През 1937 год. Клод Дорниер започва работа върху двумоторен самолет, двигателите на който са разположени един зад друг в предната и задната част на тялото, движещи съответно едно теглещо и едно тикащо витло. През 1939-1940 год. Шемп-Хирт построява един експериментален самолет Go-9 за да провери доброто функциониране на тикащото витло. През 1941 год. е започнало проучването за Do-231, който е трябвало да бъде изтребител-бомбардировач, но той скоро е изместен от проекта Do-335.

При изпитанията Do-335 показал неприятна тенденция да се движи вълнообразно по траекторията си, но това не можело да развали общите впечатления от самолета. Do-335 показвал изключително добра тяговъоръженост, скоростоподемност и управляемост.

Няколко от 10-те Do 335 A-0 са използувани в Erprobungskommando 335, която е сформирана през септември 1944 г. (разформирана на 14 февруари 1945 г.) в Менген, Вюртембург за изпитания на “Pfeil” и отработка на тактиката за употребата му.

Първите серийни Do 335 A-1 слизат от конвейра в Оберпфафенхофен в края на есента на 1944 г., като най-вероятно са завършени 11 машини. Като цяло те са подобни на предсерийните образци, но са с двигател DB 603E-1. Той има по-висока степен на турбокомпресора и развива стартова мощност 1800 h.p. (1323 kW) и 1900 h.p. на височина 1800 m. Стрелковото въоръжение е без изменение – 1 MK 103 30 mm и две MG 151 15mm. Но сега самолетът притежава и подкрилни държатели за два 300 l допълнителни горивни резервоара или две 250 kg бомби.

Тежкият, твърде бърз и със здрава конструкция Do-335 е първият самолет, снабден с катапултна седалка. Измъчвана от механичната ненадеждност на първите образци и недостига на авиационно гориво в края на войната, бойната кариера на Do 335 е твърде неясна. Както вече се спомена някои Do 335 A-0 (според други източници и А-1) извършват определен брой оперативни мисии в Еrprobungskommando 335. Има откъслечни сведения, че през пролетта на 1945 г. няколко машини са използувани и в III/KG 2. Обаче няма никакви свидетелства за участието на този самолет в боевете, така че много по-вероятно е тези мисии да са били под възбрана от ангажиране в директни въздушни схватки и са се изчерпвали с полети на висока скорост и то нощем.

Множество от проектираните варианти на Do 335 остават на чертожната дъска в края на войната в т.ч. няколкото височинно-изтребителни версии с увеличена разпереност на крилото, Do 535 със заден реактивен двигател, Do 635 (по-късно Ju 8-635) – разузнавач за далечно действие с два фюзелажа свързани с общо централно крило, и P.256 – двумоторен реактивен изтребител. След войната пленени машини са били откарани и изпитвани в САЩ, Англия и Франция.

Кутията е запазена марка на Revell - от гланциран картон със странично отваряне. Динамичният боксарт показва как Do-335 оставя след себе си два английски "Typhoon"-а :) При по-внимателно вглеждане отстрани се забелязва надпис Made in China, което е естествено, предвид факта, че моделът всъщност е препакетиран Do-335 A-1a на Dragon, без фотоецвания комплект, разбира се... Според надписа отгоре, готовият модел трябва да е с дължина 19,3 см и разпереност 19,1 см.

Вътре намираме грижливо опаковани в отделни торбички осем платки с различен размер от светло сива пластмаса, много добра отливка, детайлна, но леко преекспонирана гравировка. Имаме платка с прозрачни детайли, инструкция и декален лист.

Инструкцията е тип книжка, състояща се от шест листа. На първата страница имаме обичайната черно-бяла снимка на готов модел, придружена от кратка историческа справка за самолета и ТТД. На стр.4 са използваните цветове, дадени по Revell и с влудяващите процентни смесвания. На стр.5 са дадени проекции на платките с детайли и маркировка за неизползваните за този модел части. От стр.6 до стр.10 е дадена изработката на модела в 36 стъпки. Графиките са добри и достатъчно подробни. На последните две страници са изобразени проекции на двете предлагани камуфлажни схеми и местата на декалите. Камуфлажните схеми са стандартна с двуцветен RLM 81/82 от неправилни полета, и RLM 76 за долни повърхности.

Декалите са отпечатани добре, без разминавания на цветовете или дефекти. Достатъчно подробни са, но все ми се струва, че би следвало да има повече служебни надписи. Позволяват изработването на два модела:

- Dornier Do-335 A-1 "Pfeil", Werke Nr.240113, Erprobungskommando 335, 1944 (Пленен от US)

- Dornier Do-335 A-1 "Pfeil", Werke Nr.240117, Erprobungskommando 335, 1944 (за този номер отговаря Do 335V-18 RP+UF 18/17 втори прот. За B-6 нощен изтребител 2.45)

Платка А има 12 детайла - двете половини на фюзелажа, кокпит, елементи на интериора, носов обтекател с радиатор, капаци над моторните отделения. Отливката е без забележки. Страничните панели на кокпита са плоски и без липса на релеф, тъй като Dragon там предлагат фотоецвани детайли. От вътрешна страна на капаците има следи от ежектори. Капака над предния двигател е отлят заедно с показващите се отгоре цеви на двете MG-151/15 и ако решите да оставяте отделението отворено, ще трябва да си намерите 15 мм оръдия ;)

Платка B съдържа 7 елемента - долна част на крилото, две горни полукрила и клапи. Отливката е без забележки, а гравировката както споменах в началото - леко преекспонирана.

Платка С съдържа 27 елемента - капаци на носовия колесник, рамки за двигателите, капаци на основния колесник, стойки на колесниците, елементи на екстериора. Отливката е без забележки, като изключим следите от ежектори от вътрешна част на капаците на колесниците. Последните имат добра вътрешна текстура.

Две платки D с по 28 елемента всяка. Тук са витлата, хоризонталното оперение, основните колелета, елементи по екстериора и детайли за двигателите. Всяко едно двигателче се изработва от 15 (!) детайла. Отливката е без забележки.

Платка A (още една с това обозначение) - съдържа 6 елемента - капак над основния резервоар във фюзелажа, елементи на носовият колесник и колелото на носовият колесник. Тук имаме малък проблем - носовото колело е отлято заедно с протектора си отгоре.

Платка F - съдържа 6 допълнителни елемента - приборно табло, въздухозаборници, антена и стълба.

Прозрачната платка E има 5 елемента - два за фанара, един фар за крилото, прицел и един, който не се използва. Добрата новина е, че фанарът може да ес остави отворен. Прозрачността е добра, въпреки, че детайлите са сравнително дебели. Фреймингът е добър.

Важна подробност, която е изпусната от Revell, е необходимостта от тежест в носовата част на самолета, тъй като моделът има склонност да поляга към опашката си. За съжаление, ако сте решили да оставяте предното отделение отворено, мястото там е толкова дефицитно, че ще се наложи няколко тежести да се разпределят на подходящи места. Защо не и в самото предно двигателче? Ако решите да затваряте предното моторно отделение - тежестта може да поместите вътре в него на мястото на двигателя.

Като заключение - чудесен модел! Revell предлагат качеството на Dragon на доста по-ниска цена, като детайлизацията може да си я избирате сами, а не да ползвате задължителната при китайците и крайно недостатъчна платка с фотоецвани детайли.