Закупен от LuckyModel.com за около 8$ без доставката, в края на 2006 г.

История. F-8 Crusader е флотски свръхзвуков изтребител, разработен през '50-те години на XX век. Смятан за последния истински "gunfighter" на US NAVY, изместен по палубите на самолетоносачите от F-4 Phantom II, чийто флотски версии често са без вградено оръдие. Воювал е във Виетнам. Бил е на въоръжение в USNAVY, USMC и палубната авиация на Франция. Най-отличителните му черти са издълженото аеродинамично тяло с нисък колесник, въздухозаборника под заостреното "носле" и крилото, което може да изменя ъгъла на поставяне в полет като осигурява най-благоприятни характеристики за опериране от палубата на самолетоносач.

Моделът, който ще разгледам е F-8E Crusader на корейската фирма Academy, мащаб 1/72. Представител е на последното поколение модели на фирмата в този мащаб (заедно с Р-51, ранен вариант с двигател Allison и SB2C-4 Helldiver), които бяха представени през последните няколко години. Academy предлагат и френски вариант на този модел.

Кутия. Типичната за Academy, с горно отваряне. Рисунката показва кацащ (според менSmile) F-8E с повдигнато крило и спусната механизация и колесник.

Частите са групирани в три платки от сива пластмаса и една платка с прозрачни детайли. Опаковането е отлично, платките са в запечатени целофанови пликчета.

Сега подробности за самите части. Леенето е висококачествено, без видими дефекти, освен няколко следи от изхвъргачи. Разшивката е вътрешна и фина. Детайлировката е на високо ниво. Има прилична кабина, дълъг въздухозаборник, прилични детайли по нишите на колесниците и стойките, отделна въздушна спирачка под тялото, детайли от механизма за повдигане на крилото. Соплото на двигателя също има прилични детайли. Предкрилките са дадени отделно и могат да бъдат монтирани спуснати. И тук стигаме до основния недостатък на този модел (уви, идеални модели няма). Ако крилото бъде монтирано повдигнато, трябва да бъдат спуснати предкрилките и задкрилките, защото на реалните машини това става автоматично при повдигане на крилото. Но задкрилките са отляти заедно с частите на крилото и съответно трябва да бъдат отрязани и репозиционирани или да бъдат заменени със специални детайли от смола например. Като окачваем инвентар са дадени 4 ракети AIM-9 Sidewinder, 2 ракети Marta (запазени за френските варианти), 8 бомби Mk.82 Snakeeye с твърди спирачни устройства и два доста добри многозвенни държателя MER, 4 двойни пускови тръби за НУРС Zuni, възли за окачане на AIM-9 и Zuni в различни комбинации. Тъй като комплектът дава възможност за изработване на машини само на USMC, които са ползвани във Виетнам предимно за удари по земни цели, предоставеното въоръжение е напълно адекватно. Прозрачните части са качествени, състоят се от неподвижна козирка, подвижен фанар, прицел, оптичен сензор пред кабината и светлини.

Ваденки. Добре напечатени, с наситени и живи цветове. Приличен брой служебни надписи и маркировки. Има и цветни ивички и маркировки за ракетите AIM-9 и Zuni. Дадена е и ваденка за черната рамка на козирката на кабината, а също и особено полезни жълти ивички за изолацията на остъклението. Маркировките са за два варианта:
F-8E, Bu.No. 150852, VMF(AW)-333 "Fighting Shamrocks", MCAS Yuma, AZ, 11.03.1967;
F-8E, Bu.No. 150329, VMF(AW)-232 "Red Devils", NAS North Island, CA, 15.11.1967.

И двете машини са в характерния за тогава американски флотски "hi-vis" камуфлаж в светло сиво и бяло.

Инструкция. Добре напечатена и без ребуси. 8 страници с кратка историческа информация, 12 стъпки за сглобяване и схема на частите по литниците. Отделен лист с инструкции за полагане на ваденките и боядисване.

Заключение. Отличен модел на интересен самолет, с високо качество на частите. Въпреки издънката с неподвижните задкрилки това е най-добрият F-8 в 1/72, а защо не и във всички мащаби. Проектирането на частите не дава основание за подозрения в излишна сложност и трудности при изработката. Цената също е много изгодна.

За моя модел се снабдих със смолен комплект управляващи плоскости на чешката фирма СМК, каталожен номер 7097, доставка от Нирахоби, на цена около 18 лв. Комплектът съдържа въздушна спирачка (според мен, ако не се прави моделът представен в полет, спирачката си е излишна, не съм виждал снимка на кацнала машина с отворена спирачка), ниша за спирачката, кормило за посока и и абсолютно задължителните задкрилки.