На историята на самолета няма да се спирам, описана е достатъчно подробно в редица монографии, статии, голяма част от които са достъпни и в Интернет.

Първи впечатления: Моделът е от серията Weekend, тоест няма фотоец, бокс-артът е опростен, декалната версия е само една, инструкцията е черно-бяла, няма и цветни профили освен на гърба на кутията. Изключени са и маските за боядисване на фанара и колелата. Всичко това определя и цената, по-ниска с около една трета от тази на ProfiKit серията. Моделът е насочен към хората искащи просто да се разнообразят за един уикенд, нямат нужда от допълнителни екстри или искат да ползват базовия модел.

Самият модел идва в кутия с примитивен бокс-арт, показващ единствената камуфлажна версия в полет, на гърба има схема в 4 проекции на разположението на цветовете и декалите. Частите са от сива пластмаса за разлика от Profi версията, където са от класическа Едуардска кремава такава. Тук беше първият минус за Еди - кутията беше разлепена, имаше свободно изпаднали части, а пликът в който бяха самите те беше разкъсан. Черна точка от мен.

Детайли: Разположен на три големи платки, както и една кръгла за прозрачни детайли още преди да се започне работа става ясно, че иде реч за голям самолет.

На платка А са частите на фюзелажа, позволяващи изработка на F-3 и F-5 (ранна и късна) версиите. Разшивката е отлична, ясна, тънка и плитка. Страхотно впечатление ми направи фактът, че Едуард са успели да хванат формата на тялото на самолета, както и стъпаловидното снаждане на обшивката. Единствен проблем за мен е тоталната липса на нитове, които се виждат повече от ясно на снимките на самолета. Удоволствието от направата им остава за моделиста. Ако тръгнете са се заигравате може да се замислите и за една имитация на "стресирана" обшивка, нещо виждащо се по снимките.

Платка В - няма какво да се коментира по нея - крила. Горна и долна половина. Добре разшити, с хубави шахти на колесника. Няма нитове, изборът си е ваш дали/или. В допълнителните сетове на еди има и детайли за направа на оръжейните отсеци отворени. Единствен минус на тази платка е, че картечниците не са разпробити, което важи и за ауспусите. Quickboost предлагат смяна за цена от около 5 пари за всеки сет, Вие си решете струва ли си. За мен - да.

Стигаме до последната платка С. Тук е всичко останало - кокпит, двигател, магнети за двигателя, даже се виждат и детайлите за радара за нощната версия, но липсва табло за нея. Говорейки за таблото и кокпита, мога да споделя, че не е никак зле изпълнен, самолетът е с кабина с тежки рамки, така че освен коланите на седалката друго не се вижда при затворен фанар. Ако искате да се занимавате имате свобода на действие, като и тук афтърмаркет обществото се е погрижило да има с какво да Ви вземе парите. Дадени са два варианта за гуми - тесни с успоредна шарка и късни, дебели с диамантена шарка на грайфера. Справка с референциите за конкретната машина.

Декали и инструкция. Декалите са чудесни с минимален филм около тях, цветовете са правилно предадени. Ще е необходимо да ги състарите подходящо веднъж поставени на модела. Инструкцията е подробна, ясна, четима, лесна за следване. В цветен вариант може да се изтегли в PDF формат от сайта на Едуард.

Прозрачност без граници. Прозрачните детайли са точно, както прочетохте току-що. Чудесни. Няма какво повече да се добави.

Заключение: Чудесен, чудесен модел. На тези пари е направо кражба, като се има предвид, че Ревел/Италери струват даже отгоре (около 18-20 лева), а качеството си е от миналия век. Имат спуснати задкрилки, но нищо повече. Въпросът е какво да изберете - ако искате да не мислите почти за никакви допълнителни детайли си вземете профипак офертата. Има ец, маски и 4 декални версии. Инструкцията е цветна и гланцирана, за разлика от листчето тип ксерокопие в този модел. Хубавото е, че на практика от всяка кутия можете да изработите всяка версия, стига да се снабдите с подходящи декали. За мен Weekend версията на едуардския Hellcat е по-добрата инвестиция. Препоръчвам на всички!!!