно оръдие НР-30 (боен запас 30 изстрела). Монтирано е катапултно кресло СК с система за защита на пилота от удар във фанара (капака на кабината).

Кутията е типична за Revell - гланциран картон със странично отваряне. Спокоен делничен бокс-арт. Готовият модел трябва да е с дължина 21,5 см и разпереност 10,0 см. Отстрани на кутията са дадени четири снимки на детайли от готовия модел. Made in Poland. Модлът е релийз 2004 година.

В кутията има инструкция, декали и найлонов плик с детайли, отляти от сива металикова пластмаса. Инструкцията е книжка от осем листа в размер А4. На първа страница имаме кратка историческа справка и тактико-технически данни на самолета. Тъй като един отпредлаганите варианти е на самолета на първият немски космонавт Sigmund Jahn, втора и трета страница са посветени на него. Има текст на английски и немски, както и шест черно-бели снимки. На страница 6 са използваните цветове с кодове по Revell и естествено процентни съотношения. На стр.7 има схема на платките с детайли. Изработването на модела е в 27 стъпки от стр.7 до стр.10. Графиките са доста сбити една в друга и усърдното взиране в тях води до главоболие. Стр.11 до стр.15 са посветени на камуфлирането и декалите.

Декалният лист е изключително подробен, печатът е на високо ниво, а дефекти не се забелязват.

Може да изработите следните машини:

- MiG-21F-13 Fishbed-C flown 1963 - 1965 by the first German Kosmonaut Sigmund Jahn

- MiG-21F-13 Fishbed-C of TAFS-47 Preschen, 1978

- MiG-21F-13 Fishbed-C of Soviet Air Defence Garde Regiment, UdSSR 1965

- MiG-21F-13 Fishbed-C of TiedLLv, Finnish Air Force, 1983

- MiG-21F-13 Fishbed-C of HavLV, Finnish Air Force, 1971

- MiG-21F-13 Fishbed-C of KoeLtue/llmavV (Test Flight/Air Force Depot), - MiG-21F-13 Fishbed-C of TiedLLv, Finnish Air Force, flown by Test Pilot Jyrky Laukkanen 17 may 1974

Моделът е разположен на общо три платки от сива металикова пластмаса. Детайлите са отляти без забележки и без дефекти. Графировката е вътрешна, преекспонирана. Даден е сравнително добър интериор и достатъчно опционално оборудване.

Платка А съдържа 36 детайла - половина на фюзелажа, горни и долни полукрила, хоризонтално оперение, кокпит, шахти на колесника, основен колесник и т.н. Отливката е без забележки.

Платка В съдържа другата половина на фюзелажа и елементи от екстериора - общо 5 детайла.

Платка С има 42 детайла - елементи на екстериора и итериора, въоръжение, стойки на колесниците.

Прозрачната платка има 6 детайла - челно стъкло, бронестъкло, фанар, приборно табло, фарове. Прозрачността и фрейминга са на ниво. Може да се остави фанара отворен.

В заключение - нелош модел. Позволява доработки и детайлизиране, от което крайният резултат ще бъде впечатляващ. Може да се изработи без притеснения и директно от кутията.