Изтребителят K-84 Hayate безусловно е един от най-добрите сред масовите японски изтребители от Втората световна война, удачно съчетаващ високи летателни характеристики с добра бронезащита и мощно въоръжение. Самолетът се доказва много добре в боевете на Филипините, на островите Рюкю и при защитата на метрополията. Важността на този изтребител за японската авиация може да се оцени по това, че в края на войната, в спешен порядък, се готвят допълнителни мощности в подземните заводи за изработка на 200 Hayate месечно. Съюзниците присвояват на самолета кодово име “Frank”.

Заданието за Ki-84 излиза практически едновременно с началото на постъпването на неговия предшественик Ki-43 във въйските. Трябвало е да се създаде многоцелев самолет с максимална скоост на полета 640-680 км/ч. Радиусът на действие бил предвиден на 400 км с 1,5 часа патрулиране при тази далечина. За двигател бил предвиден Ha-45 – 18 цилиндрова двуредна звезда с мощност 1800 к.с.. за въоръжение били предвидени две 20 мм оръдия H-5 и две 12,7 мм картечници „Type I”.Предвидена била бронезащита за пилота и протектирани горивни резервоари. Работата по проектиране на машината започва през 1942 год. и завършва през м.март 1943 год. с полет на първия опитен самолет N8401. Изтребителят представвлявал обичаен нископлан с Nakajima-11 (Ha-45) и четирилопатен винт автомат "Sumitomo" Re.32.

Целометалическата констрекция и здравината били сравними с американските изтребители. Голямокалибрените картечници били монтирани над двигателя пред кабината, а оръдията – в крилете след стойките за шасито. Под физелажа било предвидено окачване за допълнителен бензинов резервоар. Като цяло Ки-84 превъзхождал всички серийни изтребители, които били готови за серийно производство към този момент.

От м.август 1943 до м.варт 1944 год. била изготвена установъчната сериа от 83 Hayate, на коит опоследователно се въвеждали промени, наложени от експлоатацията. Била подобрена технологичността на фюзелажа, изменена била формата и площта на кормилото за височина и управлението за подобряване характеристиките при излитане. Била промнена и формата на ауспуховите тръби. На две машини в периода 1943-1944 год. в Манджурия били изпитвани частично прибиращи се ски. Някои машини получили подкрилно окачване за 250 кг бомби.

През м.октомври 1943 год. за изпитания в бойни условия била формирана опитна ескадрила. След получените резултати изтребителят бил приет на въоръжение в японската армейска авиация под обозначението „изтребител ярмейски тип 4 модел 1а "Hayate" или Ki-84-Iа.

От м.април 1944 год. започва изготвянето на втора установъчна партия от 42 изтребителя, които се прозвеждали паралелно със серийните машини. Тези Hayate получили индивидуални изпускателни тръби за всеки цилиндър, което дало и реактивна тяга на изгорелите газове. Централният държач за допълнителен бензинов резервоар бил заменен с два подкрилни за 200 л резервоари или 250 кг бомби.

През м.март 1944 год. експерименталната ескадрила с Ki-84 била изпратена за доокомплектоване на 22 Sentai, където самолетите започнали първите си боеве в небето над Китай. За пет седмици до прехвърлянето на Филипините, Hayate показали, че са сериозен противник за авиацията на съюзниците, притежаващ практически всички достойнства на предходните японски модели и лишен от техните недостатъци.

Серията "Модел 1А" през това време била заменена с "Модел 1В", притежаващ 20 мм оръдия Ho-5 вместо голямокалибрените картечници. Били изработени и няколко самолета „Модел 1С” – специални прехващачи-бомбардировачи с монтирани в крилете две 30 мм оръдия H-105 и две синхронни 20 мм оръдия Ho-5.

За решаване на проблема с дефицита ан алуминий за Nakajima бил разработен "Hayate"-Kai с дървена опашна част и нови краища на крилата. Височинният изтребител запазил обозначение Ki-84-III.

Въпреки, че производството на Hayate-Kai изпревалиро възможните затруднения с доставките на алуминий, Министерството на снабдяването, предвид възможно усложняване на доставките, поръчало на Tachikawa да разработи изцяло дървен вариант. Били направени три дървени планера под обозначението Ki-106, оборудвани с двигатели Nakajima Ha-45 „Model-21”. Тези самолети се отличавали с увеличен кил и  полирана повърхност, покрита с дебел слой лак. Първите изпитания показали необходимост от усилване на обшивката, но общо взето били успешни. Първият Ki-106 бл въоръжен с четири 20 мм оръдия Ho-5, но за икономия на тегло вторият и третия самолети носели само по две оръдия. До края на войната Tachikawa продължила с усилията нда намали теглото на машината, преди пусканто в серийно производство.

Независимо от проблемите с производството и снижаването на качеството, Hayate се оказали най-добрите японски самолети в боевете над Окинава и при защитата на небето над Метрополията. Били доставени общо 3382 Ki-84, като на това не попречили дори масираните американски рейдове на B-29. След войната американците провели сравнителни изпитания на Ki-84 с изтребители P-51D-25-ND и P-47D-35, които показали недвусмислено превъзходство на японския изтребител при маневрите. Наистина, японският самолет отсъпвал в скорост на пикиране, но в хоризонтална скорости  при тегло 3400 кг и боен режим на работата на двигателя достигал 683 км/ч на височина 6000 метра, което било  с 5 км/ч повече от Mustang и с 35 км/ч повече от Thunderbolt.

Моделът на Arma Hobby наистина изненада приятно моделистите, които в 1/72 разчитаха единствено на остарелия модел от Hasegawa, с външна разшивка и постен интериор. Недостатъците на този модел не можеха да се спасят нито от смолните или фотоецвани интериори, нито от вакуумните фанари и безбройните предложения от афтърмаркет производителите. Моделът на Arma Hobby е впечатляващ с висококачествената отливка и приложеният афтърмаркет. Предвиденото разнообразие от детайли предлага различни варианти и много високо ниво на изработка.

Кутията е от картон със странично отваряне. Имаме спокоен боксарт и предлагани камуфлажни схеми на гърба на кутията. В кутията има една голяма и една малка платка от сива пластмаса, платка с прозрачни детайли, декален лист, фотоецвана платка, маска и чудесно отпечатана инструкция. В „expert set”-а имаме всички необходими материали и части, за да изработим един пекрасен модел на този забележителен самолет.

Това е един от тези модели, които на практика нямат нужда от допълнителен афтърмаркет. Имаме си всичко -  шест камуфлажни опции, фотоецвана платка, маска за остъклението, варианти за Otsu и Ko. Всичко това добре опаковано в общи или индивидуални пликове, самозалепващи и с цип, което предполага, че моделистът може да разгледа детайлите и отново да ги прибере на сигурно място.

Инструкцията е изключително добре онагледена, с цветни елементи и пълноцветни камуфлажни схеми. Изисква внимание, защото различните предлагани варианти имат различни детайли.

Непрозрачните детайли са разположени на една голяма и една малка платка от сива пластмаса. Голямата съдържа над 50 детайла, а малката – общо 17 броя. Всичко е отлято с изключителна прецизност, на която биха завидети и много смолни производители. Моделът предлага чудесен екстериор с добре проработени повърхности (без нитове) и текстура, добре обмислени сглобки и изключително подробен интериор. Много е важно да се следи инструкцията относно указанията за избраният модел или камуфлажна схема, защото има различни детайли и различно въоръжение. Моделът предлага два вида маслен радиатор, в зависимост от избраната модификация. Предлагат се различни видове основи за кабината, в зависимост от избраната модификация или изборът отворен или затворен фанар. Освен това моделът предлага опция за спуснат или прибран колесник. За съжаление няма възможност за раздвижени управляващи плоскости – това фирмата го предлага като 3D принтиран сет. Предвидено е различно окачване на подкрилните държачи – бомби с различен калибър, резервоари или смесено (в зависимост от избраната камуфлажна схема). Всички детайли са отлично отляти, една при продължително вглеждане открих леяци на един от детайлите. Гравировката е фина вдлъбната, без забележки или дефекти.

Прозрачните детайли са четири и позволяват отворен фанар. В допълнение има и предвиден фар за крилото. Прозрачността е на много добро ниво, оптическите изкривявания са сведени до минимум, а фреймингът е ясен и отчетлив.

Фотоецваната платка е фина и с малко но достатъчни детайли. Най-впечатляващия детайл от нея е окабеляването на двигателя. Маската е напълно достатъчна, а това че се предлага от производителя предполага, че е достатъчно точна.

Декалите са отпечатани от Techmod и са с изключително качество – без дефекти или разминавания на цветовете. Имат пълен набор служебни или тактически обозначения, приборно табло, колани. Предлагат предвидените в модела камуфлажни схеми:

  • Ki-84 Otsu (4x20mm cannon) 104 Sentai, Ota Airbase, Japan. 1945.
  • Ki-84 Ko, Serial No. 1446, 2 Chutai, 11 Sentai, Philippines, 1944/5.
  • Ki-84 Ko, 10 Rensei Hikotai (Operational Training Unit), Lake Takata, Japan, Spring, 1945.
  • Ki-84 Ko,  3 Chutai, 47 Sentai, Japanese Home Defense Forces (Hondo Boei Butai), Captain Hatano, Narimasu Airfield, Japan, February, 1945.
  • Ki-84 Ko, 57 Shimbu-Tai, Mijokonojo, Air Base, Kyushu, Japan, Battle of Okinawa, May, 1945.
  • Ki-84 Ko, 2 Yuso Hikotai (ferry formation), Ferry Pilot: Lt. Shuho Yamana, Saigon, 1944.

В заключение: Изключително попадение на Arma Hobby. До момента единственит що-годе добър модел в този мащаб беше на Hasegawa, сравнително безпроблемен, но с външна разшивка. Изключвам трудно откриваемият модел на Sword, който освен това изглежда добре само в кутията. Надявам се, че няма да се спрат до тук и ще продължат с други чудесни модели на самолети, които съществуват само в архаични матрици. Arma Hobby издават модела в Expert вариант - с фотоецвани детайли и маски, и в обикновен вариант - само пластмасови детайли и декали, с редуцирана цена. Горещо препочъвма модела!