Кутия:

Първото нещо, което ви грабва около е чудесно изпълненият бокс-арт! Изключителен, както впрочем и на кутиите и на останалите от семейството на F7U-3, предлагани от японците. Впрочем рисунката е на японския художник Ишибаши, който, доколкото съм запознат е един от известните художници на кутии на модели. Самата кутия не е нещо особено, като материал, даже напротив - поради голямата площ и мекия картон е склонна да хлътва, застрашавайки ценните детайли вътре.

Съдържание:

Четири платки от светлосива пластмаса, отляти много качествено, финно гравирани, запечатани в отделни пликове. Отделно е дадено остъклението, също така отделно запечатано. Подобно е положението и при декалите. Самите платки не са дадени с отделни номера или букви, но за сметка на това номерацията на частите е поредна.

Платка 1 и 2:

Дадени са специфичните за F7U-3M детайли - носова част, въздухозаборници и въоръжение. Изключително добре отляти, с финна вътрешна разшивка и нитове на съответните места. Носовата част преминава в козирката на кабината, като е дадена и имитация на прицел. ракетите са много семпло изпълнени, но са верни за версията си - Sparrow 1.

Платка 3:

Дадени са двете половини на фюселажа, като заедно с тях са отляти и крилата, коеот макар и изненада (поне за мен), след кратък размисъл се оказва доста логично предвид схемата "летящо крило", по която е изпълнена машината. По този начин се спестява и голямо количество напастване и китване. Разшивката и тук е много финна и коректна, като обаче отделните отвори и въздухозаборници не са разпробити или дадени като отделни елементи (определено Трумпетер и Драгон почват да разглезват... Поне, докато не се опиташ да сглобиш нещо тяхно) и "контрата" е у вас. На тази платка са и всички елементи по механизацията на крилете, като най-ценното са отделните предкрилки и елерони. Самите елерони са дадени от по два детайла всеки, коеот е позволило на производителя да направи просвета межди двете половини на изходящия ръб, както и аеродинамичните гребенчета вътре! Готино! Тук са и капаците на основния колесник, както и колелата, и соплата. Към крилата са отляти и шахтите на основния колесник, които са със загатнато окалеляване и хидравлични линии.

Платка 4:

Съдържа дребните детайли - катапултно кресло (доста постно и далеч от истината - намерете си снимки и си направете едно сами. Бих ви предложил да ползвате смола, но седалката е била разработена специално за него и наличните на пазара няма да са коректни.), лост за управление (малък модел сам по себе си, ако се заиграете - има си всички превключватели), табло (добра основа за изпробване на художническите ви умения - определено много качествена заготовка), кокпит (чудесно отлят с изпъкнали детайли и вътрешна разшивка между детайлите, както и с коректни като форма и разположение, но не и като брой превключватели), стойки на колесника (имат следи от матрицата, нуждаят се от почистване), каналите на въздухозаборниците, шахтата на носовия колесник със загатнати детайли по окабеляването. Тук са също така и спирачната кука, капаците на шахтата на носовия колесник (даден е и релефът от вътрешната им страна), вентилаторите на двигателите. На тази платка са и двата вертикални стабилизатора.

Платка 5:

Прозрачните детайли - фанар, даден е като две части - козирка и подвижна част, която с малко желание наистина става подвижна. Прозрачността е отлична, като е дадена и специфичната изпъкналост на страничните стъкла на челното стъкло. На тази платка е и носът за разузнавателната версия F7U-3P.

Инструкция:

Типично японска, с летящи из нея стъпки за сглобяване, бои по Gunze, а при цветовете по камуфлажа и по Federal Standart (FS).

Декали:

Декалните версии са за три машини:

- US Navy VX-4 (129875/XF32);

- US Navy VA-83 (129739/E305);

- US Navy VA-86 (139897/I303).

Първата е камуфлирана и е дадена на рисунката, а другите две са в Natural Metal. Самите декали са дебели, с голямо като площ носещо фолио, освен това прозират.

Заключение:

Чудесен модел, единствен от пластмаса на този самолет в този мащаб!!! Препоръчвам на всички!

Алтернативни варианти:

M 1/72

FJ27010 Fujimi - F7U-3 Cutlass VF-124/D

FJ72150 Fujimi - F7U-3M Cutlass VA116 - w/Cartograf Decals

FJ27011 Fujimi - Vought F7U-3P Cutlass (разузнавателната версия)

#AA-2050 Anigrand CraftsWork 1/72 scale Vought XF7U-1 / F7U-1 Cutlass (прототип и ранна производствена версия) - смола

М 1/48

Hobbycraft Canada 1/48 F7U-3/3M Cutlass

М 1/32

(Евентуално) Fisher Models