КВ-85 е по-нататъшно развитие на тежкия танк серия "КВ". Приет е на въоръжение през септември 1943 год. и се произвежда до декември 1943 година. Изработени са общо 143 машини КВ-85. В Червената армия първи на въоръжение го приемат 14-ти, 27-ми, 30-ти и 34-ти отделни гвардейски танкови полкове. До появата на танковете от серията "ИС", танковете КВ-85 са най-мощните тежки танкове на Червената армия. Въоръжението му е с 85-мм Д-5Т оръдие. По-късно същото е заменено последователно с 100-мм С-34, а след това и с 122-мм оръдие Д-25Т. Освен оръдието, танкът е оборудван с три 7,62-мм картечници ДТ.

При проведените още през август 1943 год. изпитания става ясно, че КВ отстъпва на ИС, но така или иначе КВ е пуснат в производство като временна компромисна машина, тъй като конструкцията на ИС още не била изчистена.

Моделът пристигна при мен благодарение на "Нирахоби" на цена 17 лева след дълги и безрезултатни поръчки откъде ли не. След работата ми по ИСУ-152 (който ми беше първият завършен модел на белоруската фирма) ми е ясно, че няма да мина без допълнителна детайлизация. За модела се предлагат чудесни фотоецвани комплекти от фирмите PART и EXTRATECH.

Кутията е от мек картон с капак. На капака - обичайната за този период на PST спокойна рисунка. Вътре, опаковани в найлонов плик откриваме инструкция, декално листче и 6 бр. платки асорти.

Инструкцията е на четири страници формат А4 и е обичайната за фирмата. На първата страница е представена серията танкове "КВ" с каталожните номера на PST. Изработката на модела е в 10 стъпки, но предвид множеството платки ще се наложи доста концентрация и предварителен анализ. На пръв поглед хаосът със стрелки във всички посоки е пълен. При вторият поглед... се убеждавате, че не сте се излъгали.

На последната страница е дадена камуфлажната схема - изцяло Russian green и мясотто на декалите.

Декалното листче е за КВ-85 и КВ-122 - т.е. ще има излишни декали. След горчивият ми опит с декалите за "Зверобоя" аз лично не ги препоръчвам.

Може да бъдат изработени четири машини:
1. КВ-85 от 30-ти гвардейски тежък танков полк, ноември 1943 (бордни номера 32 или 33).
2. КВ-85 от 14-ти гвардейски тежък танков полк, ноември 1943 (бордни номера 61 или 53).
3. КВ-85 от 27-ми гвардейски тежък танков полк, ноември 1943 (бордни номера 704 или 708).
4. КВ-85 от 31-ви гвардейски тежък танков полк, юни 1944 (борден номер 101).

Както споменах по-горе, платките са шест на брой и в края на работата си по модела ще имате части за поне танк и половина. Защо ли?

Платка А съдържа долната част на корпуса и основни, опорни, водещи ролки и ленивци. Отливката е от светлосива пластмаса с дебели хващачи към детайлите, следи от ежектори от вътрешната страна и леяци на някои от детайлите. Ленивците изглеждат много добре. От опит знам, че въпреки дебело изглеждащите детайли, пластмасата е доста чуплива.

Платка В съдържа доста детайли, но от нея ще ползвате само баките с гориво, фар, люк за водача и няколко дребни детайла. Същата светлосива пластмаса, този път без леяци.

Платка К съдържа два детайла - предният лист на танка и горната част на корпуса. Первектна отливка, без забележки. Пластмасата е с фин зъб и тъмносива на цвят.

Платка D е от черна пластмаса и съдържа елементите на веригите - единични и групирани тракове. Отливката е без забележки и леяци, но хващачите на веригите към платката са доста дебели и преливат към всеки детайл. Ще се наложи шлайфане трак по трак.

От платка F ще използвате само двете части за куполата, маската на оръдието, самото оръдие (оооу, препоръчвам замяната му с метална цев) и елементите на маската. като бонус получавате две горни части за корпус на ИС. Пластмасата е сиво-синя. Отливката е фина, но с леяци.

Платка IB ще ви трябва само заради люковете, ръкохватките за куполата (заменете ги с каквото и да е - ще изглеждат много по-реалистични) и гредата за самоизтегляне. За нея съм подготвил клечподходяща клечка, за да има какво да коментирате след като изработя модела. Като бонус ще останат баки, две страници за долен корпус, 122 мм оръдие, инструменти и т.н.

Като заключение - харесва ми тая машина и затова я преследвах с дива страст. Препоръчвам за търпеливи и точни в ръцете моделисти.