Серийното производство на Ту-2 започва през Февруари 1942 г. под обозначението АНТ-60. Оригиналният Ту-2 служи като фронтови и пикиращ бомбардировач, но през дългата си служба е пригоден и за много други цели. Производството му завършва през 1952 год. като са построени 2527 самолета. В Русия Ту-2 е на служба до 1955 година. Точно този модел е на въоръжение и в България.

Моделът е поръчан от http://greatmodels.com и пристигна в поопърпана и измачкана кутия. Кутията е с капак и чудесен бокс-арт, изобразяващ двойка Ту-2, летящи над опожарен град. Вътре намираме найлонов плик с три големи платки от зелена пластмаса и платка с прозрачните детайли. На дъното на кутията е инструкцията и декалите.

Инструкцията е тип книжка в близък до А4 формат. На първата страница имаме черно бял боксартът от кутията и кратка историческа справка за самолета плюс тактико-технически данни. На втората страница има схема на платките д детайлите. Изработката на модела е на страници от 2 до 5 и е в 11 стъпки. Графиките са добри и без особени главоблъсканици. На страници 6 и 7 са дадени вариантите на камуфлажа и обозначенията, а последната страница е с таблица на необходимите цветове по Humbrol.

Декалите са добре отпечатани, без разминавания в цветовете и без дефекти. Предвиден е декал за приборното табло.

Варианти за изработка и камуфлиране:

- Tu-2, A. Pushkin, CO 88 BAD (bomber division), 1945

- Tu-2 of Zakakazskij military region Soviet Air Force, 1947

- Tu-2 Pacific Fleet Air Force, November 1946

- Tu-2, 968 Bomber Regiment, Komsomolsk-on-Amur, 1946

- Tu-2 Chinese Air Force, 1954

- Tu-2 Polish Air Force, 1952

- Tu-2, built on funds raised by Moscow working masses, 1945

Само за последната схема е даден камуфлажът от двете страни на фюзелажа и отгоре.

Първи впечатления: Детайлите са от зелена мазна пластмаса и на пръв поглед изглеждат грубо. При по-задълбочено вглеждане обаче, особено след измиване с миещ препарат, се оказва, че те са много добре отляти, като изключим леяците, които се отстраняват лесно. Повърхността е покрита с много фини и прецизно отляти линии, част от които при вглеждане се оказват много акуратни нитове.

Самолетът има чудесен екстериор, но за сметка на това пък интериора му е съвсем спартански. Картечниците са отляти добре, дадени са и две бомби ФАБ-1000, което е странно, защото бомбовата шахта побира само една от този калибър. В допълнение има и три фигури на екипажа. Бомбовата шахта може да се остави в отворено положение, механизацията на крилото позволява да се раздвижи при малки доработки.

Действително, това е не само най-добрия модел на Ту-2, който се прави в момента, но и е нагледно пособие как трябва да се правят модели изобщо. Разшивката е толкова фина, че при невнимателно и мърляво боядисване има опасност да бъде заличена. Интериорът наистина куца, но принципно е било заложено това да бъде HI-TECH KIT. Пилотите са добавени като изискване на фирмата ICM като алтернатива. Мастер-моделът е покрит изцяло с тънко алуминиево фолио, лист по лист, копирайки обшивката на истинския самолет. Разшивката, де факто се получава от стиковането на листовете, а по-копийно от това няма накъде! Нитовката (цялата) е правена нит по нит със заточена игла от спринцовка, т.е. нитовете са си с необходимата форма. Члененето на фюзелажа е правено така, че да следва естествената линия на разшивката, за да се сведат до минимум шевовете на неподходящо място.

Украинците са направили опит да имитират и силовия набор на крилото - двата надлъжника се виждат в нишите на колесника, а и реално носят крилото при монтирането му.

При размери на истинския самолет дължина 13,80 м разпереност 18,86 м, и референция върху кутията - дължина 192 мм и 262 мм, то в действителност излиза, че моделът си е и порядъчно точен - сметките показват, че дължината му трябва да е 191,6 мм и разпереност 261,9 мм в мащаб 1/72.

Детайли:

Платка А има 26 детайла - горни и долни половини на полукрилата, капаци на двигателите, обтекатели на двигателите, витла, картечници ШКАС, пилотски фигури. Пилотската фигура и фигурата на задния стрелец изглуждат добре, но фигурата на стрелеца зад пилота е свита в ембрионална поза и с много фантазия може да се оприличи на човек. Елероните са отляти отделно, което позволява раздвижването им.

Платка В съдържа 19 елемента - двете половини на фюзелажа, люк за бомбовата шахта, половини на мотогондолите, хоризонтален стабилизатор, вертикални стабилизатори, кормила на вертикалните стабилизатори, капаци на шахтите на колесника. Недостатъци - за да оставите отворени капаците на бомболюка и шахтите на колесника, ще се наложи да ги разрежете през средата. От вътрешна страна са плоски и имат следи от ежектори. По фюзелажа няма следи от интериор или силов набор.

Платка С съдържа 56 детайла - две бомби ФАБ1000, елементи за колесниците, силови набори за крилото, елементи на интериора. Тук има доста леяци за шлайфане, но не е нещо проблемно. Бомбовата шахта е без текстура. По корпуса на бомбите от външна страна има следи от ежектори. Губмите са без грайфери. Бомбите са две, въпреки, че в шахтата се монтира само една.

Платката с прозрачните детайли има 6 елемента. Отливката е сравнително тънкостенна. Фрейминга е невероятно фин и при вглеждане с лупа може да установите, че са отляти дори и нитове!

Като заключение - горе го написах, сега ще повторя - най-добрият модел на този самолет, произвеждан до момента. Изработката на матрицата е било къртовски труд, който си е заслужавал резултата. Единствен проблем се явява липсата на детайлизация. Украинската фирма ACE предлага палък фотоецван сет за модела на Ту-2, включващ приборно табло, странични панели, стабилизатори за бомбите и др. Единственият проблем на сета е, че съдържа малко елементи, и че не е включен филм за приборното табло.