B5N, със съюзническо кодово название "Кейт", е японски торпеден бомбардировач, използван от Японския имперски флот по време на Втората световна война. Проектирането на основен торпеден бомбардировач за японския флот започва през 1935 година. През 1937 самолетът на компанията Nakajima извършва първия си полет, и още същата година започва да изпълнява бойни задачи като стандартен бомбардировач над Китай. Пълното название на новия самолет е Палубен бомбардировач тип 97. Иновациите в машината са спускаемият колесник, сгъваемите криле, обтекаемият кожух на двигателя и възможността за настройка на скоростта на витлото. Бойните задачи над Китай обаче издават основната му слабост, която е присъща за всички японски самолети - липсата на бронелистове и защита за горивните резервоари го прави лесен за сваляне. Двигателят е девет цилиндров радиален Nakajima Hikari 2 с 840 к.с., въоръжението включвало една картечница 7,7 мм за защита на задната полусфера, обслужвана от радиста, а прикачното натоварване било до 800 кг бомби или едно торпедо.

В началото на войната в Тихия океан самолетът бил най-добрият палубен торпедоносец в света, и бил по-бърз и по-ефективен от аналогичните самолети на противника - американският TBD Devastator и британския Fairey Swordfish. Тъй като самолетът бързо остарява и губи преимуществата си, Японският имперски флот възлага на Nakajima разработката на следващ вариант, като залага на смяната на двигателя. Новият вариант носи обозначението B5N2.

Споменаването на AIRFIX носи вълни на топла носталгия у всички, които са започнали хобито с модели на тази стара фирма. В спомените ми моделите са доста опростени, с грубовата външна разшивка и почти никаква детайлност. Още от сега мога да ви уверя, че новите модели на фирмата, в това число и B5N1, са на доста по-високо ниво и имат характеристиките на всички модерни моделни комплекти. Наличието на фигурки отдаван на английският консерватизъм на фирмата.

Кутията е от гланциран картон, в червен основен цвят, с разкошен боксарт, изобразяващ вълни от B5N, летящи към целта. Има две странични проекции на предлаганите камуфлажни схеми. Отстрани на кутията има снимки на сглобен модел (небодисан), двете странични камуфлажни схеми, кратка информация за прототипа и интересната информация, че моделът е произведен в... Индия. Дъното на кутията е от същия този гланциран картон, като от двете страни има илюстрирани съвети за моделирането. В кутията имаме голяма инструкция, декален лист, както и найлонов плик с пластмасовите детайли. Пликът е горещо запечатан, в него има друг горещо запечатан плик с прозрачните детайли.

Инструкцията е тип книжка от шест листа във формат А4. Печатът е фин, черно-бял с допълнителен червен и жълт цвят. Камуфлажните схеми на последната страница са пълноцветни. Схемите за изработка започват от трета страница. Самото изработване е в 49 стъпки. Изображенията са много хубави, имат допълнителен червен цвят за монтираните детайли, схемите са ясни и разбираеми.

На 11 и 12 страница са двете предлагани камуфлажни схеми:

- Nakajima B5N1 "Kate", 3rd Koku Sentai, Imperial Japanese NAVY carrier Zuhio, 1941 - изцяло в цвят на натурален алуминий, с червени задни вертикален и хоризонтални стабилизатори, черен капот над двигателя. Предлаган вариант торпедоносец.
- Nakajima B5N1 "Kate", 14 Kokutai, Sanzao Dao, Soth China 1938-39 - сребрист отдолу и със зелено кафяв камуфлаж на горните повърхности, черен капот над двигателя. Предлаган вариант бомбардировач.

Декалният лист е много добре отпечатан и без дефекти. Декалите нямат почти никакъв филм отстрани. Позволява изработването на гореспоменатите машини. Съдържат приборни табла в плосък черен цвят с бели прибори, което е архаично.

Прозрачните детайли са общо осем. Предложени са двете странични прозорчета във фюзелажа, прозорчетата в долната част на самолета, както и три варианта за фанара - един изцяло затворен, един с отворена задна козирка за радиста-стрелец, както и изцяло отворен фанар от три части. Лично за мен това са страхотни опции и бих се радвал и други производители да предлагат такива варианти. Детайлите са с поносима дебелина, фрейминга е леко преекспониран, а прозрачността на ниво.

Всички детайли от непрозрачна пластмаса са отляти без забележки от светлосива пластмаса, с ясна и равномерна вдлъбната разшивка, без нитоване. На управляващите плоскости е представено много добре провисването на плата. Освен опциите с фанра, тук се предлагат още няколко интересни опции. На първо място може да раздвижите всички управляващи плоскости, тъй като са отляти отделно. Това важи и за вертикалния стабилизатор. На второ място имате възможност да монтирате фигурки на пилоти. Картечницата може да е в бойно или в походно положение. Самолетът може да направите торпедоносец или бомбардировач. Дадено е едно торпедо и бомбодържатели за три варианта бомбово натоварване със съответните носачи - единична 500 кг бомба, две 250 кг бомби, една 250 кг и три 60 кг бомби. Предвидени са два варианта на капота - с отворени охлаждащи створки или със затворени. Самолетът може да бъде изработен със спуснат или с прибран колесник. Всичко това звучи наистина добре, нали?

Платките са общо пет. На платка A са двете половини на фюзелажа, които са с хубав интериор (като изключим следите от ежектори), долна част на крилата, задкрилки, клапи и задни хоризонтални стабилизатори. Общо 12 детайла. Помислено е за два вида клапи - прибрани и спуснати. На платка B е горната половина на крилата, управляващите плоскости на задните хоризонтални стабилизатори, както и елероните (общо 5 детайла). От вътрешна страна на крилете има оребрение по дължина, с цел избягване на деформации. Отлят е улей за отрязване на крилата, с цел изработването на спуснати или сгънати крила. Още една опция, която пропуснах. Дъното на кокпита е отлято от горна страна на средната част на горната част на крилата. Доста ювелирно, особено предвид видимостта към интериора. Платка C съдържа 31 детайла по интериора и екстериора. Тук са трите пилотски фигурки, две от които са с всмукнатини в стомашната област. Третият пък е с доста мършави и къси крака. За сметка на това имат чудесни муцунки. Гумите са отляти сплескани от теглото на самолета, като е предвиден вариант и за прибран колесник - отлят заедно с капака на шахтата. Тук с елементите, които ще се виждат при сгъване на крилете. Имаме и две картечници - една за бойно положение и една прибрана в походно. Интересно, прибраната картечница, е без ръкохватка. Платка D е с 40 детайла. Тук имаме бомби, торпеда, елементи на интериора и екстериора. Прави лошо впечатление дебелината на стабилизаторите на бомбите и торпедата. Последната платка G е с осем детайла и съдържа обтекателя на двигателя Nakajima Hikari, самият двигател и ауспусите, предната част на фюзелажа, както и два вида створки - отворени и затворени. Двигателчето е с много фино оребряване.

В заключение - чудесен модел, може да бъде изработен ООБ, но добавянето на детайлизация по кабината и екстериора ще го оживи допълнително. Като недостатък мога да отбележа само двата предлагани камуфлажни варианта.