Let L410 “Turbolet” е многоцелев двумоторен самолет за вътрешни въздушни линии. Разработен е от конструкторското бюро на чехословашкия завод Let Kunovice (по-късно чешкия Aircraft Industries). Предназначен за експлоатация на неподготвени грунтови, тревни или снежни площадки, а така също и на площадки с къси писти. Превозва до 19 пътника или 1800 кг товар на разстояние до 1500 км.

От 1969 година са построени общо 1104 L410 в различни модификации (по-голямата част от тях - L410 UVP), 862 от тях са доставени на СССР и активно се използват за превоз на пътници и товари от местните авиолинии. В началото на 1992 година в СССР остават около 750 самолета L410. Към 2012 година в света се експлоатират около 400 самолета от този тип.

През 2018 година започва сглобяване на L410 в Русия в Уралския завод за гражданска авиация – Екатеринбург.

Това е един раритетен модел, като най-голямата му стойност е колекционерската и носталгична такава. Произвеждан е от източногерманската VEB Plasticart през седемдесетте години на миналия век.

Настоящият модел идва в характерната кутия на VEB Plasticart от този период – кутия от картон с пълноцветен боксарт. Видно от опаковъчния лист, съдържанието на кутията датира от 1975 година. Отстрани на капака има снимки на част от останалите модели на източногерманския производител.

Инструкцията е характерна синьо-бяла, има указания за изработване, схема на разположението на детайлите и рисунка на сглобен самолет, като със стрелки са посочени съответните части. Това е доста объркваща идея, но Plasticart не се отказват от нея доста дълго време.

Декалният лист е сравнително малък и е за борд OK-AZB. Състоянието му не е много добро, вероятно моделът не е бил съхраняван правилно. За щастие се намират комплекти декали за този модел, както за този, така и за други бордове. OK-AZB е обозначението на L-410AB с номер 710002, построен през 1970 година в Чехословакия, или втората тестова машина, получена от LET Aircraft Systems. По-късно през 1992 год. регистрацията е променена на OK-ADR и самолетът лети за  Luisiana, Natura A/S Praha и  Olimex. През м-март 1998 год. регистрацията е променена на 5Y-HHF и самолетът лети за Bluebird Aviation.Последната регистрация е 9Q-CTD през м.декември 2012 год.за Busy Bee Congo.

Детайлите са отляти от бяла пластмаса. Тук нямаме обичайните разноцветни детайли, което отчитам като минус при модела. Има си и платка с прозрачни детайли, които са с обичайната дебелина. Така или иначе, моделът е без интериор. Имаме общо 42 непрозрачни детайли, като най-големите от тях са двете половини на фюзелажа и крилата. Разшивката е външна и доста фина. Има я и обичайната поставка за фирмата, състояща се от два детайла. Вдлъбната разшивка имаме около управляващите плоскости и вратите. Отливката е почти без забележки, има малко леяци, не се виждат всмукнатини или дефекти около ситните детайли, но на мотогондолите има всмукнатини. За разлика от предходни модели, големите детайли този път нямат фиксатори. Прозрачните детайли са обичайните за фирмата дебели странични илюминатори и кабина с добра текстура. Прозрачността на голямата част е добра, но това се обезсмисля от липсата на интериор. Или общо три детайла. В кутията намираме и обичайната тубичка с лепило.

В заключение, моделът има изключителна колекционерска стойност. Освен това, сглобен изглежда достатъчно добре. В този мащаб моделът е без алтернатива, тъй като всички останали L-410 в 1/100 на Nu-Bee и Wojar са всъщност матрицата на VEB Plasticart. Разликата е в декалите, които вече са на INTERFLUG. Едва ли е необходимо отново да припомням, че през шейсетте години в Източна Германия се създават модели, които са на световно ниво, а в някои аспекти като избор на прототип и отливки, се позиционират на едни от водещите позиции в моделизма. За времето си тези модели са били без алтернатива. Някои са без алтернатива и до момента.