Бериев Бе-6 е двумоторен хидроплан, произведен от съветската ОКБ Бериев. Той е бил в състояние да изпълнява голямо разнообразие от мисии, като морска разузнавателна дейност на дълги разстояния, патрули по крайбрежието и линиите за снабдяване, удари с торпеда / бомбардировки, минни заграждения и транспортни операции, при които е можел да превози до 40 десантчика. Самолетът бил оборудван със специална апаратура за изпълнение на полети нощем и при сложни метеорологични условия. Историята на създаването му започва в края на Втората световна война, когато съветското ръководство осъзнава нуждата от тежки хидроплани, но освен получените по Ленд-.лийз, са нямали собствени разработки. Опитната машина е построена през 1945 год, а самолетът е приет на държавните изпитания едва през 1951 год,. поради различните изисквания, които са постъпвали в процеса на разработка. До 1957 год. са произведени общо 123 самолета.

Първият от петте последните модели на VEB Plasticart през осемдесетте години на миналия век, преди залеза на фирмата. И поредният пробив тогава в мащаб 1/72 на този самолет. Източногерманският производител подхожда по обичайния начин с цветните детайли, но този път без сребристи елементи. По-късно матрицата се препакетира от Master Model, NU-BEE, Playfix, Revell, REIFRA. Моделът не се отличава с висока детайлност и точно вписване в геометрията на реалния прототип. Едва през 2015 год. Trumpeter пуска на пазара собствена матрица, която е напълно в духа на съвременния моделизъм – много добра детайлизация и вдлъбната разшивка.

Това беше последният модел на VEB Plasticart, който закупих като ученик през осемдесетте години на минали век и почти същата вечер успях да сглобя и да добавя към колекцията си от самолети, подредени над гардероба в спалнята. След седмица родителите ми решиха, че самолетите само заемат място и бях принуден да ги оставя на пода в гаража, покрити със стар чаршаф. Малко по-късно баща ми влезе на заден с волгата в гаража и говореше, че не бил видял самолетите на пода. Това сложи край на първият ми етап в моделизма.

Късметът беше на моя страна и почти четиридесет години след релийза вече държа оригиналната кутия с непокътнат модел. Според пакетажния лист е изработен в периода от 1980-та до 1982 година. Кутията е стандартната за VEB Plasticart – твърд картон с капак и чудесен боксарт на двойка патрулиращи самолета. Отстрани имаме умалени боксартове на някои от останалите модели в каталога на фирмата.
Инструкцията е обичайната – син печат върху хартия, като този път са добавени и четири схеми за изработка на модела и поставяне на декалите. Декалите са съвсем скромни – бордов номер, звезди и червена линия за корпуса.

Освен това в кутията имаме платки с детайли от бяла пластмаса, платка с детайли от черна пластмаса, прозрачни детайли, неизменните алуминиеви тубички с лепило и сребриста боя.

Белите детайли (общо 23 на брой) са двете половини на фюзелажа, горни полукрила, долни полукрила, цяла платка с останалите части – поплавъци, мотогондоли, задни стабилизатори, капак на оръдейната установка, елерони. Има и два детайла за обичайната поставка. Черните детайли са общо седем – двете витла, антени, тапи за осите на витлата и сдвоена картечна установка. Отливките са без някакви особени забележки, гравировката е външна, без нитове. Няма следи от всмукнатини.

Прозрачните детайли са общо дванадесет и включва страничните прозорчета, кабината, носовият илюминатор, задната кабина. Дебелостенни са, но кабината пък е с добра прозрачност и чуден фрейминг. За съжаление няма какво да се види в корпуса, защото моделът е без никакъв интериор, а и кабината по примера на предходния модел на Ту-2 е запълнена. На страничните прозорчета има нещо като мехурчета в средата, което мислех, че е някакъв дефект, но после се убедих, че VEB Plasticart има такова виждане по отношение страничните прозорчета на всичките си модели.
Както казах – интериор няма. И като казвам няма, това означава, че няма никъде. Няма и предвиден колесник, така че моделът следва да стои само на стойката си. Опциите са подвижни пропелери, подвижно въоръжение и подвижни елерони, или слепени на раздвижена позиция. Един модел, напълно в духа на седемдесетте.

Като заключение мога да посоча, че за времето си е бил уникален модел, единствен на Бе-6 до 2015 година. Иска пренарязване на разшивката и може да стане шедьовър, каквито опити има в тази насока по руските форуми. Детайлите в различен цвят са запазена марка на VEB Plasticart от седемдесетте години на миналия век и позволяват да направите модел без особени усилия или тормоз с аерографа или четката. Единствената ми забележка е, че е следвало да се предвидят и детайли от сребриста пластмаса за някои елементи.

Към настоящия момент – моделът е само с колекционерска стойност, спомен от по-доброто и по-спокойно детство.