„Бородино” е построен по переработения проект на броненосец „Цесаревич”. Заложен е на 25 май 1900 год., спуснат е на вода на 8 септември 1901 година. Влиза в строя на през септември 1904 година. Поради ненадеждност на силовата установка не може да развива проектните 18 възла и скоростта му е едва 16 възела.

Участва в Цушимското сражение под командването на капитан 1-ви ранг Пьотр Серебренников, при което е потопен в морската битка. Оцелява само един матрос.

Моделиране:

За основа ползвам хартиения модел на „Бородино”, закупен от Украйна на фирмата „Дом Бумаги” в мащаб 1/200. След сканиране в CorelDRAW ги натаманих на 1/700, разпечатани на самозалепваща хартия.

По подразбиране хартията не е най-добрият материал за модел в мащаб 1/700. Затова ползвам полистирол от кофички за кисело мляко, като скелета все пак изрязвам от картон.

Палубата запазвам от хартията, защото е доста ефектна имитацията на дърво. Надстройките правя според настроението - повечето са фрезовани от органично стъкло, други са си от хартия. Комините са струговани от алуминий.

Корабът има 6 купола за 152 мм оръдия и е доста досадно да ги изработваш едно по едно. Затова си правя мастър модел и след това отливка от смола. Стволовете струговам от болтове М 1.4.

Лодките също са отливки от смолни модели на КомБриг от този период и закупувани от White Ensign Models. Леерите са фотоецвани. Малокалибрената артилерия е отлята от смола.

Оцветяването е като на ІІ-ра Тихоокенска ескадра - черен корпус, жълти комини, сиви мачти.