Ил-62 е първият съветски реактивен междуконтинентален пътнически самолет, разработен през 1960 год. от ОКБ Илюшин. Първият полет е осъществен през 1963 год, а в експлоатация влиза през 1967 година. Произвежда се серийно в периода от 1966 до 1995 година. Всичко са произведени 292 самолета (с прототипите). Интересно е предвиденото разположение на двигателите в задната част на самолета, което понижава шумът в кабината, подобрява комфорта, повишава аеродинамическите качества на изчистеното крило и ефективността на механизацията му. Това разположение на двигателите носи и негативи - утежнена конструкция в опашната част. В ОКБ Илюшин е приета патентована четириопорна схема на колесника, която повишава ефективността на шасито.

Това е един раритетен модел, като най-голямата му стойност е колекционерската и носталгична такава. Произвеждан е от източногерманската KVZ (Kunststoff-Verarbeitung Zschopau), преименувана на VEB MPKAB (VEB Modell -und Plastspielwaren Kombinat Annaberg-Buchholz) през шейсетте години на двадесети век. По-късно компанията се преименува с познатият ни бранд VEB Plasticart, която продължава да го произвежда.

Настоящият модел идва в характерната кутия на VEB Plasticart от седемдесетте години на миналия век – кутия от картон с пълноцветен боксарт. Видно от опаковъчния лист, съдържанието на кутията датира от началото на м.февруари 1978 година. Отстрани на капака има снимки на част от останалите модели на източногерманския производител. Независимо от боксарта с ливреята на INTERFLUG, в кутията се предлага вариантът на АЕРОФЛОТ. Разбира се, VEB Plasticart предлагат и модел с декали на източногерманският превозвач.

Освен опаковъчния лист, в кутията имаме разноцветни платки с детайли, инструкция, декален лист и обичайните тубички с лепило и сребриста боичка. Инструкцията е едноцветна, има схеми на разположението на детайлите по платките, но няма монтажна схема. Детайлите са посочени на рисунка на самолета и си трябва усет за напасване на всички.

Декалите са само за една машина – борд СССР-06156. Това първият прототип на Ил-62, с борден номер 30001. На 24.09.1962 год. самолетът е представен на главния секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов. От 19 декември на същата година, машината започва да изпълнява пробни засилвания на земята, а на 02.01.1963 год. изпълнява и първия си полет. Съдбата на самолета е трагична – на 25.02.1965 год. на машината е предстояло да изпълни изпитателен полет по маршрута Москва – Ташкент – Ашхабад. За борд 06156 това е бил вече 127-ми полет. В самолета е имало екипаж от 17 човека, състоящ се от пилоти и инженери-изпитатели от Завод № 240. На борда е бил натоварен баласт, за да може излетната маса да е близка до максималната. По време на излитането вероятно се получава помпаж или загуба на тяга в един или два двигателя. Самолетът се откъсва от пистата при малка скорост и голям ъгъл на атака. При височина на полета едва 3-4 метра машината се врязва в железобетонното ограждение на летището, след което пада на земята и се разбива. Оцеляват само девет човека.

Общо четиринадесет са детайлите от бяла пластмаса – половини на фюзелажа, криле, двигатели, стабилизатори, както и неизменната поставка. 23 са детайлите от сива (сребриста) пластмаса – колесници, антени, турбини, капаци и др. Девет са детайлите от прозрачна пластмаса, със сравнително лошо оптично качество, но пък и то няма нищо за гледане в самолета. Десет са черните детайли – колелета на самолета. Повърхността на детайли е с фина нитована изпъкнала разшивка, като вдлъбната е разшивката около някои характерни елементи – управляващи плоскости, люкове. Големите детайли имат вътрешни фиксатори. Прави впечатление съвсем опростената предна част на двигателите и липсата на задна вътрешна част за турбините.

Предвид възрастта на модела, отливката е на прилично за времето си ниво. Цветните платки са иновативно решение за времето си и позволяват изработването на модела без изобщо да е необходимо каквото и да е боядисване – нещо, което ще срещнем много по-късно в стендовия моделизъм. Основен недостатък е липсата на интериор, но и доста съвременни производители не предлагат интериор за пътническия салон.

Освен матрицата на KVZ-MPKAB (VEB Plasticart), предлагана в опаковки на Master Modell, Playfix Kits и Reifra, съществува само още един модел на Ил-62 в мащаб 1/100 – този на Krugozor.

REVARO предлагат няколко вида декали за Ил-62 от VEB Plasticart, в това число и за прототипа 06156.

В заключение, моделът има изключителна колекционерска стойност. Освен това, сглобен изглежда достатъчно добре. Едва ли е необходимо отново да припомням, че в шейсетте години в Източна Германия се създават модели, които са на световно ниво, а в някои аспекти като избор на прототип и отливки, се позиционират на едни от водещите позиции в моделизма.