Messerschmitt Р.1101 е лек изтребител за въздушен бой, с един реактивен двигател. Конструктивно представлява целометалически полумонокок от леки сплави с ограничено използване на стомана. Двигателят е разположен в предната част на тялото. Отворът на въздухозаборника е в носа, а реактивното сопло е в отдолу в средната част на тялото, без удължителна тръба. Пилотската кабина е в носа и предлага отличен обзор на пилота. Зад кабината има три горивни резервоара с общ обем 1370 литра. Крилни резервоари довеждат количеството гориво до 1850 литра. Предвижда се използването на допълнителни резервоари - два по 250 литра под полукрилата и 600 литров под тялото (т. нар. "Dackelbauch", "Дакелско коремче"). На мястото на "Dackelbauch"-а може да се вземе 500 kg бомба, с което самолетът придобива характер и на скоростен бомбардировач за щурмуване на укрепени цели.

Предвидено е многовариантно въоръжение. Основната схема е 4 х 30 mm оръдия МК 108 с по 80 изстрела на цев. Като прехващач самолетът ще има 6 х 30 mm оръдия с по 60 изстрела на цев или 2 х 30 mm оръдия и 4 управляеми ракети "въздух-въздух" Kramer Х-4, а щурмовият вариант само 2 х 30 mm оръдия с по 200 изстрела на цев и 500 kg бомбов товар. Предвидено е оборудване на прехващачите и с най-новата разработка на "TELEFUNKEN", радарът с параболична антена FuG 240/3 "Berlin N 3". Е, не може да не отбележа, че е спорно е доколко ще е ефективен пилотът на изстребителя, раздвоен между управлението на самолета и следенето на радара при технологиите от края на Втората световна война.

Крилото на Р.1101 е това, което го прави предвестник на бъдещето. То е двунадлъжниково, леко трапецовидно, с двусекционна предкрилка по атакуващия ръб. На изходящия има задкрилка тип "Фаулър" с голяма площ. Първоначално се предвижда да се построи прототип с неподвижно крило със стреловидност по атакуващия ръб 40 градуса. Но на чертожните дъски в Оберамергау са проектите за управлявано от мощни хидроцилиндри крило с променяща се в широки граници по желание на пилота стреловидност. На прототипа крилото е можело да се поставя от техниците на земята в три различни позиции.

Хоризонталните плоскости на първия прототип са разположени ниско, на опашната част на тялото. Предвидено е на ракетно въоръжените прехващачи те да са изнесени високо, на върха на вертикалната плоскост. Схемата "високоплощник" определя и вида на колесника. Той е триопорен с носово колело. Крепи се и се прибира в тялото, обратно на посоката на полета. Крилото е останало "чисто", което е благоприятно както в аеродинамично, така и в якостно отношение.

На 29.04.1945 год. американски войници откриват скритият и недовършен прототип на Me P.1101 V1 в околностите на Oberammergau. Част от документацията обаче липсва, тъй като американците са били изпреварени от французи. Самолетът е разглобен, пренесен е отвъд Атлантика и в базата "Wright Patterson" започват изпитания с него. Адаптиран му е американски двигател на фирмата Allison и му поставят 6 х 12,7 mm картечници "Browning", по три от всяка страна на въздухозаборника. Прототипът е предаден на фирмата Bell Со през 1947 г. На 20 юни 1951 г. започват изпитания на експериментален самолет BelI Х-5, брат-близнак на Р.1101, при който е осъществена идеята за променлива в полет стреловидност в граници от 20 до 60 градуса. По време на петия изпитателен полет на 27 юни 1951 г. за пръв път в авиационната история по време на полет е осъществена промяна на стреловидността на крилото. Идеята, заложена в Messerschmitt P.1101 оживява...

REVELL препакетират модела на DRAGON, представящ нощен изстребител. В сравнение с оригиналния модел тук липсват фотоецваните детайли и са заменени с допълнителна платка с пластмасови такива.. Моделът не се преиздава и може да се каже, че е "колекционерска" рядкост.

Кутията е стандартен тип от картон, с динамичен боксарт с изобразена нощна битка, отстрани има три снимки на готовия модел и информация, че моделът е с произход Китай, с права за REVELL от 1998 година.

В кутията, грижливо опаковани в два найлонови плика, са голямата и малка платки с детайли, платка с прозрачен детайл, инструкция и декали.

Инструкцията е разгъваща се тип тефтер с горно прегъване, с шест листа (или три прегънати през средата продълговати листа с двустранен печат), чернобяла. На първа страница има съвсем кратка история на самолета на немски и английски език, под чернобяла снимка на готов модел. На втора, трета и четвърта имаме обичайните многоезични предупреждения и напомняния към потребителите, на пета – използваните в диаграмите символи и препоръчваните бои – без референции, само като наименования. Едва на шеста страница имаме схема на детайлите и започват схемите за изработване на модела. Те са общо дванадесет до девета страница. На десета и единадесета страница са дадени проекциите на предлаганите фиктивни камуфлажни схеми:

  • Messerschmitt P.1101, JG 300 – изцяло камуфлаж RLM 76 с неравномерни петна от RLM 74 по горните части.
  • Messerschmitt P.1101, NJG 5 – черни долни повърхности, странични в RLM 76 с петна от RLM 74, ивици от RLM 74 и 75 по горните повърхности.

Декалите са изключително подробни за разлика от модела на DRAGON, и добре отпечатани. Има изобилие от служебни надписи и маркировки, но тактическите обозначения са ограничени до предлаганите от производителя.

Пластмасовите детайли са отляти от светло сива пластмаса, с фина вдлъбната разшивка и без видими дефекти.

Платка А съдържа 32 детайла - черупки на фюзелажа, крила, стабилизатори, елементи на интериора, колесниците и шахтите. Разчленяването на задното оперение показва, че вероятно DRAGON са имали планове и за прототипа с долно хоризонтално оперение. Капаците на шахтите на колесника са постни от вътрешна страна, имат несъразмерно големи панти, които трябва да се заменят. Мерникът е отлят отделно, но в този си вид е по-скоро за изхвърляне. Интериорът е бедничък и предполага една фуга по дължина на пода на кабината. Мястото за тежест е доста малко и следва да се има предвид, че самолетът ще поляга назад. Това означава, че ще трябва да се използва всяка възможност за допълнителни тежести и те оптимално да заемат обемите.

Платка В съдържа 40 детайла - четири за двигателя, 12 за две ракети Kramer X с държатели, подкрилните резервоари и стойките за радара. Към тази платка е залепена платка М с 11 детайла, които в оригиналния комплект на DRAGON са от метал. Отливката е без забележки, като следва да обърна внимание на странното захващане на антените за радара – съмнявам се някой да ги отдели без счупване от страничните държачи – всеки детайл има два такива, плюс компенсиращ леяк, който следва да се отстрани и също е отстрани. Двигателят е ювелирно пресъздаден, като за съжаление след сглобяване на самолета и монтиране на страничните капаци за основния колесник, нищо от него не се вижда.

На платка С е разположен единственият прозрачен детайл - фанар за кабината. Има гравиран фрейминг, и с малко повече старание може да се отреже и направи отворен. Но операцията се обезсмисля от дебелината на пластмасата.

Опциите, които предлага модела, са спуснат или прибран колесник, и вариации във въоръжението. Тъй като имаме само две оръдия (неразпробити) на носа, това означава, че изработваме ракетен прехващач. Може да се използват и четирите ракети Kramer Х-4 под крилата, или вместо двете на вътрешните пилони да се окачат допълнителни горивни резервоари.

В заключение - много добро моделче за всички фенове на германските проекти от края на Втората световна война. Предимството на предложението от REVELL са изключително подробните декали. Недостатък – липсата на метални антени.

Моделът е придобит от E-Bay.