Отчитайки слабостите на B5N1, авиоконструкторите започват работа по отстраняването им, но заповедите от командването са само за смяна на двигателя. Монтиран е NK1B Sakae-11 с мощност 1000 к.с. Останалите промени са козметични. Именно този вариант е използван за нападението над Пърл Харбър. Други самолети от този вариант потапят американските самолетоносачи Йорктаун, Лексингтън и Хорнет чрез торпедна атака. Въпреки, че вече бил бавен и уязвим, B5N2 остава в бойните части до лятото на 1942 година.

Моделът на Airfix излиза преди B5N1 от същата фирма. Кутията е от гланциран картон, в червен основен цвят, с разкошен боксарт, изобразяващ шеметна атака в пристанището на Пърл Харбър. Има две странични проекции на предлаганите камуфлажни схеми. Отстрани на кутията има снимки на сглобен модел (небоядисан), двете странични камуфлажни схеми, кратка информация за прототипа и интересната информация, че моделът е произведен в... Индия. Дъното на кутията е от същия този гланциран картон, като от двете страни има илюстрирани съвети за моделирането. В кутията имаме голяма инструкция, декален лист, както и найлонов плик с пластмасовите детайли. Пликът е горещо запечатан, в него има друг горещо запечатан плик с прозрачните детайли.

Инструкцията е тип книжка от шест листа във формат А4. Печатът е фин, черно-бял с допълнителен червен и жълт цвят. Камуфлажните схеми на последната страница са пълноцветни. Схемите за изработка започват от трета страница. Самото изработване е в 57 стъпки. Изображенията са много хубави, имат допълнителен червен цвят за монтираните детайли, схемите са ясни и разбираеми.

На 11 и 12 страница са двете предлагани камуфлажни схеми:

- Nakajima B5N2 "Kate", Imperial Japanese NAVY carrier Shoksaku, Pearl Harbor, December 7th 1941 - с изцяло перлено сив цвят, и ивици от тъмно зелено по горните повърхностни на крилата и корпуса, черен капот над двигателя. Предлаган вариант бомбардировач.
- Nakajima B5N2 "Kate", 553 Kokutai, April-October 1944 - перлено сив отдолу и зелен цвят отгоре, черен капот над двигателя. Предлаган вариант бомбардировач или торпедоносец.

Декалният лист е много добре отпечатан и без дефекти. Декалите нямат почти никакъв филм отстрани. Позволява изработването на гореспоменатите машини. Съдържат приборни табла в плосък черен цвят с бели прибори, което е архаично.

Прозрачните детайли са общо осем. Предложени са двете странични прозорчета във фюзелажа, прозорчетата в долната част на самолета, както и три варианта за фанара - един изцяло затворен, един с отворена задна козирка за радиста-стрелец, както и изцяло отворен фанар от три части. Лично за мен това са страхотни опции и бих се радвал и други производители да предлагат такива варианти. Детайлите са с поносима дебелина, фрейминга е леко преекспониран, а прозрачността на ниво.

Всички детайли от непрозрачна пластмаса са отляти без забележки от светлосива пластмаса, с ясна и равномерна вдлъбната разшивка, без нитоване. На управляващите плоскости е представено много добре провисването на плата. Освен опциите с фанара, тук се предлагат още няколко интересни опции. На първо място може да раздвижите всички управляващи плоскости, тъй като са отляти отделно. Това важи и за вертикалния стабилизатор. На второ място имате възможност да монтирате фигурки на пилоти. Картечницата може да е в бойно или в походно положение. Самолетът може да направите торпедоносец или бомбардировач. Дадено е едно торпедо и бомбодържатели за три варианта бомбово натоварване със съответните носачи - единична 500 кг бомба, две 250 кг бомби, една 250 кг и три 60 кг бомби. Предвидени са два варианта на капота - с отворени охлаждащи створки или със затворени. Самолетът може да бъде изработен със спуснат или с прибран колесник.

Платките са общо пет. На платка A са двете половини на фюзелажа, които са с хубав интериор (като изключим следите от ежектори), долна част на крилата, задкрилки, клапи и задни хоризонтални стабилизатори. Общо 12 детайла. Помислено е за два вида клапи - прибрани и спуснати. На платка B е горната половина на крилата, управляващите плоскости на задните хоризонтални стабилизатори, както и елероните (общо 5 детайла). От вътрешна страна на крилете има оребрение по дължина, с цел избягване на деформации. Отлят е улей за отрязване на крилата, с цел изработването на спуснати или сгънати крила. Още една опция, която пропуснах. Дъното на кокпита е отлято от горна страна на средната част на горната част на крилата. Доста ювелирно, особено предвид видимостта към интериора. Платка C съдържа 31 детайла по интериора и екстериора. Тук са трите пилотски фигурки, две от които са представени доста добре, но третата е с доста мършави и къси крака. За сметка на това имат чудесни муцунки. Гумите са отляти сплескани от теглото на самолета, като е предвиден вариант и за прибран колесник - отлят заедно с капака на шахтата. Тук с елементите, които ще се виждат при сгъване на крилете. Имаме и две картечници - една за бойно положение и една прибрана в походно. Тук нямаме дефекта с липсващата ръкохватка, както при B5N1 - вероятно се касае за по-наблюдателен QC. Платка D е с 40 детайла. Тук имаме бомби, торпеда, елементи на интериора и екстериора. Прави лошо впечатление дебелината на стабилизаторите на бомбите и торпедата. Последната платка E е с десет детайла и съдържа обтекателя на двигателя Nakajima Sakae, самият двигател и ауспусите, предната част на фюзелажа, както и два вида створки - отворени и затворени. Двигателчето е с много фино оребряване.

В заключение - чудесен модел, може да бъде изработен ООБ, но добавянето на детайлизация по кабината и екстериора ще го оживи допълнително. Като недостатък мога да отбележа само двата предлагани камуфлажни варианта. На практика в кутията имаме преопакован B5N1 от същата фирма, като разликата е в инструкцията, декалите и платката с двигателя и обтекателя.