Grumman F6F Hellcat е едноместен, еднодвигателен витлов изтребител, разработен за US NAVY през ВСВ. Разработката му е възложена на Grumman като наследник на F4F Wildcat и като допълващ вариант към новия Vought F4U Corsair. Прототипът XF6F-1 излита за първи път на 26.01.1942г., а към януари 1943г. с Hellcat е въоръжена и първата ескадрила - VF-9 на USS Essex. В хода на ВСВ Hellcat се доказва като особено успешна констукция, надежден изтребител, с мощно въоръжение и отлична живучест. В резултат на качества на самолета пилотите му успяват да постигнат повече от половината от всички победи на US NAVY и USMC и съотношение победи:загуби 19:1. Бойната си слава Hellcat натрупва най-вече на Тихоокеанския ТВД. През ВСВ е бил на въоръжение и в Royal Navy под означението Hellcat Mk. I и Мк. II. След войната е служил още във Франция, Парагвай и Уругвай. Произведени са общо 12275 машини.

F6F-3 е раннен вариант на изтребителя, последван по-късно от F6F-4 и F6F-5.

Кутията е от стандартния за Едуард твърд картон, с горно отваряне на капака. Боксартът е хубав, представящ F6F-3 в бой, а зад него горящ A6M Zero. Отстрани на капака имаме 5 цветни профила на камуфлажите, които са в комплекта.

Вътре намираме четири платки от сива пластмаса, опаковани в един плик, прозрачна платка с частите на фанара, две малки платки с фотоец, комплект смолни колела, декален лист и инструкция.

На пръв поглед частите са отляти перфектно, без дефекти, детайлът е на високо ниво по отношение на разшивка, нитове и т.н.

На платка "C" са разположени частите на фюзелажа плюс два варианта на капота на двигателя; на отделна рамка има трети вариант за него.

Платка "А" съдържа двете половини на крилата, плюс картечниците Браунинг, отново без забележки.

Платка "Е"-контролните повърхности на самолета, витло и различно подкачено въоръжение и допълнителен резервоар за гориво.

Платка "G"-частите на интериора и двигателят, също и колесниците. Два варианта за приборно табло-едното с изпъкнали контролни прибори, ако не искате да използвате фотоец.

Платка "H"-прозрачните части за фнара-ясни и без забележки:

Две фотоецвани платки, едната за интериора, която е оцветена и другата за стабилизаторите на бомбите, ако решите да сложите такива; плюс някои елементи по двигателя.

Най-приятната изненада са смолните колела, които не са включени в старото издание на модела; детайлът е отличен и допълнително ще украси готовия модел.

Предложени са маски за фанара, които са голямо улеснение.

Големият декален лист с маркировките е отпечатан много добре и подробно. Позволява изработката на пет машини:

-F6F-3, Probable BuNo 66016, VF-16, USS Lexington, Hawaii, September, 1943
-F6F-3, BuNo 25813, Lt. C.K. 'Ken' Hilderbrandt, VF-33, Ondonga, December, 1943
-F6F-3, BuNo 40090, VF-1, Lt. William C Moseley, USS Yorktown, June, 1944
-F6F-3, BuNo 40467, Lt. Alexander Vraciu, VF-6, USS Intrepid, February, 1944
-F6F-3, Lt. Richard E. Stambook, VF-27, USS Princeton, October, 1944

Инструкцията е стандартната за Профипака-цветна и гланцирана, с последователни стъпки. Цветовете са дадени по номерацията на Mr.Hobby. Може да се свали цялата в PDF формат от сайта на Eduard.

В заключение: страхотен модел на още по-добра цена, с опростена конструкция, която няма да предизвика проблеми при сглобката, като това никак не се отразява на детайлността.

Горещо препоръчвам!