Конкретният модел е от "Уикенд" серията на фирмата, а именно тропическия вариант на Е-7. Много исках да пробвам и 109-ките на Eduard, харесва ми този самолет, като досега съм правил само F-2 на Zvezda.

Кутията е от сравнително твърд картон, с капак горно отваряне. Боксартът е семпъл, но хубав, под него са двата профила камуфлажи, включени в комплекта. Вътре намираме четири платки от сива пластмаса, една прозрачна с фанарът, два декални листа и един с т.нар. Super fabric belts; плюс инструкция.

Частите са запечатани много добре в пликове и още с отварянето им си проличава отличното качество на отливката. Всичко изглежда перфектно, детайлите са ясни, разшивката и нитовете са идеални според мен, без забележки.

На платка "А" са разположени частите за фюзелажа и стойките за допълнителния резервоар/или бомби. Чудесен детайл от външната и вътрешната страна. Платка "С"- частите на крилата, отново перфектен детайл и от двете страни. Платка "Е"-елементите на двигателят (който е подробен), частите за кокпита с приборно табло и управление, както и елементите на витлото. Кокпитът също е добре пресъздаден, като приборното табло е два варианта-с изпъкнали прибори и плоско табло, ако искате да сложите декали за контролните прибори. Ауспусите са отделни, което много улеснява тяхното поставяне накрая, след боядисването на самолета. Отляти са с плитки отвори, което премахва нуждата от разпробиване или закупуване на смолни такива, което си е голям плюс и спестяване на средства. Педалите за управление също са добре отляти, което премахва необходимостта от афтърмаркет и с малко скрач нещата ще придобият необходимият вид. Платка "D"-елементите на контролите-елерони, задкрилки, вертикално кормило и т.н., както и колесници и въоръжение-картечници (и бомби SC50 и SC250, които обаче няма да се ползват). Отново перфектна детайлировка, гумите и техните джанти са от отделни части, улесняващи сглобката и боядисването. Картечниците са хубави, с разпробити цеви, при желание може да се заменят. Малко трябва да се зашкурят отпред, но не е голям проблем. Платка "G"-прозрачните части за фанара, ясни и без недостатъци.

Декалите са на два листа-по един за маркировките и техническите надписи (момент пропуснат при по-старите издания на Weekend), добре отпечатани и подробни.

И накрая един бонус-колани от т.нар. Super fabric серия, произведени от чешката фирма HGW. Направени са от някакъв еластичен материал, оцветени и с релеф, върху картонена подложка. Доколкото се информирах, подложката се намокря леко и след малко коланите се отделят, като се залепят със Ц200 или подобно лепило, а не секудно, за да не се повредят. За пръв път ще работя с такива, така че ще видим резултата, но като цяло е много добро допълнение.

Инструкцията е тип книжка със странично разлистване, от обикновена хартия (а не гланцова), което предполагам и намалява цената на модела. Това не пречи да е подробна и последователна, с ясно обозначени стъпки, като трябва да се внимава при един-два момента, където е посочено кои неща трябва да останат или премахнат, съответно при отворен и затворен капак на двигателя. Два цветни профила накрая със двете камуфлажни схеми и един за техническите надписи.

Схемите са две, цветовете са дадени по номерацията на Gunze Mr.Hoby/Mr.Color:

-2./Jg 27, Ain El Gazala airfield, Libya 1941 ("Черната осмица");
- Flown by Oblt. Karl-Wolfgang Redlich, the CO of 1./JG27, Ain El Gazala, Libya, July 1941;

В заключение-страхотен модел, на много добра цена (24лв.), закупен е от "Нирахоби". Направо от кутията би изглеждал перфектно, но разбира се, който иска може да си добави афтърмаркет според предпочитанията.

Задължителен за феновете на 109-ките, особено "Емил"-ите. Детайлът е най-доброто, което съм виждал досега, и въпреки че е Weekend по нищо не отстъпва на Профипак серията.