SAAB J 35 Draken е шведски реактивен изтребител от периода на Студената война. Той е известен с футуристичния за времето си дизайн. Draken е създаден да замени вече остарелите SAAB 29 и SAAB 32 Lansen. Той е първият свръхзвуков самолет от серията реактивни самолети на SAAB.

Работата по новия самолет започва в края на 1949 год., като ролята му трябва да бъде ефективно опазване на шведското въздушно пространство. Това е периодът на интензивно строене на реактивни самолети, като технологията се развива с бързи темпове в САЩ, СССР и Великобритания. Именно затова Draken е определен като най-важният от серията реактивни самолети на SAAB – той практически полага началото на модерното самолетостроене в Швеция.

В края на 1951 е завършен експериментален самолет – SAAB 210. Той има за цел да провери ефективността на т.нар. двойни делтовидни криле. Неофициалното му прозвище е Lilldraken – малък дракон, тъй като той всъщност е представлявал умален модел на истински Draken. Първият му полет се състои на 21 януари 1952 г. Концепцията се оказва успешна и са поръчани три прототипа в оригинален размер. Първият лети на 25 октомври 1955 г. Вторият прототип извършва първия си полет малко по-късно следващата година. Той е снабден с доизгорител, и по време на изкачването си дори успява непреднамерено да пречупи звуковата бариера.

Още от създаването си Draken е замислен като машина, способна да каца на импровизирани писти – отличителна черта на всички следващи модели шведски самолети. Зареждането му се осъществява за по-малко от 10 минути, и е по възможностите дори на неопитни войници. Draken използва схемата на т.нар. двойни делтоидни криле – едно по-голямо делтоидно крило, пречупващо се в друго, по-малко. По-малкото, пречупено под ъгъл от 80°, допринася за увеличаването на максималната скорост на самолета, докато по-голямото (пречупено под ъгъл от 60°), спомага за запазване на високата функционалност на малки височини. По-новите модели са снабдени с парашут за намаляване на спирачния път. Двигателят е турбореактивен Svenska Flygmotor RM6B/C с доизгорител и авариен запалител. Съчетанието на особеното разположение на крилете и добрия двигател позволява на Draken да прави остри и бързи завои.

Самолетът се оказва достатъчно ефективен, за да остане на служба точно 60 години – последните машини са изведени от експлоатация през 2005 г. Общо четири страни са използвали Draken като основен изтребител – Швеция, Дания, Финландия и Австрия. САЩ са закупили шест самолета за учебни цели, които са били на служба в Датските военновъздушни сили. Дания извежда от експлоатация своите Draken най-рано – през 1993 г. Следват я Швеция (1999), Финландия (2000) и Австрия (2005). Повечето машини са заменени с новия JAS 39 Gripen. В периода 1955 – 1974 са произведени общо 644 самолета.

Моделът го видях за първи път на витрината на магазин ”Млад техник” и дълго съзерцавах този загадъчен самолет с необичайна форма на крилете и странни опознавателни знаци. Естествено, веднага му станах собственик, след което го сглобих набързо на кухненската маса.  Беше трети или четвърти модел в колекцията ми самолети на източногерманската VEB Plasticart.

Матрицата е от средата на шейсетте години, аз имах преопакованият модел (в кутия с нов боксарт – двойка Дракени над облаците), а преди месец попаднах и на настоящата кутия от периода 1986-1989 година. Кутията е от твърд картон с капак и е доста мъничка. В нея имаме пакетажен лист, инструкция, тубичка с лепило, декали и детайлите за изработване на модела.

Според пакетажния лист, държа в ръцете си модел от м.ноември 1989 година. Инструкцията е обичайната за този производител – прегъната по дължина от вестникарска хартия и едноцветен син печат. Имаме схема на готовия модел с позицията на декалите, схема на детайлите и обяснения за изработката (на немски).

Декалният лист е доста овехтял, имаме навлизане на жълтия цвят в околните цветове, но по същество е добър за времето си. Около всеки декал има доста широк желатинов филм.

Тубичката с лепило е стандартната за фирмата от сплескан в единия край алуминиев цилиндър.  Имаме и изработена от бяла пластмаса характерна поставка на производителя, състояща се от два детайла.

Прозрачният детайл е само един – доста е дебелостенен, с едва забележим фрейминг и ужасна прозрачност. Самата пластмаса леко жълтее.

Общо 28 са детайлите за изработване на самолетчето. Отляти се от сребристосива пластмаса, с външно гравирани нитове. Двете половини на фюзелажа са захванати с общ държач. Имат жлебове за монтиране на крилата, имат си и фиксатори от вътрешна страна. Отливката е дебелостенна, характерна за моделите от шейсетте, с изпъкнали нитове и леки всмукнатини. Всяко крило се изработва от две половини, които са също с външно нитоване и гравировка за обозначаване на елероните и задкрилките. Всички ситни детайли са на обща платка – имаме седалка, колесници, колелета, антени, капаци на шахтите, както и неизбежната пилотска фигурка. Няма забележки при отливката.

В заключение – чудесен колекционерски модел със силен дъх на носталгия. Цената му по западните сайтове е също колекционерска.