Arado Ar-196 е германски хидроплан от периода на Втората световна война, предназначен за борба с морски плавателни съдове и морско разузнаване. Прототипните двупоплавъчни моноплани Ar-196V1 и Ar-196V2 на фирмата „Арадо” се появяват през лятото на 1937 год., като участници в конкурс на германското Министерство на авиацията за морски самолет-разузнавач, способен да излита и от кораби. В конкуренция с фирмата „Фоке-Вулф” и нейния модел Fw 62 Ar-196 печели конкурса и „Арадо” започва серийното му производство. През ноември 1938 г. в завода във Варнемюнде вече са готови 10 предсерийни Ar-196А-0 и се залага нова серия от 20 бр. Ar-196А-1, които са с усилена конструкция, подобрено оборудване и най-важното – снабдени са с възли за изстрелване от корабни катапулти. Първите Ar-196А-1 постъпват в ескадрили корабна авиация 1./196 във Вилхелмсхафен и 5./196 в Кил, а първият кораб в германския флот, оборудван с новия самолет, става линейният кораб „Граф Шпее”. Последват го линейните кораби „Дойчланд” („Лютцов”), „Шарнхорст”, „Гнайзенау”, „Адмирал Шеер” и тежкият крайцер „Принц Ойген”.

Ar-196 става последният и най-масов хидросамолет на Луфтвафе, снабден с поплавъци. Произвежда се серийно до август 1943 г.; общото количество произведени машини от всички модификации възлиза на 526 самолета. Самолетите Ar-196 А-3 са на базата на А-2, но с още по-усилена конструкция и подобрено радиооборудване, както и с нов пропелер VDM с изменяема стъпка. Самолетът е двуместен със смесена конструкция. Кабината е силно остъклена и екипажа има отличен обзор. Двете крилни 20 мм. оръдия са под специални капаци, които ги предпазват от морската вода и се отварят само при стрелба. Интересен е фактът, че България е единствената държава на която официално са доставени Арадо Ар-196 - общо 12 броя през периода април-август 1943 година.

Моделът на SWORD беше анонсиран в края на 2014 год. и е най-добрият модел на този самолет, в случай, че го сравним с появилият се 35 години преди него модел на HELLER. Детайлизация за конкретния модел няма, но вероятно може да се ползва частично таказа, предназначена за моделът на французите. Кутията е от мек картон със странично отваряне, боксартът е идилитичен - летящ над спокойно мое хидроплан, като на гърба са двете цветни странични проекции на предлаганите камуфлажни схеми. Няма дадени референции към бои.

В кутията има найлонов плик с цип, като в него е инструкцията, декали, двете платки с основните детайли, пликче с цип за прозрачните детайли и отливка с капота на двигателя, изработен от смола.

Самата инструкция е отпечатана на евтина хартия, общо три листа А4, прегънати в средата като книжка, с двустранен черно-бял печат. На първата страница имаме графиката от боксарта плюс кратка история на самолета. На втората страница имаме схема на детайлите, обозначение за цветовете, както и първата стъпка от схемата за сглобяване. Цветовете не са привързани към производител, а са с наименования на английски или чешки. Схемите за изработка са до осма страница, включително. Доста са подробни и хубаво онагледени. Последните четири листа са заети с черно-бели камуфлажни схеми. Предлагат се два варианта:

- Arado Ar-196A-3, T3+LH of Borderfliegergruppe 2./196, Battleship Tirpitz, Summer 1943
- Arado Ar-196A-3, 7R+HK, 2./SAG 126, Crete, Aegean Sea 1942

Цветовете са стандартни - RLM 65, 73, 72, като втората машина е с бяла ивица на опашката и жълта опознавателна ивица под носа. Декалните листове са три - един голям и два мънички. На големия са всички технически и тактически обозначения, необходими за изработката на модела. На малките листчета има по една юбилейна емблема за машината от "Tirpitz". Декалите са отпечатани от TECHMOD, като качеството е на много високо ниво.

Смолният капот за двигателя е ювелирно изработен и бих се радвал ако имаше още един с отворени створки на двигателя.

Прозрачните детайли са общо 5, изработени с много добър фрейминг, тънкостенни и с чудесна прозрачност.

Основните детайли за изработка на модела са на две платки от характерната сиво-синя пластмаса на SWORD. Отливката е short-run, но нивото е много добро, като изключим дебелината на някои от по-малките детайли. На първата платка са елементите на корпуса, поплавъците и крилата - общо 9 броя. Отливката е без забележки, като от вътрешна страна има предвиден интериор. Ежекторите са разположени отвътре и на пръв поглед не се виждат. Разшивката е фина вдлъбната, като на поплавъците е по-плитка. На втората платка са всички дреболии по интериора и екстериора - общо 56 броя. По някои от детайлите се забелязват слаби всмукнатини, но не са в проблемни зони. Има чудесен за мащаба си кокпит, със странични панели и нелошо приборно табло. По големите детайли ясно си личи границата между пресформите, като някъде по тази граница има и малки леяци, но нищо фрапиращо.

Като заключение - най-добрият Ar-196 в 1/72 към настоящия момент.