Историята и снимки на самолета може да намерите в: Wikipedia, Walkaround, Yak.ru, Virtual Arcraft Museum, Airliners.net.

Моделът:

Производител: Art Model, каталожен номер: 7205, мащаб: 1/72.

Моделът е внесен от Нирахоби ЕООД и се продава на цена от 45лв.

Кутията представя рисунка на излитащ Як-141.

Детайлите са 80 на брой и са разположени на 7 платки. Качеството е типично за фирмата, предполагащо допълнително напасване на детайлите при лепене и китосване на шевовете. Детайлизацията по фюзелажа включва границите между панелите, но не и нитове. Като вариант при изработка може да направи соплото на подемно-маршовият двигател Р-79В-300 в двете крайни положения. Възможно е отваряне на капаците подемните двигатели РД-41. Проблем при изработка на излитащ/кацащ вертикално самолет е нуждата са се стреже капана на подемно-маршовият двигател (снимка 3, централно в лявата част). Шахтите на колесника и кокпита да доста пусти.

Комплекта включва прозрачни части за фанара (положение затворен) и фара от левият борд. Креслота и последната част от соплото на подемно-маршовият двигател са изработени от смола.

Декалите предоставят възможност за изработка на всичките експериментални екземпляра на самолета: 48 (с.н.: 48-1) - статични изпитания, 75 (с.н.: 48-2) - полетни изпитания и 77 - 141 (с.н.: 48-3) - полетни изпитания и възстановен след авария.

Странна приумица е инструкцията за сглобяване съдържаща снимки. На пръв поглед има няколко не много ясни неща, но ползвайки снимки на реалната машина проблема отпада. Освен кратка информация за самолета, тя представя и камуфлажните схеми на борд 77 и 141.

Заключение: Моделът не е за начинаещи и изисква допълнителна детайлизация. Феновете на тази машина за съжаление нямат голям избор.