Средният полугъсеничен транспортьор е разработен през 1937 год. от фирмата “Hanomag”. В серийно производство е пуснат през 1939 година. Бронекорпусите постъпват от фирма “Bussing-NAG”, а сглобяването се е извършвало в заводите на “Hanomag”, “Borgward”, “Hansa-Lloyd-Goliath”, “Weserhutte”, “Wumag”, “Schichau”, “MNH”, “Stoewer”, “Deutsche Werke” и “Evans + Pistor”.

Още рез 1936 Хайнц Гудериан предвижда, че настъпващите танкове трябва да бъдат подкрепяни от също така бързо настъпващата пехота. Немците решават този проблем с... бронетранспортьори. Немските бронетранспортьори в периода на Втората световна война са разработени на базата на полугъсенични артилерийски влекачи. Цяло семейство такива влекачи, създадено през трийсетте години, обезпечавна буксирането на оръдия с маса до 18 т.Шасито на две от тези машини – 1-тонния Sd.Kfz.10 и 3-тонния Sd.Kfz.11 – се използват при производството на бронетранспортьорите Sd.Kfz.250 и Sd.Kfz.251.

Последният става най-масовата лека бронирана машина на Вермахта и представлява среден полугъсеничен бронетранспортьор, предназначен за транспортиране на мотопехотно отделение. В състава на всяка немска танкова дивизия по правило е имало и мотострелкови батальон или полк, снаряжен с Sd.Kfz.251.

Бронетранспортьорите Sd.Kfz.251 се произвеждат в четири основни модификации – Ausf.A, B, C и D, а така също и в 23 специализирани варианта, които се отличават един от друг по въоръжението и оборудването.

Конкретната модификация е Sd.Kfz.251/2 – mittlerer Schutzenpanzerwagen mit Granatwerfer – самоходна минохвъргачка. Въоръжение: 80-мм минохвъргачка sGrWr 34 в корпуса (с боекомплект 66 мини), една 7,92-мм картечница МG-34 или MG-42 (с боекомплект 2010 патрона). Тегло на машината – 8640 кг. Екипаж – 8 души.

Dragon успешно затрудняват избора ми на конкретен Sd.Kfz.251, тъй като правят различни версии на Ausf.C и Ausf.D в 1/72. С ръка на сърцето мога да призная, че това ми е първият такъв бронетранспортьор, но в никакъв случай не е последния...

Кутия - гланциран картон с капак. Спокоен боксарт. В кутията откриваме грижливо опаковани в отделни найлонови пликчета платките с детайли, декали, инструкция, фотоец и винилови вериги.

Инструкцията е тип "чаршаф" с шест страници, цветна. На първата страница - боксартът от кутията и схема на платките. Сглобяването е в седем стъпки на четири страници. На последната страница има три пълноцветни камуфлажни схеми.

Декалите са два листа - първият с обозначения от първа до 14-та Pz.Div, свастики и символи. На втората са номерата на машините - имате бялата основа с черен и без черен кант, обозначение WH и цял набор цифрички от 0 до 9 за да си компилирате номера. Занятие достойно за легирани нерви.

Дадени са примерни три машини:
- Unidentified Unit, Eastern Front 1942 - пясъчно жълт камуфлаж, борден номер 38, регистрационен номер WH 1206051.
- Unidentified Unit, Eastern Front 1942 - сив камуфлаж, без борден номер и без регистрационен номер.
- Unidentified Unit, Russia 1942 - основен сив камуфлаж с линии от пясъчно жълто - машината от боксарта, без борден и без регистрационен номер.

Фотоецваната платка съдържа 14 детайла, с много добро качество. Виниловите вериги са с пясъчен цвят и добър релеф.

Платка А съдържа 33 детайла с много високо качество на отливката. Предната част и горната част на корпуса са дадени като parts not for use.

Платка В има 39 детайла. Опорни ролки и всякакви дреболии, дори два картечни пистолета. Качеството е впечатляващо, но се вижда линията между двете части на матрицата.

Две платки С имат 27 детайла всяка - пушки, инструменти, предни колела, ролки, картечница, седалка на водача и др. Чиста отливка без забележки. Резервните туби са отляти барабар с придържащите шини.

Платка G (D са виниловите вериги) съдържа коректната за тази версия горна част на корпуса и елементи на предницата. Общо 5 безупречни детайла.

I е долната част на корпуса, опакована отделно. Отливката е чудесна, но доста дебела.

От платка F може да изработите минохвъргачката с четири сандъка за муниции. Елементите са общо десет, а цевта иска разпробиване. Стойката е невероятно фина, а два от сандъците са с чудесни фини ръкохватки.

Като заключение - чудесен модел!

Моделът е закупен от LuckyModel на цена около 10 USD без транспорта.