На историята на самолета не мисля да се спирам, който желае може да се осведоми достатъчно бързо. Като изключим морето от информация, налична след няколко бързи клика с мишката, има литература и на хартиен носител в това число и на български.

Моделът е закупен от Мошон на скандално ниска цена. Описание на кутията също няма да правя, щом е оцеляла разкарване между Чехия и Унгария, а впоследствие и претъпкан багажник по пътя за София, значи става. Бокс-артът говори сам за себе си, за което твърдение прилагам и снимка.

Моделът е разположен на три рамки, едната от които е прозрачна за остъклението. В пликчето с декали има и малка платка фотоец.

На първата платка са разположени неприлично дългите крила на самолета, както и тялото. Както се вижда капаците на двигателя са отляти и отделно, за да могат да покажат съдържанието, което се крие под тях - Jumo 213. Детайлността е на много високо ниво, представени са всички основни нитове и винтове, ако ви влече да направите и всички останали ще се наложи да си ги правите сами. Разшивката е много добра сама по себе си, не попада в категорията на най-фините и тънките, но е идеална от гледна точка на това, че ще носи на шкурене и грундиране без риск да изчезне. Може би най-грозният елемент е отлятата към едното крило тръба на Пито, която трябва да бъде заменена с нещо по-фино.

На следващата платка са разположени детайлите за двигателя, колесниците, кабината. Нивото на детайлност и тук е добро, може би си струва да се помисли за замяната на двигателя със смолен такъв, например от гамата на Aires. Въпрос на вкус и желание, разбира се, струва ми се, че при внимателна работа и добро боядисване може да се получат много добри резултати. На тази платка са и детайлите на пропелера, за чията геометрична коректност не мога дам някакво категорично мнение, но от друга страна отделните лопати ще създадат леки проблеми с нагласяването на стъпката им. Ауспуховите тръби, също част от тази платка не са разпробити (моделът е от времето преди Slide Mould леенето), ще се наложи да се борите сами, освен ако някой производител не се е погрижил. Приборното табло е посредствено, не са отпечатани "часовниците" за разлика от други модели на Драгон от тези години (Do 335), фотоецът е една добра инвестиция, поне за кабината. Като стана дума за фотоец, фабричният се състои от няколко антени, капакът на радиостанцията зад пилота, както и подглавника.

Фанарът е даден отделен (челна козирка и подвижна част), прозрачността е много добра, но едно бързо накисване във Future винаги е добре дошло.

Декалите са много добре отпечатани, Made in Italy, така че ми се струва, че няма да има проблеми. Камуфлажните версии са две в късен немски камуфлаж. Номерата на машините са WrNr 150017 и 150152, и са на машини от JG 301. Ясно е, че авторът на декалите и камуфлажите не е бил наясно какви са били цветовете на бордните номера, така че имате богата опция от червени, зелени и жълти двойки, тройки и четворки. Малко преди да завърша това ревю разбрах, че Монтекс предлагат маски за тези машини, така че имате избор дали да лепите или да пръскате. По въпроса с коректните цветове можете да се посъветвате с книгата посветена на JG 301 от серията книги на Kagero.

Единственото логично заключение, което ми идва на ум след всичко казано е, че за феновете на немската авиация в 1/72 това е задължителен модел. За любителите на красиви модели също така. Не знам как ще се сглобява моделът, но ми се струва, че въпреки, че е от по-ранните дракончета няма е някаква колосална борба.