Як-38 е първият в СССР сериен самолет с вертикално излитане и кацане. При разработката му са използвани данните, получени от Як-36. Самолетът е оборудван с един подемно-маршов двигател Р-28 и два подемни двигателя РД-38, разположени зад кабината на пилота. Самолетът притежавал и уникална система за автоматично катапултиране на пилота при аварийни ситуации на малки височини и при зависване. В периода от 1974 до 1989 год. са построени общо 231 самолета Як-38 от различни модификации.

Моделиране:

Използвах смолен кокпит на AIRES, бои на АКАН и смивки на MIG. Избрах кабина на AIRES, защото предлага такава за Як-38М - тази на Pavla models e за по-стара версия. Катапултното кресло е К-36 ВД, има разлика и в приборната дъска.

При сглобката на тялото използвах смолни сопла и вентилатори от AIRES. За съжаление и тук не се размина с китването на всички шевове. Фуги точно няма, всичко прилепва идеално и по-непретенциозните моделисти спокойно могат да пропуснат този момент. Обаче аз съм фен на панелизирането и всяка следа от слепване на черупките на тялото ме дразни.

Нурсовете са от Eduard - смола. Р-60 е от Armory, отново смола. Ключалките по подложката са фотоецвани на NHDetail.

Финишинг:

Разшивката е подчертана със светло синьо. Олющвания няма, с изключение при фанара. Стечове от хидравлики и т.н. има по корема и крилата отдолу, както и опушвания от соплата. Всичко е семпло и леко, за да не дразни окото.