В края на 1951 г., след неуспеха с първия си хеликоптер Як-100, КБ на Яковлев започва разработката на нов модел вертолет, който получава обозначението Як-24. След интензивни наземни тестове с четирите първоначално създадени прототипа е извършен и първия полет на 3 юли 1952 г. Официално полетните изпитания приключват 3 години по-късно – през 1955 г. Непосредствено след края им започва и серийното производство. Произведени са над 100 машини от модела.

Як-24 е изпълнен по двувинтова тандемна схема. Корпусът е с дължина 21,34 м. Може да превозва до 30 тежковъоръжени десантчици или товари с тегло до 3000 кг.

Двата носещи винта са с четиривитлови, с еднакъв диаметър – 20 м. Задният винт е монтиран на по-голяма височина от предния, върху вертикалния стабилизатор на фюзелажа. Под него са монтирани хоризонтални стабилизатори, на чиито краища са монтирани вертикални стабилизатори.

Шасито е четириопорно с единични колела, неприбиращо се по време на полет. Опорите са изнесени на значително разстояние от корпуса с цел придаване на по-висока устойчивост. На машината са монтирани 2 радиални бутални двигателя от типа АШ-82В с мощност по 1700 к.с. (1268 kW).

Як-24П е гражданска модификация на хеликоптера с турбовинтови двигатели от 1961 година. Вместимост до 45 пътници. Останал само като демонстрационен модел.

Това е един раритетен модел, като най-голямата му стойност е колекционерската и носталгична такава. Произвеждан е от източногерманската KVZ (Kunststoff-Verarbeitung Zschopau), преименувана на VEB MPKAB (VEB Modell -und Plastspielwaren Kombinat Annaberg-Buchholz) през шейсетте години на двадесети век. По-късно компанията се преименува с познатият ни бранд VEB Plasticart, която продължава да го произвежда.

Настоящият модел идва в характерната кутия на VEB Plasticart от седемдесетте години на миналия век – кутия от картон с пълноцветен боксарт. Видно от опаковъчния лист, съдържанието на кутията датира от м.юли 1977 година. Отстрани на капака има снимки на чяст от останалите модели на източногерманския производител.

Няма как да забравя точно тази кутия, тъй като по нея въздишах като ученик от втори клас в магазин „Млад техник”. Плени ме необичайната двуроторна схема и целия вид на пътническата машина. Когато най-накрая успях да събера пари, за да си го закупя, моделът беше изчезнал от щанда и повече не се внасяше. Близо четиридесет години по-късно имах невероятен късмет да стана притежател на мечтания модел в идеално състояние.

Освен опаковъчния лист, в кутията имаме разноцветни платки с детайли, инструкция, декален лист и обичайната тубичка с лепило. Инструкцията е едноцветна, има схеми на разположението на детайлите по платките, но няма монтажна схема. Детайлите са посочени на рисунка на вертолета и си трябва усет за напасване на всички.

Декалите са само за една машина – Як-24П на Аерофлот.

Белите детайли са общо осем на брой – две половини на фюзелажа, хоризонтални и вертикални стабилизатори, както и стандартната поставка за модела. Фюзелажът е отлят много добре като за шейсетте години на миналия век. Има фини външни нитове и фиксатори от вътрешната страна. Сивите (сребристи) детайли са общо 27 – тук са стойките за колесниците, антени, ротори, седалки с приборно табло, две пилотски фигурки. Прозрачните детайли са общо 23 на брой и са доста дебели. Сравнително с добра прозрачност са, но проблемът е, че няма какво да се вижда в модела. Черните детайли са общо 19. Тук са лопатите на винтовете, колелета, ауспуси, въздухозаборници. Предвид възрастта на модела, отливката е на прилично за времето си ниво. Цветните платки са иновативно решение за времето си и позволяват изработването на модела без изобщо да е необходимо каквото и да е боядисване – нещо, което ще срещнем много по-късно в моделизма. Основен недостатък е липсата на интериор, още повече при наличие на широки прозорци към него.

В заключение, моделът има изключителна колекционерска стойност. Освен това, сглобен изглежда достатъчно добре. Едва ли е необходимо отново да припомням, че в шейсетте години в Източна Германия се създават модели, които са на световно ниво, а в някои аспекти като избор на прототип и отливки, се позиционират на едни от водещите позиции в моделизма.