През 1939 F2A става първият изтребител-моноплан, използван от US Navy. Самолетът обаче губи в битките в Азия срещу A6M Zero и Ki-43 Oscar. Недолюбван от американските пилоти, "Buffalo" се превръща в чудесно оръжие в ръцете на финландските пилоти.

F2A-3 е разработен на базата на F2A-2 за нуждите на US Navy с увеличен обсег и възможност да носи под кримлата си две 100 lb бомби. Общо са произведени 108 самолета от тази модификация.

Моделът започнах след серия задълбочени изследвания, касаещи камуфлажа, цветът на нишите на колесника и цветовете на кабината. Дискусията и изследванията са публикувани в съответната тема на форума ни.

Моделиране:

Освен предвидените в модела смолни детайли, ползвах фотоецван сет на EDUARD с кат.№ 72221.

Моделът е продължение на линията прекрасно изглеждащи детайли, от които трудно излиза читав модел. Пластмасата се чупи при най-малкото усилие, като сега видях, че са се счупили стойките на колесника, поради самата им конструкция и поради държачите към рамката, които са само в двата края. Крилата бяха леко криви, същото се отнася и до черупките на фюзелажа. Напасването на детайлите е доста проблемно, а след шкурене трябва да има и шлайф, за да се върне хубавата първоначална повърхност. Естествено, това води до заличаване на разшивка, която трябва да се възстанови.

Смолните детайли са чудни и може би едно от най-хубавите неща в този модел. Но и смолата е доста чуплива, а на места - с проблемно леене. Едно такова място е приборното табло с прилежащата козирка към него, като последната има шупла в средата.

Немалко критика и към инструкцията - за голяма част от детайлите трябва да се действа интуитивно, след запознаване с референтен материал.

По отношение вентралния прозорец от долна страна на корпуса, спор няма, че при F2A-3 същият е без практическа полза, тъй като обзорът към него се закрива от допълнителния резервоар, монтиран под седалката на пилота. Остават само два вентилационни отвора, които разпробих в него. Това прозорче, дори и боядисано, така или иначе си е оставало като конструктивна част, тъй като се е ползвало за достъп към интериора.

Финишинг:

Моделът боядисвах с акрилни боички на LifeColor, обработен е с безброй филтри и маслени бои.

Основата е PSP от EDUARD, като съм добавил единични PSP плоскости от NH Detail.

В заключение - епична борба се получи, но резултатът определено ме удовлетворява.