През октомври 1951 г. съветското правителство издава постановление за разработването на нов военнотранспортен хеликоптер с повишена товароподемност. Разработването, изпитанията и започването на серийното производство е осъществено в рекордно кратък срок – в течение на една година.

През юни 1952 г. първият опитен модел, означен като „ВД-12“ (от рус. вертолёт десантный, 12 мест), е готов. Производството е организирано до края на същата година. Новата машина получава означението Ми-4.

Новият модел прилича в голяма степен по външен вид и летателни качества на американския хеликоптер Sikorsky H-19. В началото на 1953 г. са произведени първите серийни хеликоптери, които постъпват на въоръжение в Съветската армия. Хеликоптерът е в състояние да превозва товари с маса до 1200 kg. Побира 12 десантчици в пълно бойно снаряжение и оръдие с калибър 57 mm.

Ми-4 се произвежда серийно в периода 1953 – 1966 г. от хеликоптерния завод в гр. Казан. За този период са произведени общо около 3200 машини от различни модификации. Близо 700 от тях са експортирани в различни страни по света.

В периода 1958 – 1979 г. Ми-4 се произвежда по лиценз в Китай под означението „Z-5“. В Китай са построени общо 545 машини. Отделни екземпляри от вертолета са експлоатирани до края на 80-те години на двадесети век.

Това е един раритетен модел, като най-голямата му стойност е колекционерската и носталгична такава. Произвеждан е от източногерманската KVZ (Kunststoff-Verarbeitung Zschopau), преименувана на VEB MPKAB (VEB Modell -und Plastspielwaren Kombinat Annaberg-Buchholz) през шейсетте години на двадесети век. По-късно компанията се преименува с познатият ни бранд VEB Plasticart, която продължава да го произвежда.

Настоящият модел идва в характерната кутия на VEB Plasticart от седемдесетте години на миналия век – кутия от картон с пълноцветен боксарт. Отстрани на капака има снимки на част от останалите модели на източногерманския производител.

Един от сравнително евтините модели на VEB Plasticart, който беше широко достъпен в магазин „Млад техник”. Сглобил съм поне един у дома, а впоследстие такива модели бяха давани като награди по състезания и викторини в училище. Дори в един пионерски лагер имаше състезание за бързо и прецизно сглобяване на този модел. Останах на второ място единствено защото забравих да поставя тежестта от пластелин в предната част.

Близо четиридесет години по-късно имах невероятен късмет да стана отново притежател на този модел в идеално състояние.

В кутията имаме разноцветни платки с детайли, инструкция, декален лист, обичайната тубичка с лепило, опаковано парче пластелин за тежест и парче корда. Инструкцията е едноцветна, има схеми на разположението на детайлите по платките, но няма монтажна схема. Детайлите са посочени на рисунка на вертолета и си трябва усет за напасване на всички.

Декалите са само за руска, германска полска и чешка машини.

Имаме две платки от сиви (сребристи детайли), плака с прозрачни и платка с черни детайли. Сиви са двете половини на фюзелажа, като отливката им е напълно в духа на шейсетте години – фини външни нитове и гравировка по товарните врати в задната част на фюзелажа. 43 са останалите сиви детайли, които включват почти всичко – колесници, ротори, седалки, пилотски фигурки, антени, хоризонтално оперение. Черните детайли са общо четири – лопати на основния винт. Прозрачните детайли са общо 134 на брой и са със задоволителна прозрачност.

Предвид възрастта на модела, отливката е на прилично за времето си ниво. Цветните платки са иновативно решение за времето си и позволяват изработването на модела без изобщо да е необходимо каквото и да е боядисване – нещо, което ще срещнем много по-късно в моделизма. Основен недостатък е липсата на интериор, още повече при наличие на широки прозорци към него.

В заключение, моделът има изключителна колекционерска стойност. Освен това, сглобен изглежда достатъчно добре. Едва ли е необходимо отново да припомням, че в шейсетте години в Източна Германия се създават модели, които са на световно ниво, а в някои аспекти като избор на прототип и отливки, се позиционират на едни от водещите позиции в моделизма.