Един от десетките проекти на този самолет, за съжаление останал на чертожната дъска. Моделът е колекционерска рядкост, тъй като е спрян от производство. С него се снабдих от "Борса" във Форума за сумата от 40,00 лв, като към модела получих и бонус - фотоецван сет на Part с кат.№ S72-162. Мисля, че сделката си заслужаваше.

И така - кутията е стандартна за фирмата - гланциран картон с капак. Вдъхновяващ боксарт на пропадащ спитфайър, не издържал в битката за височина и скорост с разузнавателния Do-335.

В кутията имаме инструкция, грижливо опаковани в залепени найлончета две по две платки с детайлите, както и плик с вложка от твърд картон, в който грижливо опаковани поотделно са прозрачните детайли, декалното листче и два плика с фотоецвани детайли.

Отливката е сякаш малко по-контрастна от тази на Revell, но се забелязват и следи от умора на матрицата - зъб по детайлите в местата между двете матрици, малко по-грапава текстура, както и леки дефекти по вътрешните повърхности на детайлите - има някакви напластявания от вътрешна страна на шахтата на носовия колесник.

Инструкцията е разгъваща се, общо шест страници, черно-бял печат с допълнителен цвят - син. На първа страница имаме препечатан боксарта от кутията и схема на платките с детайли. Изработването на модела е дадено в 12 стъпки като графиките са добре направени, обозначенията - разбираеми. На гърба е дадена единствената предлагана камуфлажна схема - основен цвят светло-сив, с нанесени отгоре петна - в схемата има допусната техническа грешка и не става ясно с каква боя са петната.

Декалите са добре отпечатани, без забележки и разминавания. За съжаление в тях няма технически надписи, нито свастики.

Голямата фотоецвана платка съдържа куп дреболии - стълба, кабели по двигателите и др., но няма доработки за кабината.

Малката фотоецвана платка съдържа две златисти дискчета, които би трябвало да имитират отворите за фотоапаратите. Всъщност в схемата разположението им е дадено едно зад друго, но чертежите показват, че DRAGON греши.

Пластмасовите детайли са разположени на общо седем платки. Отляти се от традиционната за фирмата сива пластмаса.

Платка А има 12 детайла - двете половини на фюзелажа, кокпит, елементи на интериора, носов обтекател с радиатор, капаци над моторните отделения. Отливката е без забележки. Страничните панели на кокпита са плоски и без липса на релеф. От вътрешна страна на капаците има следи от ежектори. Капака над предния двигател е отлят заедно с показващите се отгоре цеви на двете картечници. Ако решите да го оставяте отворен ще се наложи да си търсите въоръжение.

Платка B съдържа 7 елемента - долна част на крилото, две горни полукрила и клапи. Отливката е без забележки, а гравировката чиста и ясна. Няма никакви нитове. Тъй като в модела има осезателна липса на място за тежест (за да не поляга към опашката си), в някои форуми препоръчват и предната част на крилата да се запълни с олово.

Платка С съдържа 27 елемента - капаци на носовия колесник, рамки за двигателите, капаци на основния колесник, стойки на колесниците, елементи на екстериора. Отливката е без забележки, като изключим следите от ежектори от вътрешна част на капаците на колесниците. Последните имат добра вътрешна текстура.

Две платки D с по 28 елемента всяка. Тук са витлата, хоризонталното оперение, основните колелета, елементи по екстериора и детайли за двигателите. Всяко едно двигателче се изработва от 15 (!) детайла. Отливката е без забележки.

Платка A (още една с това обозначение) - съдържа 6 елемента - капак над основния резервоар във фюзелажа, елементи на носовият колесник и колелото на носовият колесник. Тук имаме малък проблем - носовото колело е отлято заедно с протектора си отгоре.

Платка F - съдържа 2 допълнителни елемента - краищата на удължените крила. DRAGON предлагат крилата да се отрежат (от вътрешната им част има маркировка и гнезда за водачите) и да се монтират удължените части. Въпреки предвидените водачи, тук се очертават проблеми с неравномерно отрязване и разлики в дебелината.

Прозрачната платка E има 5 елемента - два за фанара, един фар за крилото, прицел и един, който не се използва. Добрата новина е, че фанарът може да се остави отворен. Детайлите са сравнително дебели, фреймингът е добър, но в сравнение с REVELL, детайлите изглеждат леко замътени.

Като заключение - един много добър модел на този атрактивен самолет, за съжаление - с допуснати грешки. Според мен една отваряща се бомбова шахта щеше да е добре дошла за модела, както и адекватни прозорчета за обективите на фотоапаратите. А защо не и самите фотоапарати.

Фотоецваният детайлен сет на Part с кат.№ S72-162 е предназначен за D-335B-2, но е напълно съвместим с конкретната модификация. Има достатъчно елементи за детайлизиране на модела и коригиране на допуснати слабости при леенето (ежектори). Към него има и даден филм с приборите за инструменталните панели.