В ръцете си държа едно от най-атрактивните предложения на EDUARD от 2015 година - Focke-Wulf 190A-8 в мащаб 1/72, първият в обявената линия "72nd Scale Revolution". Кутията е стандартна за фирмата - гланциран капак, с кутия от твърд картон. Боксартът е динамичен, отстрани на кутията имаме цветни репродукции на предлаганите варианти. В кутията имаме самозалепващ плик, в който са двете платки с непрозрачни детайли, плик с прозрачните детайли, инструкция, както и индивидуални самозалепващи пликове с фотоецвани детайли маски и декали.

Нямам намерение да броя елементите, тъй като платките дават възможност за изработване на машини от А-5 до А-8, поради което някои от тях са маркирани като неизползваеми за конкретния модел. Първото впечатление - чудесна отливка от сива пластмаса, без дефекти, без всмукнатини или леяци, без отчупени детайли. Вероятно ще последва линия самолети, извън конкретния ProfiPack. Предвидена е възможна опция да се изработи модела и без използването на фотоецвани детайли - всички метални елементи от настоящия сет си ги има и в пластмасов вид. Колелетата са дадени за изработка от три детайла всяко, което позволява улеснено боядисване. Единственото, което ми направи лошо впечатление, е двигателят, от който е отлята само предната част. В действителност и тя няма да се вижда чак толкова заради вентилатора. Крилата се събират стандартно - две горни половини и една долна, като са дадени елементи за шахтите на основния колесник. От вътрешната страна на фюзелажа има направляващи за ваната на кокпита. Дадени са различни варианти на капака пред кабината - в зависимост от модификацията. Правят впечатление изключително тънките държачи на детайлите към рамката. Всички повърхности са с фина вдлъбната гравировка и фини гравирани нитове.

Прозрачните детайли са на традиционната кръгла рамка - самият фанар се изработва от предна и задна част, като са предвидени задни части за отворен и затворен фанар - предвид намалящото сечение при отворено положение. Има и страничните бронирани прозорчета за щурмовите версии. Фреймингът е отличен, прозрачността на високо ниво.

Платката с цветни фотоецвани детайли дава основните елементи по интериора и екстериора. Детайлите са на високо ниво и задоволяват и най-претенциозните вкусове.

Дадени са два декални листа - първият с технически надписи, а вторият с тактически обозначения. Техническите обозначения са в различни варианти. Отпечатани са изключително добре, без дефекти. Предвидени са декали и за приборното табло за тези, които не желаят фотоецвано такова.

Инструкцията е стандартна цветна брошура, отпечатана на гланцова хартия, пълноцветна. Схемите са чудесни, предлаганите опции са добре онагледени, като за някои от тях би било да има и подробна текстова информация. Предлаганите камуфлажни схеми са с пълноцветен печат, като всяка е на отделна страница.

1. FW-190A-8 IV./JG 5, Herdla, Norway, Spring 1945
2. FW-190A-8 Maj. Walter Dahl, Stab/JG 300, Jutebog, Germany, December 1944
3. FW-190A-8 Uffz. Julius Handel, IV./JG 54, Poland, Aug/Sept. 1944
4. FW-190A-8 Lt. Gustav Salffner, 7./JG 300, Lobnic, Germany, March 1945
5. FW-190A-8 W.Nr. 380352, I./JG 11, Darmstadt, Germany, Spring 1945

Цветовете са дадени по каталога на Gunze.

Освен описаните варианти, детайлите предполагат възможността да се изработят и варианти:

- FW-190 A-8 / R-2 „Sturmbocke“ - всичко е налице, без декални тактически обозначения и страничната броня.
- FW-190 A-6 / R11 - предвидени са отвори за антените, но самите антени не са дадени. Няма тактически обозначения.
- FW-190 A-8 / R11 - на платките имаме радарните антени, остава да си намерите схема и декали с тактически обозначения.

В заключение - чудесно предложение на изключително атрактивна цена. Очаквам следващите FW-190 от EDUARD. Моделът е доставен от "Нирахоби".