8,8 см Flak 36 Auf Vomag - немска зенитна установка от Втората световна война, разработена от фирмата Vomag на масивно триосно шаси, способно да понесе монтирането на тежкото 88 милиметрово оръдие Flak 36. Първоначално установката е планирана като част от специален зенитен батальон за защита на длъжностни лица на високи постове в Германия. По-късно установката е прехвърлена към противовъздушната охрана, предпазваща немските градове от набезите на съюзническата авиация. През 1944 г. звеното е почти напълно унищожено в бойни действия на територията на Румъния и Унгария. Общо 20 установки са произведени от този тип, като никоя от тях не е оцеляла след завършване на войната.

Интересно предложение от Roden, кутията е със стерилен бокс-арт, с капак. Вътре в нея намираме грижливо опаковани платки от сива пластмаса с общо 147 пластмасови части, един прозрачен ацетатен филм, една пластмасова мрежичка, декално листче и инструкция.

Самата инструкция е тип "чаршаф", като има обичайната история на машината, схема на разположението на платките, схеми за изработка и камуфлажни схеми. Изработката е дадена в общо 28 стъпки, които са онагледени сравнително добре.

Камуфлажните схеми са общо три - две в стандартно сиво и една в трицветен камуфлаж с петна. Позволяват изработването на следните машини:

- Selbstfahrlafette auf Fahrgestell VOMAG 7 or 660 mit 8,8 cm Flak, WL19492, 1st Abteilung 42 Flak Regiment, Poland, Summer 1940.
- Selbstfahrlafette auf Fahrgestell VOMAG 7 or 660 mit 8,8 cm Flak, WL19574, 42 Flak Regiment, Dresden Anti Aircraft Defense, Autumn 1941.
- Selbstfahrlafette auf Fahrgestell VOMAG 7 or 660 mit 8,8 cm Flak, Unknown wehicle, 42 Flak Regiment, based at Budapest, Hungary, Spring 1945.

Декалите са съвсем скромни, като са отпечатани без забележки. Дадената мрежичка е с твърде големи отвори, които изглеждат немащабно. Освен това трябва да се отрязва и да се наглася на страничните капаци на каросерията. Ацетатния лист е с отпечатани фреймове на остъклението.

Имаме една голяма платка А, една платка В, една средна С, две малки Е и две еднакви малки платки G.

На платка А са детайлите за изработка на каросерията. Тук също имаме всмукнатини, тук-таме се намират и леяци. Иначе като идея детайлите изглеждат добре.

На платка В е рамата, двигател, ауспуси и различни детайли по рамата. Самата рама е по-дълга и фирмата в инструкцията е отбелязала къде трябва да се отрежи за да се скъси. Вероятно на тази рама ще ляга бъдещият VOMAG Omnibus.

На платка С са разположени детайлите на зенитното Flak 36. Като замисъл е добре, но изпълнението е дота зле - има всмукнатини на почти всички големи части. Оръдейната цев е леко елипсовидна, което говори, че трябва да се замени с метална. Разположението на оръдието на отделна платка ми навява мисълта, че в скоро време Roden ще пуснат същия камион, но с монтиран Komanndogerat 40.

На платки Е са страничните опори и огражденията. Отливката е сравнително чиста и без забележки. Огражденията на багажното са доста дебелички и трябва да се сменят с подходяща тел.

Платки G съдържат колелетата, диференциали и окачване. Гумите са с доста позамазан грайфер, а окачването с дълбоки всмукнатини.

В заключение - добър модел на тази интересна машина. За съжаление изпълнението не е на високо ниво. Детайлизация за модела се предлага от NH Detail - платката е с каталожен номер 72-038, VOMAG 7 or 660 with 8.8 cm Flak for Roden.

Моделът е закупен от Нирахоби.