В края на 1942 год. инженер Hans Multhopp от Focke-Wulf оглавява екип, който започва аеродинамична разработка на нов тип турбореактивен изтребител. Тези изследвания прерастват през 1945 в проект за изтребителя Design II "Huckebein", който по-късно получава официално обозначение Ta-183. Ta-183 има къс фюзелаж, с въздухозаборник, разположен отпред и минаващ под кокпита, отвеждащ назад към монтиран двигател HeS 011. Първите три прототипа се предвижда да бъдат с монтиран двигател Jumo 004B. В началото се предвижда изтребителят да се оборудва и с допълнителни стартови ракетни двигатели, монтирани под крилете.

Крилете са много тънки, с ъгъл на стреловидност 40 градуса и монтирани в средата на фюзелажа. Предвидено е шперплатово покритие. Всяко крило съдържа шест горивни резервоара с обща вместимост 1565 литра. Интересното е, че управлението става чрез управляващите плоскости на крилата, а плоскостите на хоризонталния стабилизатор ще бъдат използвани само за триминг. Колесниците се прибират и спускат хидравлично. Пилотът се намира в херметична кабина с чудесен обзор във всички посоки. Въоръжението е било от четири оръдия MK-108 и бомбово натоварване от 500 кг в специална шахта под фюзелажа. Самолетът е можел да носи там допълнителен горивен резервоар, SD или SC 500 бомби, една BT 200 бомба, пет SD или SC бомби или една Rb 20/30 камера. Натоварването е било полупотопено във фюзелажа.

На 27 февруари 1945 год. е дадена зелена светлина на проекта от Върховното комчандване на Луфтвафе. Предвидено е да се изработят шестнайсет експериментални машини: Ta-183 V1-V3 оборудвани с Jumo 004B, докато HeS 011 бъде готов; Ta-183 V4-V14 като предсерийни нулеви машини и V15-V16 като машини за статични изпитания. Първият полет на машината е планиран за май/юни 1945 год., като тогава е щяло да се тестват и двете конфигурации - настоящата Design II и Design III с друга конфигурация. Предвиждало се е производстквото на серийните машини да започне през октомври 1945 год., но на практика работата по машината спира до етап модел за аеродинамичен тунел. На 8-ми април 1945 год. британски войници превземат фабриките Focke-Wulf.

Турската фирма PM Model има добра ориентация към Luft '46 машините, цените са съвсем народни, но и за тях не получавате кой знае какво.

Кутията е от гланциран картон с чудесен бокс-арт и странично отваряне. Вътре, в найлонов плик, са опаковани една платка с непрозрачни детайли, платка с прозрачен елемент, декално листче и инструкция за изработване.

Инструкцията е двустранен печат, като на първата страница е дадена кратка информация за машината и камуфлажна схема, а на гърба е отпечатана схемата за сглобяване в три стъпки.

Камуфлажът е RLM 76 отдолу, и RLM 81 и RLM 82 отгоре. Декалите включват кръстове, свастики и никакви служебни надписи.

Непрозрачните детайли са разположени на една платка. Отливката е от сива пластмаса. Общо детайлите са 22 броя. Гравировката е вътрешна и сравнително точна по наличните чертежи за този модел. Отливката е без забележки или дефекти, като изключим следите от остарялата прес-форма. Кокпитът е съвсем аскетичен - няма приборно табло, има педали, а креслото е за изхвърляне. Поне подът на кабината е на точното място. Въздухозаборникът е запушен на 6 мм навътре. Носовата шахта на колесника е на точното място, но е без интериор, а основен проблем се явяват шахтите на основният колесник - плоски са от вътрешна страна, а самата им форма и размери са неточни.

Тук е момента да отбележим, че PM Model представят Ta-183, оборудван с реактивен двигател HeS 011. Т.е. може да изработите предсерийна или серийна машина. За това съдим по късия фюзелаж и по различните по шахти на основният колесник. При моделите с Jumo-004 тези шахти са с правоъгълно сечение. Не е предвидена шахтата за подвесното въоръжение - дори не е дадена като разшивка.

Сгрешено е разположението на управляващите плоскости на крилото - трябва да са разделени, а не една до друга.

Прозрачният детайл е само един - фанарът на кабината. Пластмасата е с добра позрачност, но доста дебела. Фреймингът е съвсем леко забележим. Не позволява оставянето на отворен кокпит. При мен детаййлът е с леки надрасквания, най-вероятно причинени от взаимодействането му с другите детайли, тъй като не е опакован отделно.

В заключение - нелош модел на този забележителен самолет и чудесна платформа за доработки. Цената е съвсем народна - 6,90 лв от "Нирахоби". Алтернативи от пластмаса на този етап няма. Има смолна алтернатива на Marsh Models - Nr. AT72001, но освен високата цена, там получавате неправилен модел - фирмата се е подвела по моделите в по-голям мащаб (Tamiya/AMTech 1/48) и е направила шахтите на колесника правоъгълни, въпреки че е дадена версия с HeS 011. Приборното табло също е копирано от там и съответно невярно.